ДЕНЯТ Х: Ще се разпадне ли коалицията? НС гласува оръжие за Украйна

0 853

Ден на напрежение в парламента – днес темата за военната помощ за Украйна ще бъде разгледана на извънредно заседание на Народното събрание. Очаква се парламентът да даде мандат на правителството да предостави военна помощ, както предвижда проекторешението по въпроса, внесено от ПП.

Гласовете на ПП, ИТН и ДБ, както и тези на опозицията от ГЕРБ-СДС, и вероятно на ДПС, ще бъдат достатъчни за това.

Това поставя БСП пред избора да напусне коалицията, както обеща червената лидерка Корнелия Нинова. Но дали наистина ще се случи?

От продължилия около 3 часа съвет на управляващата коалиция във вторник вечерта не произлезе нищо. Поне така може да се съди по липсата на изявления от страна на участниците в него след края му.

Представители на формациите в четворната коалиция се събраха, за да обсъдят редица въпроси, сред които най-същественият засягаше евентуалната военна помощ за Украйна. Засега е ясно, че ПП, ДБ и ИТН подкрепят инициативата страната ни да изпрати оръжия на Киев.

Официалната позиция на БСП обаче остава „против“. Преди дни социалистите дори ултимативно обявиха, че са готови да напуснат управлението, ако Министерският съвет вземе подобно решение. Изпълнителното бюро на партията се събра, за да обсъди отново темата.

Разбра се единствено, че левите имат различни мнения по въпроса дали ремонтът на украинска бойна техника у нас, каквото беше искането на президента Володимир Зеленски, представлява военна помощ. Не е ясно дали това обаче ще повлияе на цялостната позиция на БСП по въпроса.

Реклама

Самият проект най-вероятно ще бъде редактиран. Това се разбра от коментар по темата по-рано днес на зам.-шефа на парламентарната група на ПП Калоян Икономов пред БНТ. По думите му, в текста му ще бъде уточнено, че страната ни може да предостави „военно-техническа“ помощ.

В досегашния му вариант е записано, че Народното събрание ще даде мандат на кабинета да предостави „техническа помощ за защитни цели“ на Украйна.

„В идеалния случай всички партии от коалицията ще се обединят около проекторешението. Ясно е, че такъв важен въпрос не може да мине само със санкцията на част от коалицията или народното събрание.

Но е важно да се знае, че парламентът не дава оръжие на никого, а мандат на Министерски съвет да реши какво да прави. Затова и отидохме в Киев, за да видим от какво точно се нуждае Зеленски. Това е цивилизационен избор и как ще реагира народното събрание е решение на всеки един народен представител“, каза Икономов.

Депутатът заяви, че не мисли, че БСП ще напусне коалицията заради решението за военна помощ. „Тази коалиция опозицията я събаря, откакто сме я създали. Това е малко като един дълъг развод между мъж и жена, в който те от 10 години се развеждат и продължават да са заедно.

Между партньорите се подобрява общуването и вече си знаем много по-добре червените линии. Така че, аз не мисля, че госпожа Нинова ще напусне коалицията, защото има много повече неща, които ни свързват, отколкото да ни разделят“, увери той.

В коментар за критиките на президента Румен Радев към управляващите Калоян Икономов изтъкна, че от ПП не търсят конфликт с институциите и ще се радват да дискутират въпроса с администрацията на държавния глава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.