Защо има лекар в кортежа на президента?

1 3 926

Лекарят на президента Румен Радев е със счупено рамо след тежка катастрофа на пилотната кола от кортежа на държавния глава в началото на седмицата на път за Пловдив. Името на медика обаче така и не бе съобщено, а само се разбра, че колегите му в Града под тепетата го прехвърлят към столицата.

За поредния инцидент с автомобил на Националната служба за охрана (НСО) се води разследване, засега от Районната прокуратура, но скоро и от главната в лицето на Иван Гешев.

Съобщение за катастрофата бе издадено от службата на ген. Емил Тонев, но в съвсем телеграфен стил – че камион от навлязъл в насрещното платно и се е блъснал в първата лимузина от кортежа. Едва по-късно стана ясно, че пострадал е и негов служител, и лекарят на Радев.

Защо обаче президентът пътува с медицинска помощ под ръка? Всъщност нововъведението е от 2020 г., с решение на предишната власт в лицето на тогавашния премиер Бойко Борисов – тримата първи държавни мъже – председателят на Народното събрание, президентът и министър-председателят, да бъдат съпътствани неизменно от лекар – и при визити в страната, и в чужбина.

Реклама

Текстът бе урегулиран в Закона за лечебните заведения спрямо член от Закона за НСО. От непосредствена здравна грижа се ползват освен тях и главният прокурор Иван Гешев. Малко след като бе взето решението за тази поправка, беше избран и изпълнителят й –  МБАЛ „Лозенец“, която традиционно осигурява медицинското обезпечаване на народните избраници.

Както е добре известно, в самия парламент има медицински пункт, разполагащ с ЕКГ апарат, както и с основните медикаменти за справяне с висока температура и болка, хипертонични кризи, както и с медицински консумативи за превързване на рани. А пред сградата на законодателния орган при всяко пленарно заседание е стационирана линейка на университетската болница, пише „Уикенд“

Така, освен за депутатите, лекарите от бившата Правителствена се грижат и за здравето на Кирил Петков, Румен Радев, Никола Минчев и Иван Гешев. Назначените доктори се качват и на правителствените самолети при пътувания зад граница.

По наша информация конкретно за държавния глава се грижи цял екип специалисти на ротационен принцип. Те разполагат с портативни апарати, нужните за охраняваното лице илачи, както и с дефибрилатор в случай на внезапен сърдечен арест. В състояние са, заедно с гардовете от НСО, да поддържат и постоянна връзка с въздушни линейки, както и с обезпечеността на колегите им по областните и общинските болници в случай на нужда.

Боравят и с изключително чувствителна информация, касаеща здравословното състояние на политиците, с които пътуват, така че не е случайно и скриването на името и инициалите на пострадалия в пловдивския инцидент медик от „Лозенец“. Самите те са добре обучени да не разкриват подробности за статуса на президента, премиера и шефа на НС, дори пред близките си.

1 Коментар
  1. Средностатистическия Кашкавален турист каза и не повтори казва

    E=MC2, показващо че енергията има маса. И като се срещнат две “маси“, по-тежката винаги понася по-леко удара. В този закон за динамиката НЯМА изключения, важи за всички движещи се субекти включително и за “недосегаемите“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.