Шефът на НАТО с мрачна прогноза: Войната в Украйна ще продължи години!

0 1 753

„НАТО подкрепя Украйна, но няма да стане страна в конфликта, а трябва да избегне разпространението на военните действия в други страни“.

„За съжаление, трябва да сме готови за продължителна война в Украйна, която може да се проточи с месеци или дори години. В дългосрочен план Украйна не може да се защитава само с оръжия от съветската епоха и трябва да премине към модерни западни оръжия“. Мрачната прогноза направи генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Велт ам Зонтаг“.

Според шефа на НАТО трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати разпространението на конфликта в други държави:

„Ето защо не изпращаме войски на НАТО в Украйна“, обясни Столтенберг.

Реклама

„Ние подкрепяме тази страна, но НАТО съзнателно не е страна във войната“, подчерта той.

„Ако Швеция и Финландия подадат молба за присъединяване към НАТО, те ще получат известна подкрепа от Алианса през преходния период – от момента на подаване на молбата до одобрението от парламентите на Алианса“, каза Йенс Столтенберг.

Според него Швеция и Финландия „вече отговарят на почти всички стандарти на НАТО“.

„Ако те решат да се присъединят, това ще укрепи Алианса и сигурността в Европа“, заяви генералният секретар на организацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.