Икономист призна: Еврото идва, чака ни бедност! (Владислав Горанов скрил важен доклад)

1 4 538

Икономистът Георги Кадиев разкри какво би се случило с българската икономика и жизнения ни стандарт, когато приемем еврото. Оказа се, че всички плюсове и минуси от приемането на общата европейска валута са били описани в доклад на БНБ през 2017-а, но финансистът на шайката Владислав Горанов го скрил от обществото.

За тези, които изтърваха участието ми в бТВ тази сутрин, синтезирано мнението ми за приемането на еврото от 1 януари 2024, пише Кадиев:

Участието в еврозоната не ни придава евроидентичност, не ни прави повече европейци, нито по-малко. Дания е кандидат-член от 1997, но продължава да не иска да приеме еврото. Някакви съмнения в тяхната евроидентичност?

Участието в еврозоната трябва да стане само след анализ на плюсовете и минусите. Такъв е правен от МФ и БНБ в 2017 и скрит от Владислав Горанов, именно защото показва повече минуси от плюсове. Това е още по-валидно днес.

Най-големият плюс, именно стабилност на валутата, вече сме изконсумирали с въвеждането на валутния борд.

Другият плюс, участие в Банковия съюз, изконсумирахме в 2020, когато станахме член.

Третият плюс, по-ниски корпоративни лихви по кредити вече не е валиден. Италия е в еврозоната, но лихвите са по-високи от тук, защото просто е по-рискова държава с дълг, равен на 160% от БВП, докато нашият е към 28% от БВП.

Четвъртият плюс, по-ниска инфлация, не е верен. Нашата инфлация за април към април 2021 е 12.4%. Държавата с най-висока инфлация в еврозоната е Естония с 19%, като само последният месец е 4.1% заради спиране на търговия с Русия.

Следва Литва с 16.6%. Да, в Европа има и доста държави с по-ниска инфлация от България, напр. Франция и Германия, но всички сме наясно, че те са соц тип държави с безброй регулирани цени и валутата им няма значение.

Реклама

Петият плюс, по-малка цена на банкови транзакции и превалутиране вече е изчерпан. Банковите транзакции са евтини, а фирмите просто си държат необходимите евро по сметка, без постоянно да превалутират.

Минусите?

Не сме готови. Преминаването на нова валута е огромно усилие на всеки, вкл. най-малката фирма. Счетоводство, софтуер, отчети, всичко се променя. За банките да не говорим. Ние ИЗОБЩО не сме започнали работа.

Ще получим по-висока инфлация заради конвергенция (сближаване) на цените. Доходите в България са 51% от европейските, цените- 53%. Цените ще тръгнат бързо нагори, доходите- по-бавно. Ще станем по-бедни.

Ще носим риска ние да спасяваме чужди икономики, ако дълговете им се национализират. Нали не мислим, че Италия някога ще плати дълговете си? Или Гърция с нейните 215% от БВП? ЕЦБ ще ги спасява и сметката ще я плащат всички от еврозоната.

И накрая, ако има тема, която заслужава референдум (много повече от субсидиите на партиите, примерно) е тази.

И, моля, нека спрем да се самонавиваме как целта е 1 януари 2024. Нито сме готови, нито анализ имаме, нито изпълняваме критериите. А в тези критерии дерогация няма.

Според мен е правилно просто да кажем като Полша, Чехия и Унгария:

Искаме да влезем, но когато сме готови и доходите ни се сближат със средноевропейските.

Дотогава ще работим това да се случи. „За“ ли сте или „против“?

1 Коментар
  1. Д-р Менгеле казва

    Мдаа.. циганските генки не прощават дори когато си по-беличък. Много бързо одъртявате, бе!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.