ПОЛИТИЧЕСКИ УРОЖАЙ: Сезонът на новите партии

4 2 518

Щурмът към партийна реализация на всевъзможни фигури у нас скоро ще доведе страната до парадокса, че на глава от населението ще се пада по една политическа сила. Само за броени дни три нови формации се пръкнаха в политическия живот с амбициите – по традиция, да борят корупцията, да повишат доходите, сигурността, демографската ситуация и качеството на здравеопазване и образование. Мантри и обещания с три десетилетия валидност, че има и занапред.

Единствената разлика е заради ситуацията с Украйна, която накланя везните на поведение в една или друга посока според интересите и финансирането, на което се надяват новите чеда на демокрацията.

Бившият премиер и военен министър Стефан Янев се очаква да е голямата изненада на 5 май, когато ще обяви актива на собствената си партия „Български възход”. Изненада, защото до последно Янев и сателита му и близка до сърцето му в министерството, Ралица Симеонова, са единствените, които наистина, ама наистина ще са част от партията.

Всяко друго име, слух, подмятане в кулоарите на парламента и дори спекулация се отрязват остро от Янев с мотива „нека да изчакаме”. И с витиеватите обяснения, че учредителите на „възхода” ще са от всякаква прослойка – от бивши министри в служебните кабинети, през бивши военни до учени от БАН.

„Истината е, че ще се разбере „чия” е партията на Стефан Янев от това колко верни на президента Румен Радев хора ще преминат официално в нейните редици. Това чака и самият той”, коментираха депутати в кулоарите, самите те в трепет кой наистина ще пристане на новия месия с генералски пагони.

Очакван като най-желана задявка край хорото, вътрешният министър Бойко Рашков направи своя избор по темата и остана верен на новите си колеги от правителството, въпреки че се очакваше именно той пръв да напусне след Янев кабинета, и да го последва в светлите бъднини на партийната архитектура. Самият президент пък обяви позицията си по темата за съставянето на партията чрез съветника си Димитър Стоянов и ехидния му коментар в социалните мрежи по въпроса.

Говори се, че държавният глава е буквално вбесен, защото за пореден път опитът му да контролира ситуацията с лична партийна креатура чрез подставено лице, му се изплъзнала, досущ, както се случи с „Продължаваме промяната”, които се видяха силни и независими и забравиха кой ги превърна в това, което са. Президентът на този етап се дистанцира от всички новопоявили се партии, въпреки че повечето са обявили проруски уклон, с надеждата да издърпат килимчето от финанси на партия „Възраждане”.

Бившият военен министър дори вече получи подигравателно прозвище на партията си, още преди да я е учредил – „Руски всъдеход”, но наравно с това възрастни поклоннички му посвещават поеми и стихове, подобно на дамите от фен-клуба на Бойко Борисов, който 12 години не се отърва от поетичните напъни на презрелите си почитателки.

Опитите на Янев да набира активисти и из страната – нещо, което той прави от месеци, обикаляйки с емисари сред бивши депутати по места, недоволни от настоящите си лидери ръководители в малки градове и дори откровена агитация на социалисти, също удря на камък и разклаща увереността му да обяви предварително кой ще му пристане.

Мнозина са хлопнали врати пред носа на хората на ексминистъра именно заради спряганата му връзка с президента Радев. Който пък започва вече искрено и да се забавлява на ситуацията, но това не му пречи да е разгневен от опитите за самостоятелно действие на бившия военен шеф.

Най-изненадващата нова формация на хоризонта обаче е партия „Развитие”, която се състои от три високопоставени люспи на „Има такъв народ”. Неуспелите министри на Слави –  Георги Султанов, Десислава Димитрова и Теодора Пенева се самопровъзгласиха за „новите лица в политиката, тъй като хората се умориха от познатите”, позиционираха формацията си в център-ляво и се обявиха… против войната в Украйна.

Потресаващо щеше да е да се обявят в подкрепа на конфликта и избиването на деца и жени, и от двете страни, но в името на заставането на някаква позиция по темата, родните политици, особено тези без опит, могат да отворят уста, преди да помислят.

Мнозина видяха хитър ход от страна на Мая Манолова в създаването на „Развитие”, тъй като Пенева е една от най-активните в социално отношение по темата за децата с увреждания, както и одобрявана от „Системата ни убива” заради сериозния си експертен потенциал и реалните действия по темата за защита и грижа на уязвимите.

Причината – половината от дамите от „Системата” пристанаха именно на новата партия на Манолова – „Изправи се, България”, създадена навръх 1 май. Връзка обаче няма, увериха пред „Уикенд” от екипа на бившия омбудсман, която според собствения си актив е от онези политици, които получат ли капка власт в кръвта, нищо не ги спасява да търсят и занапред реализация въпреки очевидни провали.

Реклама

Други пък заподозряха двойна игра на „Развитие” с кукловод бившия съдия Румяна Ченалова, която бе кандидат-депутат на „Възраждане”, но и е свързана с хора от ръководството на новата формация.

Ченалова е в отношения с един от учредителите на „Развитие” и бивш първенец в ИТН Йордан Бъчваров, който също напуска Слави в името на новото начало в политиката. Бъчваров е основател и на сдружението на бившата съдийка „Българска гражданска мрежа”, което постави Ченалова в странна разкрачена позиция между проамериканската политика и проруските интереси, подплатени от съдружието с Костадин Костадинов от „Възраждане”.

Новата партия само за дни успя да се спрегне и за паралелно създание на Стефан Янев, който обаче в случая няма нищо общо с отцепниците от ИТН. А недоволният от Слави актив, че и електорат, няма никакво намерение да пристава на бивши кадри на партията, която го е разочаровала цели два пъти, установи проверка на „Уикенд”.

И докато и двете формации са енигма, що се отнася до създателите си, мотивите си да съществуват, бъдещите си намерения в политическия живот извън общите приказки и активистите си, то „Изправи се, България” на Манолова е ясна. Роднини, люспи от всякакви партии, бивши кандидат-депутати на ИБГНИ са наредени на ръководни постове или са учредители.

За пръв път в политическата история лидер на партия превръща собственото си семейство в учредители на формацията – дъщерята на Манолова, Ралица, бе сред създателите на проекта на 1 май в НДК, а съпругът на Мая – Ангел Найденов, също не пропусна да се разпише в подписката за регистрация.

Режисьорът Борис Панкин и актьорът Димитър Костадинов са приятната екзотика в екипа, ала партията се състои предимно от неуспели в други формации или в бившата ИБГНИ хора. Пример за политически превъплащения, на които ще завиди и Марио Тагарински, е отговорникът за София-област Цветелина Джелепова.

Дамата е мениджър и е успяла успешно в годините да се менажира ту в листа на ВМРО, ту преди това в екипа на партия „Воля”, ту като общински съветник в Самоков, а след това решава да пристане на Мая. На този фон люспи от АБВ и бивши кандидат-ръководители от БСП, намерили пристан в новата прищявка на Манолова, са напълно резонни.

Съветникът от Столична община Войслав Тодоров от коалиция „Сердика” – съчетание на АБВ и социалдемократите, обръща палачинката и намира поприще в партията на Мая. Той е ситуиран като ръководител на структурите в Ловеч, а съратничката му Мими Караколева – острие на Корнелия Нинова и кандидат-съветничка на БСП, вече е намерила доволно пристан като началник в Ямбол под мъдрото ръководство на Манолова.

За „Изправи се, България” няма проблем, че в екипа има хора, назначени на високи постове дори от властта преди година. Пример е новият координатор на партията в Кюстендил Георги Илинов, който получи креслото на зам.-областен управител на града, а днес ще строи партийното бъдеще на Мая Манолова и в качеството си на бивш директор на митница „Олтоманци”. Останалите началници в партията масово са бивши кандидати за депутати от предходни листи, но до един споделят и прокламират една теза – подкрепа за президента Румен Радев, която се афишира публично.

Особено упорит в подкрепата е именно Борис Панкин, който се опитва да привлече и звездата Филип Аврамов да пристане на каузата. Засега – без успех. Но да се покаже в поклон пред президента е доста реализиран.

„Това, че новата партия се опитва да се пришие към подкрепящите Румен Радев не означава, че той има нещо общо с нея. Ситуацията е друга – Манолова просто създава партията с цел да се присламчи отново към някоя от новите или старите формации, които отбележат рейтингов възход. Просто не научи, че ако два пъти те отблъснат от съюз, вероятно това ще се случи и трети път”, разказаха с половин уста за „Уикенд” скептици от самите структури на Манолова.

Генерале, пътят ти открит е!

Поетични напъни на поклоннички съпровождат Стефан Янев по пътя му към властовия успех, видя „Уикенд”. Латинка Орозова възхвалява новата формация на бившия военен министър с авторски стихове. „Адмирации за генерал Янев! Партията му ще я бъде! Да треперят всички прочужди лидери партийни и централи!

Идат българските хали! На нашата земя и под родното небе, нямат място врагове. С български паспорти и заключени на осъзнаването порти. Акордират дните на дедите в битка със злините, раззеленяват се асмите без помощ от отците. Пътят на генерала открит е”, пише с апломб кандидатката за бъдеща придворна поетеса на генерал Янев.

4 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  СПЕШНО, НЕЗАБАВНО, СЕГА, трябва да бъде ПРОМЕНЕН ПРОЦЕНТА за влизане на партийте в парламента!!! ТОЙ трябва да стане 15÷20 %!!!

 2. Мариана Сумистката казва

  Да ви е честит ОТНОВО политическия урожай!!!

  ( Извинявам се за откровеността, но съм “ ГОРЕ НА ЧЕРЕШАТА“)

 3. Мариана Сумистката казва

  Психопатът е особен вид ментален инвалид, за когото нищо нечовешко не му е чуждо!

 4. Мариана Сумистката казва

  РАЗПОЛАГАМ С ДОКУМЕНТАЦИЯ И ФАКТИ ДА ЗАТРИЯ ТРИ ПОКОЛЕНИЯ ПСИХОПАТИ !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.