ИЗНЕНАДА в Narod.bg! „Лукойл” може да работи и с неруски нефт!

0 1 698

От руската пета колона в икономиката на България – „Лукойл”, видяха дебелото на тоягата и признаха, че могат да работят с неруски нефт! Досега от монополиста, не внесъл и стотинка данък в бюджета, и в съзвучие с фактори в управляващата коалиция твърдяха, че ако България подкрепи санкциите срещу Русия за доставки на петрол и газ, ще бъдат принудени да затворят, което ще доведе до небивала криза с горивата.

Сега се оказа нещо съвсем друго – рафинерията може да произвежда дизел и бензин от други доставчици на суровина извън Русия, видя Narod.bg.

Ето какво пише по темата експертът Васко Начев:

Странни неща се случват у нас!

От рафинерията в Бургас казват, че има възможност да работят с нефт, доставян извън Русия. Разбира се не от днес за утре и че това ще доведе до затруднения в логистиката.

Реклама

В същото време нашенецът твърди обратното. Как ще настане поредния апокалипсис, как икономиката ни ще се срине, като че ли сега е в цветущо състояние поради факта, че ползва „ниски“ цени за горивата на „Лукойл”.

Никой обаче, не обръща внимание, че на практика цените на горивата у нас са такива, все едно са произведени от най- качествения нефт в света, а не от сорт Уралс, който е с цели $36 за барел по-евтин от сорт Брент.

Действително петролът се предлага в стотици различни разновидности или „класове“. Тези класове се оценяват различно от рафинериите въз основа на качествата на самия нефт.

За да разсеем подобни спекулации, дали може или не, ето двата основни параметъра на които отговаря руският нефт, сорт Уралс: API-30.6deg и съдържание на сяра-1.48%

Най-близки до тези параметри са нефта, добиван от Саудитска Арабия: API-33deg и сяра-1,77% и Иран: API 33,7deg и сяра 1,5%. Разбира се, има и други.

Толкова за (не)възможността рафинерията в Бургас да работи с различен от руския нефт…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.