Удар на Narod.bg: „Йористът” от ГЕРБ Александър Николов, осмян от Pi ar Sevi Boiko, става шеф във ВСС

0 3 820

Хунтата ГЕРБ и нейните протежета във Висшия съдебен съвет отново са изловени в мръсотия! Narod.bg разкри, че юридическото недоразумение Александър Николов, син на бившия шеф на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов – личен приятел на Бойко Борисов, става голям шеф във…ВСС.

Таткото на „правния мозък“ – Богдан Николов, е личен приятел на Буци

Това е поредното герберско кадрово безумие, сътворено от „правителството на Темида”. „Йористът“ Александър Николов стана известен с две неща – първото е с рекордния брой преференции, с които стана на два пъти депутат от ГЕРБ в Плевен, което е озадачаващо на фона на това, че е тотално неизвестен в политическите среди.

И второто – прочу с нелепите си изказвания пред правната комисия на НС, нескопосано бранещи главния прокурор Иван Гешев, докато той му се подиграваше в чат с Pi ar Sevi Boiko Севделина Арнаудова.

След серия разкрития на Narod.bg за гербопитека и неговите връзки с подземния свят Александър Николов бе изтеглен по лична заповед на Баце от листите и не успя за влезе в сегашното Народно събрание. Но пък сполучливо е компенсиран с друг благ пост – като високопоставен и високоплатен служител на ВСС.

Източник на Narod.bg от Висшия съдебен съвет алармира, че „правният мозък” Александър Николов е назначен преди няколко дни за директор на Дирекция „Човешки ресурси, административно и техническо обслужване и класифицирана информация“ във ВСС. Това е линк към конкурса, от който е видно неговото участие – http://www.vss.justice.bg/page/view/108099. Странно защо, но резултатите все още не са публикувани.

Изводите, причините и обвързаностите зад този избор оставят загадка. По времето на Буци Александър Николов беше и кандидат главен секретар на ВСС пред 2018 г., когато обаче се провали на конкурса  – https://defakto.bg/2018/06/14/всс-има-нов-главен-секретар/
Явно сега подкрепата е по-сериозна и направената услуга се връща…..

Малко история

На изборите през 2021 г. Николов на два пъти успя да се „класира“ за депутат. Участието му в изборния процес породи истински бунт в организацията на ГЕРБ в Плевен. Младият мъж се оказа абсолютен шампион по преференции в 15 МИР на изборите през април, въпреки че е е типичен „парашутист” и никому непознат „политик” и отявлено слаб юрист, изкарал на изпита за нотариус!

В протокола с резултати от писмения изпит от конкурса за нотариуси, проведен на 04.11.2018 г., обявен със заповед № ЛС-04-330/28.05.2018г. на министъра на правосъдието откриваме кандидат с името Александър Николов и неговата оценка на писмения изпит е слаб 2.20. За сметка на това обаче, Николов се вписва като адвокат и започва обещаваща политическа кариера в ГЕРБ. Разковничето е в близкото приятелство на баща му Богдан Николов с тартора на бандата ГЕРБ Бойко Борисов.

Реклама

Сайтът Pleven press съобщава, че в Плевен „Изненадващо на второ място с 4232 гласа се нарежда 16-ият от листата Александър Николов – син на президента на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов“. Александър Николов „слага в малкия си джоб“ дългогодишния депутат Пламен Тачев, с неговите 2882 преференции. На министерска хранилка

Ако съдим по договорите на адв. Александър Николов с държавни институции по времето на ГЕРБ, куците му изяви в парламента са подвеждащи и всъщност той е юрист от висока класа.

В полза на високия професионализъм на Николов свидетелстват над 50 фактури за адвокатски услуги, изплатени му от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за общо над 250 000 лева!

Бъдещият тогава депутат е контрагент на ведомството по силата на договор РД-02-29-8/09. 01. 2020 г. Николов трябва да представлява управителния орган на програмата „Региони в растеж“ по дела заведени от Министерството на здравеопазването и Община Габрово.

За МРРБ договорът е подписан от зам. министър Деница Николова и по договор е предвидено да получи около 23 000 лв. без ДДС, вероятно без да се броят хонорарите за явяване по съдебни заседания.

Те, според Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения, са по 100 лв. за всяко явяване, но може да достигне и до 300 лв. ако повереника (в случая МРРБ) се навие да плаща. Първоначално Николов трябва да представлява министерството пред АССГ и АС Габрово, по две дела.

Впоследствие започват да „валят“ десетки анекси и младия юрист става процесуален представител на МРРБ по различни казуси пред административните съдилища в Стара Загора, Велико Търново, Ямбол, Пловдив, Русе, Бургас др. като хонорарите му варира от около 3000 до над 24 000 лв. на съдебна инстанция.

Средната стойност на хонорарите обаче е по около 5000 лв. Явно Николов е много надежден и ценен юрист за МРРБ под ботуша на Баце.

Тук обаче възниква въпросът защо в министерството съществува и работи цяла една Дирекция „правна“, където дълго време директор е Веселина Терзийска. В последствие тя става главен секретар на МРРБ и подписът й стои под договора и анексите с Александър Николов.

На чело на Дирекция „правна“ я наследява Боянка Георгиева. Във въпросната дирекция има два отдела – „нормативни актове“ и „процедури и договори“. Служителите на втория отдел имат задължението в качеството си на юрисконсулти да представляват МРРБ в съдебни спорове.

От години обаче съществува порочната практика дейността да се дублира с наемането на външни адвокатски кантори, които са наемани на главоломна цена. Законът „развързва“ ръцете на Николова и тя ангажира адвокатски кантори за услуги, които струват на бюджета над 4 600 000 лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.