Кой смрази Румен Радев и Стефан Янев?

1 2 554

Бившият военен министър и два пъти служебен премиер Стефан Янев ще учреди в сряда, 5 май, своя политически проект с името „Български възход“.

Очакванията, че това именно ще е партията, най-близка и под покровителството на президента Румен Радев обаче претърпяха пълен крах в последната седмица.

Още преди около месец държавният глава даде ясен знак, че няма да подкрепи политическото инженерство на един от най-близките си хора. Припомняме, че Янев бе негов съветник в първия му мандат на „Дондуков“ 2, впоследствие на два пъти бе посочен от Радев за служебен премиер и бе наложен като военен министър в кабинета на четворната коалиция.

Въпреки това Радев изненадващо критикува Янев за беззъбата му позиция в началото на войната на Русия срещу Украйна, когато Янев я нарече „операция“. Така практически президентът подкрепи Кирил Петков за уволнението на министъра.

Миналата седмица окончателно стана ясно, че Радев няма никакво намерение да дава рамо на поредната политическа сила. Във фейсбук неговият съветник по сигурността Димитър Стоянов написа само едно изречение: „Новият „възход“ се е задал на хоризонта! А не, благодаря!“.

Каква е причината за разрива между Румен Радев и Стефан Янев? Според различни източници още през февруари, когато проектът е бил само в зародиш, хора от обкръжението на Стефан Янев са имали срещи с някои от най-богатите български бизнесмени и са поискали финансова помощ за своята партия.

Реклама

В това няма нищо лошо и незаконно. Неморалното обаче е, че те са вървели напред с името на Румен Радев и са убеждавали бизнеса, че „Български възход“ е проект на президента. Точно заради тази злоупотреба държавният глава категорично е отказал да припознае „Възхода“ за своя партия, пише „Галерия”.

Новата партия се е планирала от момента, в който Стефан Янев беше отстранен от поста военен министър в правителството на Кирил Петков заради водене на „собствена външна политика“.

Формалният повод беше изявление на Янев, в което той не нарече руската инвазия в Украйна „война“, а „военна операция“ – термин, ползван от Русия и Путин.

В редица медийни публикации за дясна ръка на Янев е сочена Ралица Симеонова, която беше началник на политическия му кабинет като служенбен премиер, а след това негов заместник-министър във военното ведомство.

В деня, в които освободи този пост, тя написа, че всяка криза е и възможност. „Осезаемо е усещането, че това реално е политика на друг държавен субект, а нашите институции играят ролята просто на проводник“, написа Симеонова във фейсбук.

Според запознати е възможно в новата партия да се включат бивши министри от двата служебни кабинета, водени от Янев, както и загряващи край политическата тъч линия професори.

Очаквайте само в Narod.bg горещи разкрития за „Български възход“ и кои ще са основните играчи в партията на Стефан Янев

1 Коментар
  1. редник казва

    Аман от БКП-червени фатмашки партенки!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.