Честито: Търговката на шпионския „Пегас” крие 21 имота в Дубай за $14 милиона – коя е Ралица Иванова?

0 5 985

Българката Ралица Димчева Иванова е най-едрият български собственик на недвижими имоти в Дубай, като притежава общо 21 имота на обща стойност над 14 милиона долара, съобщава разследващият сайт Bird.bg , който води от българска страна международното журналистическо разследване „Разкритията от Дубай“.

Бизнесдамата е бивша съпруга на ген. Явор Матеев, командир на съвместното Командване на специалните операции в Българската армия. В момента тя и синът ѝ Ален Матеев са представители в България на израелска фирма за киберсигурност, която продава шпионския софтуер „Пегас“.

Tяхната фирма Indesign Global Limited е строила българския павилион в Дубай за Експо’2020 година срещу 905 000 лв., платени от държавата. По случая имаше проверка на прокуратурата, а договорите се проверяват и от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Ралица Иванова притежава четири вили, апартаменти и търговски площи в Дубай. Най-скъпи са две големи вили – една с площ 642.24 кв. м, която е разположена на изкуствения остров „Палмата“, която е оценена на 1.915 милиона долара. Втората вила е в района на Jumeirah Golf с площ 636.83 кв.м и цена 1.899 милиона долара.

Реклама

Следва апартамент в най-високия небостъргач в света – Burj Halifa. Жилището има площ 418.65 кв.м и струва 1.248 милиона долара. В същата сграда има още пет по-малки апартамента собственост на Иванова. Според паспортните данни цялото това имущество има стойност над 14 милиона долара и е придобито след 2015 г. Иванова има и право на постоянно пребиваване в ОАЕ, съобщава Bird.bg

В България Ралица Иванова е регистрирана като консултант по управление и стопанска дейност. Синът ѝ Ален Матеев има участие в няколко скромни фирми. Двамата обаче са известни в ИТ средите като представители на фирмата за киберсигурност, която продава шпионския софтуер „Пегас“, пише разследващият сайт.

Потърсен за коментар Явор Матеев каза, че от 20 години не живее с бившата си съпруга и няма идея с какво се занимава тя. Опитите да се свържат със самата Ралица Иванова и нейния син не са стигнали до получаване на обратна връзка, съобщава медията.

Международното разследване #DubaiUncovered („Разкритията от Дубай“) разкрива над 240 български граждани и пребиваващи у нас лица, които притежават имоти за над 160 милиона долара в Дубай.

До момента са публикувани данните за имоти на майката на депутата Делян Пеевски, на строителният бос Велико Желев и на сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.