КРИЗА: Спас Русев ревна от санкциите на САЩ срещу Русия

0 4 499

Спас Русев, известен като архитект на царското правителство и опитващ да бъде в добри връзки с всяко управление през последните 30 години, се завръща в бизнеса с луксозни имоти заради санкциите на САЩ срещу Русия.

След неуспешния засега опит да вземе „Булсатком“ 68-годишният бизнесмен със спорна биография смятал да се отдалечи от телеком пазара, на който се беше посветил в последните 5 години.

Потвърждение за това е последната инвестиция на бившия сър, който купи двореца на бившия гръцки крал Константин в Порто Хели за над 10 млн. евро. Запознати с делата му правят връзка между тази инвестиция и засилващите се санкции от САЩ и Европа за някои от руските партньори на Русев от телеком бизнеса, твърдят източници на „Галерия“.

Спас Русев успя да стане най-голям акционер в Българската телекомуникационна компания (Вива-ком) през 2015 г. в партньорство с инвестиционното поделение VTB Capital на руската държавна банка ВТБ.

В сделката участваха и българските представители на банката за България Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев. Консорциумът плати тогава за най-големия български телеком 330 млн. евро.

Връзките на Спас Русев с „белите якички” братя Велчеви и Катев могат да бъдат проследени до правителството на НДСВ. Русев е приеман за един от конструкторите на злощастното жълто правителство.

Доказателство за влиянието му по онова време е прословутата снимка на яхтата в Монако. На нея са финансовият министър в правителството на НДСВ Милен Велчев, транспортният министър Пламен Петров депутатът, а по-късно и министър Мирослав Севлиевски, заедно с Петър Петров – Амигоса, осъден за пране на 28 млн. долара, както и с убития контрабандист №1 тогава Иван Тодоров – Доктора.

Въпреки този скандал влиянието на Русев в последвалата тройна коалиция също не беше малко.

В първото управление на ГЕРБ бизнесменът сякаш загуби от силата си и се дистанцира в Лондон, но във второто правителство на Борисов буквално „удари джакпот“. Сделката по придобиването на „Виваком” се случи с очевидното, макар и пасивно одобрение на Баце.

Реклама

Собствеността във „Виваком” остана висяща след фалита на КТБ, която беше кредитирала последната към онзи момент смяна на контрол. Така през фонда за гарантиране на влоговете държавата получи шанса да наложи контрол и придобие собственост над 67% във „Виваком”.

Но съвсем умишлено премиерът-мутра Борисов се отказа от тази възможност, обявявайки, че това е „частна сделка“ и остави собствеността на най-големия телеком със значение за националната сигурност да премине в ръцете на Русев, Велчеви и руските им партньори.

Според запознати в последно време Русев пробва да влияе и върху „Промяната“, но ключови фигури в днешното мнозинство били категорично против да се съюзяват с близкия на Бойко олигарх.

Руската връзка

През 2017 г. след дълга съдебна битка с компании под контрола на друг руски олигарх – Константин Малофеев, групата на Русев доби контрол над „Виваком”, а през 2020 г. продаде компанията за 1.2 млрд. евро. Така всеки в консорциума получи тлъста печалба – делът на Русев се равняваше на 43% от акциите във „Виваком”.

Реализирал тази печалба, Русев направи опит през 2021 г. да овладее намиращата се във финансова нестабилност със сложна схема от дългове българска телеком компания „Булсатком“.

Именно сложната схема от кредитори, собственици и контролиращи лица попречи на Русев да получи ефективен контрол над „Булсатком“, въпреки че влизането му там беше обявено в медиите.

Основателят на „Булсатком“ Пламен Генчев обаче започна мащабна съдебна битка и към момента блокира опитите на Русев да влезе във собствеността и управлението на оператора на интернет телевизия и интернет.

Започналата война на Русия в Украйна пък дойде с редица санкции на лица, с които Русев си партнираше в сделката за „Виваком”. На първо място това е бившият изпълнителен директор на VTB Сарital Юрий Соловьов.

Соловьов и цялото му семейство бяха сред първата вълна руски граждани, санкционирани от администрацията на американския президент Байдън след нахлуването на Русия в Украйна. Под санкции попадна и председателят на борда на ВТБ Андрей Костин.

Проблемите около придобиването на „Булсатком“ очевидно са накарали Русев да помисли за алтернативно вложение на реализираната от препродажбата на „Виваком” печалба на фона на галопиращата в света инфлация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.