НЯМА ИЗНЕНАДА: Спецбухалките на Гешев избраха София

0 1 965

Част от съдиите от двете специализирани съдилища, които бяха закрити, вече са подали заявления къде искат да бъдат прехвърлени и, съвсем очаквано, всички те държат да останат в София.

Това става ясно от информация, предоставена на „Сега“ от конкурсната комисия към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. На 3 май вестникът потърси информация както за съдиите, така и за прокурорите, но от Прокурорската колегия на съвет до момента отговори няма.

Докато депутатите обсъждаха дали да закрият спецправосъдието, наречено „бухалките на Гешев”, магистратите обвиняваха политиците, че ги изселват от София, че тези, които дойдоха от други градове, за да станат спецмагистрати преди 10 години, вече са се устроили в столицата и т.н.

При съдиите към 5 май картината е следната: от апелативния спецсъд, в който според последния му публично наличен доклад, работят 13 съдии, прехвърляне вече са заявили четирима. Всички те искат да отидат в Софийския апелативен съд. Едит от тях е посочил като алтернативно желания Военно-апелативния съд.

Преназначаването си вече са поискали и 12 от магистратите в Специализирания наказателен съд, които досега гледаха като първа инстанция делата срещу организираните престъпни групи и корупция по високите етажи на властта.

Това са половината от спецсъдиите. Те са подредили по няколко желания, сред които са Софийският градски съд (който ще поеме делата на спецсъда), Софийският окръжен съд, Военният съд в София, Административният съд на София-град и Административният съд на София-област.

Най-много са посочили като първо желание градския съд – 7. Ако определените в закона квоти бъдат спазени обаче, няма как всички желаещи да се прехвърлят там.

Реклама

Четирима са заявили столичния административен съд като първо желание. Това е любопитен детайл, като се има предвид, че постигнатата специализацията на съдиите по наказателни дела срещу мафията и корупцията, беше изтъквана като аргумент срещу закриването на структурите.

Промените в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити спецсъдът и спецпрокуратурата, бяха обнародвани на 26 април. Тъй като според преходните и заключителни разпоредби на закона закриването влиза в сила след 3 месеца, спецправосъдието реално спира да съществува на 28 юли.

От публикуването на промените в „Държавен вестник“ започна да тече и 14-дневен срок, в който магистратите трябва да подават заявление за преназначаване.

После Съдийската и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет имат 30 дни, за да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите. Така фактическото преназначаване може да започне от 9 юни.

Според закона в един съд се преназначават до 1/4 от съдиите от спецсъда и до 1/3 от апелативните им колеги. Аналогични са и разпоредбите за прокурорите – до една трета от обвинителите могат да бъдат преместени в една окръжна прокуратура, както и до една трета – в една апелативна прокуратура.

Очаква се обаче Висшият съдебен съвет да спре процедурата по преназначаване, тъй като главният прокурор Иван Гешев атакува повечето от промените в Закона за съдебната власт в Конституционния съд.

Ако КС допусне делото за разглеждане, прехвърлянето на магистратите ще чака произнасянето му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.