За 500 милиона на месец: Слави и Кирил Петков спасяват коалицията с тайна среща

1 3 001

Тайна среща на най-високо ниво ще спасява управляващата коалиция, чието единство напоследък е сериозно разклатено. Макар пожарът с военната помощ за Украйна да беше потушен, вътрешните търкания продължават. В момента напрежението е най-голямо между „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Има такъв народ“ (ИТН), които трябва да спасят управлението, което ще се радва на сериозна финансова инжекция от началото на лятото в размер на 500 милиона лева на месец.

Това пролича и при вчерашния скандал в парламента заради националния план за приемане на еврото. Да успокои страстите се е нагърбил лично премиерът Кирил Петков, който ще отиде на крака при лидера на ИТН Слави Трифонов. Срещата ще се проведе през почивните дни, но се пази в тайна.

Със старта на правителството Петков и Трифонов се чуваха всеки ден. Обиден, Слави обаче спря да вдига телефона след проваления избор на неговия човек Любомир Каримански за шеф на БНБ, твърдят запознати с отношенията между двамата. Оттогава депутатите от ИТН не участват официално в никакви общи заседания с коалиционните партньори.

Реклама

Посредник успял да уреди лична среща между премиера и Трифонов. Тя вероятно ще се състои в офиса на Слави, тъй като шоуменът има здравословни проблеми. Говори се, че отношенията се опитва да стопли депутатът Станислав Балабанов, който беше с Кирил Петков в Украйна. Пловдивчанинът е диалогично настроен за разлика от Любомир Каримански, Ива Митева и Тошко Йорданов, които не мелят брашно с „Продължаваме промяната“.

Прогнози на депутати от двете партии гласят, че по-скоро дрязгите ще бъдат изчистени и управлението спасено. Целта е да се закърпи положението да първите траншове от Плана за развитие и устойчивост. От края на лятото в България ще влизат по 500 милиона лева на месец и това се смята за спасителен пояс за коалицията.

Отношенията между „Промяната“ и хората на Слави се обтегнаха още преди последните избори. Вицепремиерът Асен Василев дори заведе дело за клевета срещу Тошко Йорданов в размер на 200 000 лева.

Преди ден сценаристът отново скочи на Василев, наричайки го „самодържец“. Освен за БНБ, коалиционните партньори се скараха още за парите за пътищата и места в комисиите. Очаква се ново напрежение покрай актуализацията на бюджета и избора на генерален директор на БНТ.

1 Коментар
  1. многознайко казва

    Ако и тия ще ги чакаме да се накрадат-по добре да ги няма……С 500 милиона на весец-народа ни ще цъфне,ще върже и ще роди.Айде стига експерименти с дилетанти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.