ПОТРЕС: Четворната коалиция пак се дърля за постове

9 1 297

Заявките за повече диалог и разбирателство в управляващата коалиция, които се чуха в декларациите на парламентарните групи вчера, закънтяха на кухо още на следващия ден.

Тази сутрин в мнозинството отново подеха битка за благи постове. Този път поводът беше особено дребнав – разпределението на местата между отделните управляващи формации в парламентарните комисии.

КОЙ КАКВО ИСКА

В сърцевината на всичко, както най-често се получава, отново стоеше ИТН. Хората на ИТН обявиха, че се смятат за ощетени, тъй като не са представени в комисиите, пропорционално на големината на парламентарната им група.

Затова те поискаха промени в своя полза в съставите на комисиите по конституционни и правни въпроси, по бюджет и финанси, по икономическа политика и иновации, и по земеделието, храните и горите. Това тяхно желание стана постоянен повод за спорове на последните няколко заседания на коалиционния съвет на управляващите.

Исканията на ИТН вдъхновиха и „Възраждане“ да потърси повече постове. Депутатите от партията настояха да получат допълнителни места в правната и в бюджетната комисия.

КОЙ КОЛКО ТЕЖИ

Всичко това доведе до един доста абсурден и противен спор в пленарната зала тази сутрин. Георги Свиленски (БСП) и Любомир Каримански (ИТН) се захванаха да изчисляват „теглото“ на отделните парламентарни групи, което представлява коефициент, определящ колко членове имат в отделните комисии.

Неуспелият кандидат-управител на БНБ даже размаха таблици, съставени специално по повода, и обвини останалите управляващи, че не умеят да смятат. „Моля ви, не се връщайте в средния курс на образованието си“, обърна се презрително Каримански към колегите си.

Със собствени сметки излезе съпартийката на Каримански Ива Митева, която е бивш председател на два парламента миналата година. Тя започна да изрежда числа на кого колко места му се полагат в комисиите. Всеки път, когато споменеше някакво число, някой в залата избухваше в недоволни възгласи. Митева гневно се оплака, че от 10 март насам представителите на ИТН „молят и апелират“ да се направят промени, но нищо не било предприето.

И нещо друго – тя специално отбеляза, че управляващите са допуснали всички председатели на комисии да принадлежат към управляващото мнозинство, което било прецедент в 30-годишната демократична история на парламента. Това очевидно беше начин да се потърси благоволението на опозицията – трик, който ИТН започна редовно да прилага.

УПРАВЛЯВАЩИТЕ В МОЛА

Реклама

Шефът на групата на ПП Андрей Гюров направи опит да приключи дебата по темата. Той предложи да се направи работна група, която да прегледа правилника на парламента, евентуално да го промени и да се направи ново разпределение на комисиите.

Идеята му подкрепи и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Десният политик допусна, че може неговата формация да е получила повече, отколкото й се полага, и обяви, че е готов да отстъпи собственото си място в правната комисия. Той също се съгласи, че е бил нарушен принципът опозицията да разполага с председателски постове на комисии.

От „Възраждане“ го обвиниха, че с работната група се опитва да протака. Намеси се и ДПС – депутатът от движението Халил Летифов подигравателно се обърна към Иванов, че няма да се постигне разбирателство, докато решенията на управляващите се взимат от „върховния орган в мола“. Така намекна за заседанията, които четворката провеждаше в търговски център, за да се разбере за програмните си приоритети.

ДА ТУРИМ ЕДИН КАНТАР…

В морален план разгледа спора соцдепутатът Георги Михайлов, който отбеляза, че не се води дебат, а „грозна караница, неподходяща за народното доверие, и за светостта на тази зала, и на тази трибуна, от която са се изказвали колоси“.

„Да турим един кантар накрая, да се премерим колко килограма е всяка една парламентарна група, да направим точни изчисления, да покажем една таблица и съобразно килограмите всичко ще се уреди“, надигна глас той. И упрекна депутатите: „Нека да се поглеждаме сутрин в огледалото. Много от вас не могат да прочетат това, което им е поднесено.“

Цончо Ганев от „Възраждане“ се нахвърли върху социалистите, че работят с дясната ДБ, заради което ще си загубят електората. Соцдепутатът Георги Свиленски го посъветва да не се опитват да отнемат избирателите на левицата, защото нямало да им се получи. А по темата посочи, че на националистите е било предложено шефското място в комисията за младежта и спорта, но те са го отказали, затова няма какво от какво да се оплакват сега.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов реагира съчувствено на нападките срещу „Възраждане“, с които се оказаха в една лодка. „Ощетените са „Възраждане“, ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“, които се водят коалиционен партньор.

Явно на нас колегите гледат като на съседа от село, който е дошъл в града, и трябва да го скрием в килера, за да не го видят съседите“, иронично обяви той, сподирен от смях. И отбеляза, че в 46-ото Народно събрание, където водеща сила беше неговата партия, нито една група не е била недоволна от разпределението на комисиите, включително и ГЕРБ.

НОМЕРЦА

След това се започна с дребните трикове. Когато беше гласувано искането на ИТН да вземе място в бюджетната комисия, то получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, и така беше одобрено.

От БСП се ядосаха и поискаха прегласуване, но преди това – почивка. Буквално мигове след края на прекъсването, Тошко Йорданов поиска ново. Все още се очаква депутатите да се съберат и да продължат.

9 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ИМА ЕДИН ДВОЙНСТВЕН ФОРМАТ„ КОЙТО ПРИЧИНЯВА МНОГО ПОВРЪЩАНЕ!

 2. Мариана Сумистката казва

  ДВОЙСТВЕН

 3. Мариана Сумистката казва

  ВСЕКИ„ КОЙТО ДЕМОРАЛИЗИРА ЦЕЛИ ПАРТИИ ПОДЛЕЖИ НА ЖЕСТОКИ ИЗТЕЗАНИЯ !!!

 4. Мариана Сумистката казва

  Има едни тъпи хора, които използват АСПИРИН за всички болести.

 5. Мариана Сумистката казва

  На вниманието на ГЕРБ един факт, който вече знаят: В МОЯТА БИБЛИОТЕКА НА ГАРСОНИЕРАТА ПОД НАЕМ ИМА ЕДНА КНИГА “ КАК СЕ КАЛЯВАШЕ СТОМАНАТА“ ( Тя ) ме научи как да правя разлика между СИНХРОНИЧНОСТИ И СИНХРОНИЗАЦИИ.

 6. Мариана Сумистката казва

  Понеже сте тъпи- да ВИ обясня– второто СЕ ИЗВЪРШВА ОТ НЯКОГО !!!

 7. Мариана Сумистката казва

  “ ВЕЧНАТА АМБЪР “ пък ме научи ДА НЕ СЕ СРАМУВАМ ОТ ВЪШКИТЕ СИ…..

 8. Мариана Сумистката казва

  На въпросът КОЙ ме продаде в ЧЕРНО РОБСТВО, само един „човечец“ ми казваше : “ НЕ СЪМ АЗ““

 9. Мариана Сумистката казва

  ТАКА ЧЕ ПЪРВИТЕ ОБВИНЕНИЯ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ„ ПРИЧИНЯВАЩА ФАШИЗЪМ„ НАЙ– ВЕРОЯТНО ЩЕ ОТИДАТ КЪМ ГЕРБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.