НОВО 20: Димитър Стоянов става служебен премиер

3 5 236

Главният секретар на президента Димитър Стоянов, който се смята за един от най-доверените хора на държавния глава и негов дългогодишен личен приятел, най-вероятно ще оглави следващото служебно правителство, което става все по-реално заради поредицата от скандали, в които се завъртяха сегашните управляващи.

Точно затова не е изключено Румен Радев да нареди трети временен кабинет, който да управлява до есента, когато може да се проведат предсрочни избори.

Спекулациите, че той ще бъде оглавен от бившия служебен министьр-председател Стефан Янев, окончателно отиват в графата „фейк новини“, след като генералът обяви официално, че ще учреди на 5 май партия „Български възход“.

Не друг, а точно президентският секретар Димитър Стоянов реагира светкавично във фейсбук и написа: „Новият „възход“ се е задал на хоризонта! А не, благодаря!“. Този коментар е особено интересен, защото окончателно опровергава слуховете, че това е новата политическа формация на Румен Радев, пише „Филтър”.

Димитър Стоянов не за първи път изказва остри позиции в социалните мрежи по всякакви въпроси, а напоследък най-често атакува Кирил Петков и Асен Василев. Стоянов нападна лидерите на „Промяната”, когато бе сменено ръководството на „Булгаргаз“, и дори отсече, че то лъже, че е внесло предложение да бъде намалена цената на газа.

По-късно иронизира различните версии на Петков и Василев за ареста на Бойко Борисов.

Противопостави се публично и на участието на проф. Тодор Тагарев в коалиционните преговори на тема „Национална сигурност“. Изказванията на президентския съветник бяха подгряващи, преди Радев да обяви открита война на харвардските възпитаници, които дължат политическата си легитимация именно на него.

Реклама

Държавният глава и дуетът Петков-Василев вече се разминават по най-важните въпроси за България – доставянето на оръжие за Украйна, спирането на газа и даването на зелена светлина за старт на преговорите за приемането на Северна Македония в Европейския съюз.

В същото време Димитър Стоянов засилва критиките към правителството, а източници от „Дондуков“ 2 са категорични, че тъкмо на него Радев ще гласува доверие да оглави евентуален бъдещ служебен кабинет. Кой е Димитър Стоянов?

Полковникът от резерва има завидна биография на професионален военен. Роден е в Свиленград, завършва математическа гимназия и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, а кариерата му в изтребителната авиация започва от авиационния полк в Узунджово, за да стигне до началник-щаб на Трета изтребителна авиобаза в Граф Игнатиево.

Има около 15 години съвместна служба с Румен Радев, включително и като негов началник-щаб в Командването на ВВС.

Димитър Стоянов е човекът, който е държал живота на Радев в ръцете си, командвайки полетите от земята, докато асът в авиацията бил в небето.

Макар и по различно време, и двамата учат във Военновъздушния колеж „Максуел“ в САЩ. Преминават и през Военната академия „Георги С. Раковски“. Колегите описват Стоянов като работохолик, понякога рязък в оценките, принципно справедлив и амбициозен човек.

Едно от най-ценните му качества е лоялността, която проявява през всичките години към Радев, а тя го превръща в пълен контрапункт на дуета Петков-Василев.

Двамата харвардци дължат кариерното си развитие в политиката на президента, който прокара пътя им в нея, а само няколко месеца по-късно си позволиха публично да определят позиция на държавния глава като позорна.

Близки до Румен Радев твърдят, че той не само е разочарован от метаморфозата им, но и вече напълно убеден, че действията им са вредни за държавата.

3 Коментара
  1. !!! казва

    Явно, дойде време Кирчо да си ходи в Канада, да видим коя ще е следващата подлога на американското посолство, която ще „изберем“.

  2. Хосе казва

    podkrepa always

  3. редник казва

    Аман от БКП-червени фатмашки партенки!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.