Само в Narod.bg: Илиян Истимарото грабна „Ален мак“ заради имотите на соцлегендата

7 5 564

Топ контрабандистът Илиян Стефанов – Истимарото е реалният собственик на социалистическата легенда в козметиката „Ален мак“ – Пловдив, научи Narod.bg от свой източник в Града под тепетата.

Контрабандният бос Илиян Истимарото, за когото вече разкрихме, че е основният дистрибутор на цигари без бандерол, е успял да прилапа бившия козметичен гигант заради имотите, които все още „Ален мак“ притежава, категоричен е информаторът на Narod.bg.

Последно за завода се чу, че след 3 опита за приватизация легендарната фабрика бе купена от офшорка, представлявана от Петър Терзиев – зет на последния комунистически премиер Георги Атанасов. Малко по-късно фирмата фалира.

Иначе най-старата козметична българска компания ​- „Ален ​мак“, е основана през 1892 г. от казанлъшкия търговец на розово масло Антон Папазов. След 9 септември 1944 г. фабриката е национализирана. Дълги години тя е еталон в бранша, а голяма част от продукцията намира реализация в бившия СССР.

Първият опит за приватизацията на  „Ален мак“ АД е от ноември 1996 г., в края на управлението на Жан Виденов. Сред кандидатите за покупката тогава има французи с български корен.

В надпреварата е и РМД-то на Янчо Христозов, бивш директор на „Ален мак“. В трите тура на наддаването обаче фаворит е варненската фирма „Канотранс“ на Тони Икономов. Подписва се предварителен договор между него и Агенцията по приватизация (АП), в който е фиксирана сумата от 18,3 млн. долара за покупка на 47,7% от завода.

Новоизбраният кабинет на Иван Костов обаче блокира сделката след спор за начина на плащане.

По това време бизнесът тръгва катастрофално надолу заради загубата на руските пазари. Продажбите падат с над 20%, а печалбата се редуцира три пъти. Това става при управлението на Антонина Хекимова, за която се говореше, че е роднина с Христо Бисеров. Тя е обвинена в безстопанственост и нанасяне на щети на дружеството в размер на 2,2 млн. долара.

На обявения втори тур за раздържавяване на „Ален мак“ интерес проявяват 9 фирми. През 2002 г. чрез офшорката „Ефектен унд финанц България“, регистрирана на Британските Вирджински острови, „Ален мак“ е купен от Петър Терзиев, зет на последния комунистически премиер Георги Атанасов.

Реклама

Фирмата плаща 5,6 млн. долара за 57% от дружеството, след като печели пред още трима кандидат-купувачи, сред които и бизнесменът Петър Манджуков.

Шест години по-късно държавата отписва 4,3 млн. лв. задължения на „Ален мак“ по Закона за уреждане на необслужваните кредити. Въпреки това предприятието бавно потъва. Причината е, че не може да обслужва облигационния заем от 6.5 млн. евро и тегли втори за 600 хил. евро. Така борчовете стават предсрочно изискуеми.

През април 2011 г. ОББ, в качеството на довереник по емисията облигации на „Ален мак“ АД, обявява дружеството в несъстоятелност и дейността му се прекратява. За постоянен синдик е избран Стефан Георгиев.

Всички работници са освободени половин година по-рано. Организира се търг за покупката на фалиралия завод през април 2012 година на цена от 17, 82 млн. лв. без ДДС. Тогава „Ален мак България“ ЕАД става притежание на „Рубелла Бюти“ АД, включително и емблематичните марки на пловдивското дружество – детският шампоан „Па-па“, кремът за бръснене „Каро“, пастата за зъби „Поморин“ и др.

Последват дела за марките между двете дружества. Синдикът обаче успява да продаде брандовете за 1 млн. лв. и да погаси част от задълженията на „Ален мак“. Продължават и опитите му да търгува на парче и активите на фабриката.

Преди две години ненадейно в управата влиза Людмил Петров – безимотен ром на 34 г. от видинското село Синаговци. Решението той да оглави „Ален мак“ е взето на извънредно заседание на Съвета на директорите, проведено на 17 март 2017 г. По същото време в управата влизат Иван Анастасов, Ленин Илиев и Крум Богданов.

Тримата гласуват единодушно избора на нови членове на директорския борд – Людмил Петров, едноличната му фирма „Торади Петрос“ ЕООД, регистрирана на ул. „I-ва“ №3 в с. Киселчово, обл. Смолян, и Диян Иванов. Още тогава проверка на „Марица” показа, че такава улица в селцето не съществува.  Людмил Петров пък се оказа собственик на 49 бизнеса с огромни задължения.

От портала за фирмено разузнаване ДАКСИ става ясно, че на 20.11.2019 г. ТД на НАП-Пловдив – офис Смолян, уведомява Агенцията по вписвания, че налага запор заради публични задължения на „Торади Петрос“ ЕООД и още 6 фирми, между които и „Ален мак България Козметикс“, всички с регистрация на горния адрес.

Сега се оказва, че реалният собственик на „Ален мак“ е цигареният бос Илиян Стефанов – Истимарото.

ОЧАКВАЙТЕ продължение на темата – какви автомобили кара престъпникът Истимарото и как стана хотелски бос

7 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  МОЖЕТЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ ЕДНА СЕРИОЗНА КРАЧКА КЪМ БЕДНОСТТА– ЕВТАНАЗИЯ !

 2. Мариана Сумистката казва

  А МОЖЕ И ДА СЕ ОПИТАТЕ ДА АНГАЖИРАТЕ БОКЛУКА С НЕЩО„ ЗА ДА БЪДЕ НАИСТИНА
  “ ПРОДУКТИВЕН““….

 3. Мариана Сумистката казва

  ПРЕД ПРАГА!!!!!!!!!!!!!!

 4. Мариана Сумистката казва

  ПРЕД ПРАГА !!!!!!!!!!!!!!

 5. Мариана Сумистката казва

  ТВЪРДО СЪМ УБЕДЕНА„ ЧЕ ПИПАЛАТА НА ОКТОПОДА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОТРЯЗАНИ„ ЗА ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ЖЕРТВИТЕ МУ !!!

 6. Мариана Сумистката казва

  АМИ– ДИВЕЧ……. ПРОСТИТУТКИ …… И ЖЕНСТВЕНОСТ……

 7. Мариана Сумистката казва

  И МНОГО ОТРОВА …….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.