Разкритие в Narod.bg: На кого и колко се отчитат търговците на оръжие? Минава ли всяко разрешително за износ през Калоян Методиев? 

0 5 880

От близо 6 месеца политическият анализатор и шеф на института „Рего“ загърби прогнозите и се захвана да ръководи не само председателката на БСП Корнелия Нинова, но и две от ключовите министерства, научи Narod.bg. 

Кой е Калоян Методиев? 

Изключително амбициозен младежки кадър на СДС е бил зам.-председател и международен секретар на Младежкия съюз на демократичните сили (МСДС). От ноември 2003 г. е избран за негов председател.

На парламентарните избори през 2005 г. е водач на листа, но след политическия провал на СДС, напуска кораба. Опитва с партийно строителство , но отново неуспешно  и става преподавател по политология. Запознати твърдят, че още след като изгрява на хоризонта звездата на Корнелия Нинова, Методиев споделя пред приятели, че е пленен от нейната решителност, но и женственост.

За да стигне до нея, му помага журналистката Валерия Велева, при която Методиев е автор на месечен политически анализ. Тя прави първата среща, където двамата са очаровани един от друг, а скоро след това комуникацията между Методиев и Нинова става директна, без посредници.

Твърди се, че именно по молба на Нинова, Калоян Методиев е назначен за началник кабинет на президента Румен Радев. Тя успява да внуши на държавния глава, че политологът е изключително компетентен и “свеж”, с което ще модернизира президентството.

Радев видимо ѝ се доверява, но по-късно ще съжалява за решението си. Още в първите си дни в президентството Методиев започва да държи началнически тон на целия екип, без да се съобразява с йерархията и конкретните си задължения. На своя глава той започва да разширява обхвата на правомощията си, което веднага е парирано елегантно от екипа на Радев. Така за времето в президентството основната задача на протежето на Нинова е била да пише поздравителни адреси.

Именно тук започва влошаването на отношенията между държавния глава и Нинова. Тя приема лично отношението към нейния любимец, а той пък ѝ внушава, че щом с него се държат неуважително, значи не уважават самата нея.

Реклама

До освобождаването му се стига след като председателката на БСП го кани да сподели щастието й от преизбирането ѝ.

Купонът се състоя в луксозен хотел на Боровец, а той бе почетен гост, за което в медиите излязоха множество снимки. След разкритието, но най-вече поради системни пропуски в работата му, Радев освобождава Методиев. Това окончателно настройва Корнелия Нинова срещу държавния глава. Скоро след разразилия се скандал, политологът основава своя институт “Рего”, като го използва за публично анализи срещу президентството и възхвала на Нинова.

По думите на очевидци тя подпомага щедро начинанието на любимия си душеприказчик, а всеки ден посещава офиса на института, като разговаря само с него в отделна стая. Така се стига и до абсурдната ситуация, в която институтът обявява проучване, според което БСП е първа политическа сила. Седмица по-късно изборните резултати “подредиха” левицата на трето място. 

След като става вицепремиер. първото назначение, което прави Нинова, е на Калоян Методиев. Прави впечатление на служителите на министерството, че Методиев не излиза от кабинета ѝ, дори и при строго лични и конфиденциални срещи. В същото време те са заедно и по време на командировките ѝ, като пиарите обаче са инструктирани да не го снимат в нейната компания. Методиев придружава Нинова и при партийните ѝ посещения, но за да не дразни членовете със синьото си минало, остава да я чака в колата, докато тя приключи срещите си. 

Разбира се, всеки човек има право на симпатии, но проблемът идва, когато се смеси личното и професионалното. Нинова е поверила на Методиев да следи най-скъпото, а именно военно промишления комплекс. Особено след началото на конфликта с Украйна, Методиев е автор на схемата износ чрез посредници и контрол върху разрешителните за износ и фирмите, докато Нинова се кълне в червеното знаме, че износ за Украйна няма.

Още по темата:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.