Пиар с Камала Харис: Кирил Петков договорил US газ, по-евтин от руския? Нова партенка от МС

0 1 793

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, съобщи правителствената пресслужба. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдили стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис.

Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера.

Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС.

Реклама

Според новата партенка на говорителката на премиера Лена Бориславова на срещата било договорено и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни. Според дипломатически източник на Narod.bg, обаче, Щатите не са поела такъв ангажимент, това бил поредният неуспешен пиар на кабинета.

По-рано през деня министър-председателят Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Нашите обаче не споменават, че става дума за телефонен разговор…

Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

„Беше прекрасно да посрещнем българския премиер Кирил Петков  днес в Белия дом. Съединените щати остават благодарни за силния съюз и топлото приятелство между нашите две страни“, написа в Туитър вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.