ПРОМЯНА НУЛЕВА: Властта избра строителя на Бойко за газовата връзка със Сърбия – ГБС взима близо 170 млн. лева

5 2 990

Обещаната от Кирил Петков и Асен Василев промяна очевидно ще почака – кабинетът си хареса един от любимите на Бойко строители за реализацията на газовата връзка със Сърбия.

Една от малкото конкретни новини от провелия се на 5 май в София международен енергиен форум, на който гости бяха представители и министри на енергетиката от Балканите, Азербайджан, Турция, бе именно подписването на договора за инвестиционно проектиране и изграждане на газовата връзка между България и Сърбия.

Държавният оператор „Булгартрансгаз“, сиреч властта, избра за реализирането на проекта консорциума „Интернешънал газ“, в който влизат „Главболгарстрой“ и „Главболгарстрой интернешънъл“. Фирмите са от кръга приближени строители до Бойко Борисов по времето на ГЕРБ.

Безспорен участник в класациите на топ строителните фирми е „ГБС инфраструктурно строителство“ – през 2018 г. тя е с 4 самостоятелни договора за близо 120 млн. лв. и 7 като част от консорциум „ГБС Трансгаз“ за 64 млн. лв.

През 2019 г. има договор за 351 млн. лв. с „Булгартрансгаз“ за разширение на газопреносната структура, 77,6 млн. по договор през консорциум „Газ Турбайн“ за модернизация на три компресорни станции на „Булгартрансгаз“, 6 самостоятелни договора за 139 млн. лв.

През 2020 г. има 3 самостоятелни договора за 310 млн. лв. и участие в консорциума за детската болница – 77 млн. лв. (данните за 2020 г. не са изчерпателни).

Не е тайна, че цената, предложена от изпълнителя за газовата връзка със Сърбия, е 139 млн. лв. без ДДС, т.е., 166 800 000 лева с данъка.

Само преди няколко месеца фаворитът на „Булгартрансгаз“ за строителството на газовата връзка между България и Сърбия беше друг – консорциум „Кенпайп“. Но той изненадващо се отказа, като беше поискал за строителството 136.8 млн. лв.

Общият проект между България и Сърбия предвижда изграждането на нов газопровод от съществуващо вече съоръжение на „Булгартрансгаз“ при Нови Искър към Ниш, като по този начин ще се разширят още повече възможностите за доставяне на природен газ в България по алтернативни трасета и от алтернативни източници, предаде „Капитал“.

Реклама

По план газопроводът трябваше да е готов именно сега – през май 2022 г. Но заради обжалванията на процедурата, които продължиха близо година, това може да е факт не по-рано от април 2023 г.

Както предвижда договорът, общата стойност на договора с ДЗЗД „Интернешънал газ“ е 139 млн. лв. без ДДС, а финансирането на проекта ще дойде безвъзмездно от „Механизма за свързване на Европа“, който също ще подпомогне и разширението на газовото хранилище в Чирен.

Обединението на „Главболгарстрой“ и „Главболгарстрой интернешънъл“ печели обществената поръчка, като изпреварва свързаното с Христо Ковачки ДЗЗД „Нова газ 2021“. Интересно е, че дружеството „Нова газ 2021“ предлага с няколко милиона лева по-ниска оферта от тази на „Интернешънъл газ“, но въпреки това губи конкурса.

Един от мотивите за по-слабо оценената оферта е срокът за изработване на инвестиционния проект – в случая ГБС е предложило за това само един календарен ден, а „Нова газ 2021“ – 67 дни. Иначе няма разлика в предложените срокове за изпълнение от страна на двете дружества – 300 дни.

Защо е важно това?

През последните 12 години съдбата на газовата връзка със Сърбия беше много подобна като на тази с Гърция – много приказки и обещания, но липса на реални действия от страна на управляващите, за разлика от проекти като „Турски поток“, който обвързва българския газов пазар изцяло с руската „Газпром“. По план тръбата е с капацитет от 1.8 млрд. куб.м/година – което е достатъчно да покрие около 60% от потреблението на страната. И с възможност за реверсивен поток – нещо, което липсва при „Турски поток“, по който газът върви само от България към Сърбия.

Големият потенциал на връзката е, че би могла да осигури трасе за доставяне в България на природен газ от терминала за втечнен газ Кърк, в Хърватия и по този начин в ситуация като днешната („Газпром“ спира доставките за България), да има допълнителни опции откъде държавата да купува.

Новият газопровод ще започва от газоразпределителната станция при Нови Искър, след което преминава през Костинброд и Драгоман – общо 62 км. При Димитровград в Сърбия продължава към мрежата на западната ни съседка до Ниш – още около 88 км. На сръбска територия обаче строителството върви отделно, от други фирми. То започна още преди няколко месеца, като според източници от сръбското правителство трасето ще е готово есента на 2023 г.

Предвидено е от газовата връзка да могат да се изградят отклонения за газоснабдяване на Сливница, Драгоман и Годеч – нещо, което липсва като проектна възможност при „Турски поток“ в Северозападна България.

5 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  НЕ ЗНАМ ДАЛИ Е МНОГО ЛЕГАЛНО ТОВА„ С КОЕТО СЕ ЗАНИМАВАТ ПО ЦЯЛ ДЕН ВАШИТЕ БОКЛУЦИ„ НО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ БЪДАТ ОТРАЗЕНИ.

 2. Мариана Сумистката казва

  ГОВОРЯ ЗА ОСНОВНИЯ СЪСТАВ…

 3. Мариана Сумистката казва

  ДОЛНОПРОБНА ИЗМЕТ !!!

 4. Мариана Сумистката казва

  И ЩЕ ПРАЗНУВАТЕ КАТО БРАТЯ ВАШАТА СОБСТВЕНА УРОДЛИВОСТ !!!

 5. ИСТИНАТА казва

  Може ли някой да ОБЯСНИ:След ДВАНАДЕСЕТ ГОДИШНОТО „управление“ на ОПГ „герб“, ЩО, КОЕ, КОИ организации не са СВЪРЗАНИ с АРЕСТАНТА „Другарят“ Борисов?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.