НОВИНА! НАП подпука Слави за укриване на ДДС

0 2 592

Разследване срещу Слави Трифонов са започнали от Националната агенция по приходите, научи сензационно „Уикенд”. Повод са подозрения за милиони левове невнесено ДДС от фирма на Дългия.

За момента проверката е все още в начална фаза, а по изрично нареждане от шефа на НАП Румен Спецов случаят се държи в тайна, твърдят нашите източници.

Както си му е реда, преди да се стигне до искане за плащане, засегнатата страна има право да даде своя версия по случая. Въпроси вече са изпратени към счетоводителите на Трифонов.

Новината, че някой си позволява да му иска пари, докато той е на власт, вбесява гологлавия шоумен, разкриха кадри на партията му „Има такъв народ”. Твърди се, че именно това е причината за нервността на Дългия през последните седмици и честите заплахи, че ще напусне управляващата коалиция.

Обясненията на Слави колко е ядосан на Кирил Петков, заради намеренията му уж тайно да вдигне ветото над Северна Македония за ЕС са приказки за наивници, обясняват хора от правителството.

Твърди се, че и при най-добро желание, случаят с аферата на Слави не може да бъде потулен. Причината е, че проверката започва след сигнал на КП КОНПИ, обясняват запознати.

Наскоро антикорупционната комисия също започна разследване срещу Трифонов, след като той не си подаде задължителната по закон годишна декларация за доходите и имуществото. Макар и да не е депутат, като лидер на партия, Дългия е длъжен да обяви промените в имотното си състояние през 2021 г.

Твърди се, че отказа на бившия шоумен да подаде декларация не е само заради едната „селска чест”. Така можело да лъснат странни парични потоци за издръжка на залязващата телевизия „Седем Осми”. Както „Уикенд” вече писа, гледаемостта на кабеларката тотално се е сринала. Днес едва 22 000 човека плащат месечна такса за да я гледат. Липсват и приходи от реклами, което води до милиони левове загуби.

При проверката на КП КОНПИ се изследва движението на пари по личните и фирмени сметки на Трифонов за 10-годишен период. Сравнява се и дали има официални доходи, които да оправдаят притежаваните скъпи вещи, коли и недвижими имоти. Твърди се, че сериозни несъответствия до момента не са открити.

Реклама

Лъсва обаче данъчна врътка на Слави, свързана с палата му в баровския столичен кв. „Бояна”. Там Дългия притежава имот с размерите на прогимназия, струващ поне 4 млн. евро. 5-етажната постройка със застроена площ от 1300 квадрата е натъпкана с всевъзможни екстри като частна винарна, вътрешен асансьор, открит и закрит басейн, джакузи и фитнес зала.

Самата къща е декларирана от Слави още преди години, а парите за строителството не са проблем. С дребната подробност, че палата се води на името на фирмата му „Ермитаж Есте”.

По закон, лично апартаменти или къщи, в които собствениците живеят постоянно, няма как да се водят на името на фирма.

Подобни имоти са със статут на офис сгради, хотели или къщи за отдаване под наем, а върху получените приходи всяка година се дължат данъци. Слави живее без пари във фирменият палат и дори покрива разходите си за ток, вода и охрана от името на фирмата, която от своя страна си намалява дължимият данък печалба.

Макар и нагла, от подобна врътка държавата губи по няколко хиляди лева. Далеч по-голяма обаче е загубата от спестеното ДДС. Както е известно, всеки купил си къща или апартамент като физическо лице, плаща и 20% данък добавена стойност към цената на имота. При Слави държавата е загубила поне 1 милион лева, от стойността на скъпия палат.

Преди години, подобни схеми бяха любими на повечето богаташи у нас. След няколко нарочни акции на НАП, милионерите са принудени да си внесат ДДС-то за палатите, като ги прехвърлят на свое име като физически лица.

По това време Слави все още живее в друг от своите имоти. Къщата в Бояна стои празна, което му спестява разправиите с данъчните. Сега от НАП действат по отработената вече схема.

След като става ясно, че Трифонов не е сключил договор за наем със собствената си фирма, а проверка установява, че той наистина живее в имението, е образувана ревизия. Под заплахата да лъсне като данъчен измамник, Дългия реагира мигновено.

Преди два месеца Слави започва процедура по закриването на фирмата си и прехвърлянето на резиденцията.

Така той ще може легално да си плати ДДС-то за къщата, преди да е свършила данъчната проверка, която умишлено е позабавена, твърдят източници на „Уикенд”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.