Партийни любимци: Аташета живуркат като царе в Лондон и Париж

4 4 699

Две дами са се бетонирали още от 2011 г. като представителки на българския бизнес в посолствата ни в Лондон и Париж. Таня Койчева-Кирякова е шефка на Службата по търговско-икономическите въпроси в столицата на Великобритания, а Веселина Евдокимова се води земеделско аташе в Париж. Противно на всякакви правила и закони, които налагат по 3-4 годишни мандати, те си живеят и работят в сърцето на Европа повече от 10 години.

Таня Кирякова е заседнала в Лондон още от октомври 2011 г. , но предстои да бъде сменена. И ето голямата изненада, като сюжет достойна за нов роман „Мисия Лондон”! Сред кандидатите за поста сега е… нейният съпруг Красимир Киряков. Нищо чудно и да спечели, казват източниците ни.

Още повече че господинът явно е дялан камък, универсален експерт, както показват постовете, които е заемал във властта. През март 2016 г. той става зам.-министър на образованието, вероятно защото е завършил българска филология.

До този момент обаче е бил консултант по европроекти. Тогавашната просветна шефка Миглена Кунева представя ресора му – управление на парите от структурните фондове, а също и международната дейност.

Едва представен като част от екипа й, и Киряков се вкарва в скандал. Във Фейсбук той сърдечно благодари за топлите поздрави за назначението си, но изразява чувствата си с латински букви, плюс много, много удивителни. „Този човек, дори и да е в чужбина, толкова ли няма кирилица в лаптопа или телефона си” – чудят се в социалната мрежа и това са общо взето най-меките коментари.

Реклама

И понеже не стига, че от висотата си на зам.-министър на образованието ползва шльокавица, ами допуска и правописни грешки. Веднага е нарочен за поредната калинка и срещу него се отприщва такъв порой от хули, който може да се сравни само с онези коментари за сегашния „уморен” културен министър Атанас Атанасов.

Красимир Киряков управлява европейските пари в просветата има-няма около година. Звездата му изгрява отново през 2021 г., когато е изваден от нафталина от служебния премиер Стефан Янев. Той го спуска за зам.-министър на икономиката, вероятно защото Киряков освен българската филология, е изкарал и маркетинг в УНСС.

Сега, според запознати, той кандидатства за търговски представител в Лондон – позиция, от която най-после си тръгва съпругата му Таня Койчева-Кирякова. По този повод в бизнес средите логично вече се питат – какво е това: нахалство, безочие или ни вземат за идиоти? Толкова ли няма други подготвени кадри, че едно семейство ще администрира с години търговските връзки на България и Великобритания? Интересно какво ли ще отговори на тези питания принципната Корнелия Нинова?

И в Париж фабулата е подобно, само дето там не и дума отворена да се смени земеделското аташе Веселина Евдокимова. Подобно на Таня Койчева – Кирякова, тя се окопала там от април  2011 г. Заминава за Франция по времето, когато земеделското министерство се ръководи от Мирослав Найденов.

Пращат я, да подчертаем, без конкурс, и уж с мандат само от три години, но ето че и досега е там. Преди да се настани трайно в Париж, Евдокимова е шеф на дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в земеделското министерство. На същия пост е работила и в социалното ведомство, когато министърка е незабравимата Емилия Масларова.

Аграрното аташе Веселина Евдокимова разполага с диплома по политология и е правила някакви специализации по журналистика. Нали никой не си прави илюзии, че български земеделски продукти вече заливат Франция! Това обаче са подробности от пейзажа. Като цяло картинката е ясна, дори на децата. Терминът „калинки” не случайно влезе в активния речник на българите през последното десетилетие.

4 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва
  2. Мариана Сумистката казва
  3. Мариана Сумистката казва

    ПРОЦЕСЪТ ! ПОЛИТИЧЕСКАТА ИМИГРАЦИЯ.

  4. Мариана Сумистката казва

    БОКЛУЦИ, НА ОРГИИТЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ПОДХОЖДА АМЕРИКАНСКИ АДВОКАТ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.