Говори комисар Тенчо Тенев: Корумпирани в КАТ издават книжки на сирийци и афганистанци (лъснаха схемите на Ален Миялков и Звезделин Колев)

9 3 814

Комисар Тенчо Тенев е началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР. През 2008 г. е назначен за първи път като заместник -началник в КАТ София. Три години по-късно е освободен и пенсиониран.

Тенев завежда дело за неправомерното си отстраняване и 4 години по-късно е възстановен на поста. През 2014 г. е повишен в началник на КАТ София.

Преди година е преместен като началник на „Охранителна полиция“ в Асеновград. През май миналата година, при акция на отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР, Тенчо Тенев е задържан за 72 часа, след което е освободен под парична гаранция.

Окръжната прокуратура в Пловдив му повдигна обвинения за престъпления по служба – неправомерно сключени договори за дарения на камери за наблюдение на районното управление в Асеновград и автомобилни гуми за патрулните коли на обща стойност около 10 000 лв. и незаконно държане на боеприпаси.

Държавното обвинение обаче не поиска отстраняването му от длъжност и комисар Тенев отново оглавява КАТ-София. В последните дни, той разкри корупционни схеми за милиони, с участието на служители на КАТ, които от години ощетяват и държавния бюджет. 

 „Тази схема действа в Главна дирекция „Национална полиция“, там има единен център за обработка на нарушенията от всички камери, които са на територията на страната. Грубо казано триногите, както им казват, правят снимките, колегите застават на пътя, слагат триногата, правят снимките и всички тези снимки отиват в този единен център и се обработват на територията на Главна дирекция „Национална полиция“.

Колегите направиха една проверка и се оказа, че до момента над 1000 такива фиша просто ги няма, не са платени. Едни са в папката „Платени“, други са папката „Негодни“, разказа Тенев.

Проверката е установила, че много от тези фишове, които са преместени в папка „Негодни“ всъщност са годни, а при някои става дума за драстични скоростни нарушения, за които се предвижда лишаване от право на управление на МПС.

Според Тенев в тази схема вероятно са замесени много високопоставени служители на МВР, защото служителите, обработващи фишовете са изолирани и имат връзка само със своите преки началници.

„Най-вероятно някой от по-горе във веригата им се обаждал, за да бъдат тези фишове дръпнати настрани и да не се работи по тях“, смята шефът на „Пътна полиция“ в София. Зад издаването на тези книжки стоял домакина на КАТ.

Работата по случая продължава и вероятно ще има още разкрития.

Реклама

Друга схема, която е разкрита наскоро „вече при нас“ в („Пътна полиция“) в за регистрация на влекачи „под различен режим, за да се спестят пари от „Гражданска отговорност“, разкри Тенев.

„Към началото на октомври имаше на голяма комплексна проверка по линия на Главна дирекция „Национална полиция“ в отдел „Пътна полиция“. Констатирахме само за последната година над 240 случая на товарни автомобили влекачи, които са с променени данни в свидетелството за регистрация“, разкри Тенев.

„Тези влекачи са регистрирани като специални и товарни автомобили. Целта на задачата е била да се избегнат определени такси, определени застраховки. Само ще ви кажа, че застраховката на влекач в порядъка до 5000 лв., докато за с специален автомобили е максимум до 1500 и 1800 лв.“, отбеляза шефът на КАТ – София.

„Най-интересното, което се оказва в тези регистрации, че в заявленията, които се подават за промяна, няма абсолютно никакви документи“, посочи Тенев.

Засега са установени 12 души, които са участвали в схемата, „като са пипали в системата и са променили регистрациите“.

Както само Narod.bg разкри, зад тази схема стои началникът на отдел „Регистрации” в КАТ Ален Миялков, който излязъл в болничен, за да не бъде уволнен дисциплинарно.

Миялков и свитата му са пререгистрирали въпросните 240 камиона като „специализирани автомобили”. Врътката е, че за влекач се плаща 4900 лева застраховка на година, докато за специализирания автомобил – между 900 и 1500 лева. Близо 4 бона щета за бюджета само от тази измама, говорим за около 240 случая, т.е., близо 1 млн. лева.

Освен това пътният данък за „специализиран” е в пъти по-малък от този на влекач – за първите е от 60 до 300 лева, а за камионите – от 500 до 1500 лв.

Трета схема, която е разкрита, е с катастрофиралите автомобили, обявени от застрахователите за „тотална щета“. Когато един автомобил бъде обявен за такъв, той не може да бъде пререгистриран.

„До момента сме изкарали пет случая (на пререгистрация) за миналата година. Продължаваме все още проверката и по тях и се оказва, че автомобили, които стойностите им са между 100 и 200 000 лв. са обявени за „тотал щета“, изплатени са от застрахователите и по един заобиколен начин от провинцията идват при нас и ние ги регистрираме наново и ги препродават пак“, каза Тенев.

Разследване на Narod.bg вече осветли пътя на корупционните пари в КАТ при друга криминална схема –  с триене на глоби на „наши хора”. С помощта на МВР източник разкрихме, че стотици нарушения на пътя, които трябвало да вкарат над 700 000 лева в хазната, са били незаконно анулирани от корумпирани служители в КАТ, докато шеф е Звезделин Колев.

Комисар Тенев сподели и за схема за издаване на фалшиви книжки на сирийци и афганистанци, разкрита от началникът на „Административното обслужване на граждани“, който е бил много съвестен, но след изобличаването на злоупотребата е бил преместен.

9 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  КРАДЛИВА ИЗМЕТ !!!

 2. Мариана Сумистката казва

  ЧЕРНОБИЛСКИ ХОБОТ !!!

 3. Старшина Ботушев казва

  Лъснаха схемите на Ален Делон- Миялков и Звезделин Тошко Колев. Сега ги чакат яки глоби. Ще ги одрусат с поне минимум 70 лева на човек и строго порицание пред строя, заедно с последно предупреждение за неползване на годишно полагаемите им се дванадесет чифта служебни зелени чорапи!

 4. Мариана Сумистката казва

  Боклуци! Изверги!

 5. Мариана Сумистката казва

  Вие нямате църква. Имате само УРОДЛИВА ИНСТИТУЦИЯ….

 6. Мариана Сумистката казва

  Далче оттатък- вие сте ИЗВРАТЕНО И САДИСТИЧНО “ общество“.

 7. Мариана Сумистката казва

  Имате доста странни “ оръжия“ на изтезания.

 8. Мариана Сумистката казва

  Съпротивата с нови разкрития за „нулите“…..

 9. Мариана Сумистката казва

  Като цяло, по принцип, полицията няма нищо общо със „случая“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.