ГОЛЯМ СКАНДАЛ: България излъга света – не можем да ремонтираме украинска бойна техника

4 5 907

„България само обещава, но на практика дори логистично е трудно, а финансово е крайно неизгодно да организира ремонта на украинска бойна техника”, заявиха пред 19 минути експерти от бранша след противоречивото решение на Народното събрание по темата.

Причината, от една страна, е в пренасянето на въпросните машини, тъй като с напредването на руските войски към Одеса и Молдова, те трябва да бъдат транспортирани към Полша, да заобиколят Унгария, която бойкотира доставките за фронта, за да дойдат у нас.

А после да се върнат по целия обиколен път. Което, освен много време, ще струва и много пари. Толкова, че стойността на услугата и транспорта може да е по-голяма от стойността на съответната машина.

Морският път пък се оценява като крайно ненадежден. Украйна не разполага и с особено много пристанища под свой контрол в момента. Другият вариант – изпращане на наши специалисти, които на място да оправят танкове и бронетранспортьори се оценява като невъзможен, защото няма желаещи.

В момента има и друг проблем. По думите на шеф в наш завод не е ясно как ще изпълним договорите за доставка на оръжия и боеприпаси за Украйна през трети страни, които вече сме поели, за да нагласят управляващите ни политици своите комисионни.

Реклама

Причината е, че алчността им не е позволила да бъде преценен един важен въпрос: стоманата и други материали за производството на стоката се доставят от … Украйна. А това значи, че не е възможно да имаме в момента нови пратки. Предприятията имат някакви резерви, но те опасно намаляват и в момента са на абсолютен минимум.

Разбира се, те биха могли да се снабдят и с по-качествени материали от ЕС и САЩ, но цените на западните образци в момента са силно завишени и не биха могли да позволят вместване в параметрите, зададени в договорите.

Тоест, нашите производители трябва да работят на загуба, за да изпълнят поръчките.

Но трябва същевременно и да отделят „парсата“ за управляващите политици. Които имат наглостта да отричат износа на българско оръжие и родни муниции за зоната на конфликта.

Илиян Костадинов

4 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  БОКЛУЦИ, “ Имаме най- добрите хакери“ и те СРИНАХА ЦЯЛА НАЦИЯ…..

 2. Пешо казва

  Мама им мръсна, закопаха ни политически и икономически. Така е след като беше назначени поредния ешелон невежи глупаци, предани на еврогейските „ценности“ да управляват страната. Сега кой знае какви ще ги накъдрят с Македонията. Глупави дупедавци. Трябва да ги изринем преди да са извършили предателството с макетата. Това значи до 24 май тия идиоти трябва да бъдат изринати. Нямаме никакво време.

 3. Мариана Сумистката казва

  КУПИЩА ФАШИСТИ КУПИЩА ФАШИСТИ, КУПИЩА ФАШИСТИ, ПРИНАДЛЕЖАЩИ НА ФАШИСТИТЕ ОТ ГЕРБ !!!

 4. Мариана Сумистката казва

  Когато фактите говорят и БОГОВЕТЕ мълчат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.