Тръгна руска схема с БГ паспорти – цената е 3000 евро

2 2 832

Нова схема за продажба на български паспорти се е развихрила покрай войната в Украйна, научи „Уикенд”. Срещу скромните 3000 евро всеки желащ може да се сдобие с удостоверение за български произход, което отваря пътя към получаване на гражданство. В случая не става дума за нашите сънародници в Бесарабия, а за руснаци, чието основно желание е да се разкарат от диктатурата на Владимир Путин.

За двата месеца на т.нар. „специална операция”, от Русия са се разкарали стотици хиляди. Това са предимно млади хора с бизнес и добро образование, страхуващи се, че подлежат на мобилизация. Основните им дестинации са Грузия, Армения и Турция. И трите държави обаче са само временен пристан за бягащите от московският земен рай. Както можем да се досетим, крайната цел са държавите от „гнилия Запад”, колкото и путиновата пропаганда да тръби, че там е едва ли не ада на земята, а злите джендъри ще изпият кръвчицата на всеки пристигнал.

След като лъснаха зверствата на „освободителите”, руснаците не са на мода в повечето държави от ЕС. Заедно с тромавите процедури по натурализация, шансът за получаване на паспорт от Германия или Франция е почти нулев. Едно от малкото изключения е България, която покрай схемите на т.нар. „патриоти” от ВМРО се прочу в цял свят с продажбата на гражданство. Наред с българи от Северна Македония, Молдова или Украйна, с паспорти се сдобиха и стотици бандити, нямащи и капка българска кръв.

Смяната на властта и започналите проверки изобщо не са изкоренили порочните схеми, обясняват запознати. Огромна част от чиновниците, който отговарят за даването на българско гражданство, си остават хората, назначени от ВМРО. Както и посредниците, прибиращи хиляди евро за услугата. Променена е само посоката за  търсене на клиенти.

След като стана ясно, че има огромно търсене за услугата им от руска страна, търговците бързо се преориентират. На часа са пуснати няколко сайта, в които се рекламира възможността да вземеш наш паспорт като българин по произход. Социалните мрежи също са залети с реклами на посредниците.

Репортер на „Уикенд“ позвъни на един от посочените телефони, представяйки се за руснак от Санкт Петербург. Отговорилата на обаждането дама любезно изслуша историята на журналиста ни как е успял да дойде за малко в България и иска да остана за постоянно. След това обяснява, че няма никакъв проблем да вземе паспорт на база произход. Срокът е около 2 години, а цената е 3000 евро. До тогава, репортера ни под прикритие можел да остане в България с временно разрешение.

Дамата от агенцията обясни, че цената може и да скочи заради повишеният контрол и затегнати изисквания през последните месеци. Дълги години като доказателство бе нужна единствено хвърчаща бележка, издавана от някоя организация на българите в съответната държава, откъдето е кандидата.

След развихряне на схемата за продажба на паспорти, изникват десетки фантомни сдружения, който с помоща на хора от ВМРО са признати за представителни от българските власти. Удостоверенията им в последствие се заверяват от Държавна агенция за българите в чужбина.

Реклама

Нейният бивш шеф Петър Харалампиев, популярен като Бате Харо, който се озова на поста с протекцията на Красимир Каракачанов, бе арестуван през 2018 г. Малко след това Харалампиев е обвинен, че е събирал пари от кандидати да придобият наш паспорт на база произход. На повечето им личи от километър, че нямат и капка българска кръв, но щом си плащат за патриота Харалампиев, няма проблем да издаде документа, обяснха прокурори.

С промените в Закона за българското гражданство, приети миналата година, правилата са затегнати. Вместо хвърчащата бележка кандидатът да представи „удостоверяването на родствена връзка поне с едно лице до трета възходяща степен от български произход”. По-просто казано, трябва да покажеш документ, че някой от роднините ти в предишните три поколение е записан в държавата, където живее като българин по произход.

За Украйна или Молдова това не е особен проблем. Не и за Русия, чиито власти от столетия отказват да признаят българските общности, изселили се по време на турското робство. При добро желание дори и на този проблем може да се намери решение, любезно обяснява дамата от посредническата агенция. Чрез свои доверени хора в няколко града на Украйна те можели да уредят издаване на документ, че прадядото на кандидата е роден там и е записан в регистрите като българин по произход.

„Да, вярно е, че всички документи после се проверяват и от ДАНС, но при войната в Украйна едва ли ще се намери чиновник, който да рови по архивите и те опровергае. Все пак по времето на СССР не малко украинци са се преместили да живеят в Русия, което прави историята достоверна”, обяснява посредничката.

От разказът й става ясно, че част от платените пари са предназначени за чиновници, които да не си дават особен труд да проверяват документите, с които се кандидатства за българско гражданство.

Освен плащане на таксата, от посредническата агенция имат само още едно условие. Кандидатът за български паспорт не трябва да има криминално досие. Подобна биография е много вероятно да бъде засечена при проверката, която ДАНС прави на всички желаещи да вземат наше гражданство.

Твърди се, че след изчегъртването на ГЕРБ и ВМРО от власт, проверките са съвсем реални. При предишните правителства е имало възможност срещу „почерпка” към служител в агенцията да се мине метър. Като резултат през последните години с българско гражданство се сдобиха десетки бандити.

Биографията на новоизлюпените нашенци е повече от разнообразна – от тривиалните кражби, през пране на пари, наркотрафик, участие в организирането на поръчкови. За капак се оказва, че със заветните паспорти са се сдобили и хора, гонени в миналото от България с мотив, че са заплаха за националната сигурност.

Като куриоз се разказва случая на македонец от албански произход. Той си задвижва успешно процедурата за гражданство на база произход, докато излежава присъда в Германия за въоръжен грабеж, припомнят хора от службите.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    БОКЛУЦИ„ АЗ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ЩЕ ПОЛУЧА ЧУЖД ПАСПОРТ. ЗАЩОТО СЪМ ПОЛИТИЧЕСКИ ИМИГРАНТ.

  2. Мариана Сумистката казва

    БОКЛУЦИ„ ЗА АДА ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.