ЛОШО: НСО помля уникално ауди за 1,2 млн. лева

0 19 722

Служители от НСО са унищожили поради тотална небрежност уникален брониран автомобил „Ауди” за 1,2 милиона лева, носи се мълвата из столичните автосалони.

Колата, както обясняват запознати, е от най-високата възможна класа, може да предпази пътниците не само от куршуми, мини и взривни устройства на пътя, но предлага и защита при пожар и химически нападения. Тогава купето се изпълва с пяна, която моментално неутрализира пламъци и отрови.

Преди няколко години се разчу, че НСО е обявил обществена поръчка за два подобни автомобила. Всеки от тях е с цена над 1,2 млн. лева и те се ползват от президента и премиера. Повреденото от небрежните служители ауди, според запознати, е пристигнала наскоро, за да подмени подобен автомобил, на който е изтекло времето, пише „Уикенд”.

А самият гаф става, докато служители от НСО се дивят пред екстрите на автомобила. Тогава един от тях размахва чаша с кафе в ръка. От топлата напитка обаче капва в купето и умното ауди реагира като при нападение с химически вещества.

Пяна заляла колата, а „спецовете” от НСО останали без думи. Тъпият инцидент, естествено, оставил следи по тапицерията. Последвал още по-глупав опит колата, ако не се смени с нова, то поне щетата да се покрие от застраховката, защото уж се бил показал „фабричен” дефект с изтеклата пяна. Такава е поне мълвата из столицата.

Разбира се, номерът не минал, но за да се отстранят щетите по немската машина, сега ще се плати колосална сума. Разбира се, тя няма да бъде удържана от заплатата на пиещия кафе държавен бодигард, а от данъците на народа. В НСО все ще измислят някаква голяма и много сериозна причина, за да замаскират „производствената авария”.   

Въпросната служба се дъни не за първи път, но гафовете там винаги успешно се замазват. И как иначе, след като гардовете на са най-наясно с частния живот на високопоставените политици, понеже ги охраняват денонощно. Кой смее нещо да им каже! Затова и при всяка смяна на държавния връх идва и нов началник.

Засега обаче опитите на „Промяната” да махне актуалния шеф на НСО – ген. Емил Тонев удариха на камък. За него се застъпи президентът Румен Радев, който по закон държи НСО.

Реклама

Радев директно напомни това, като каза, че от кабината „нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да било”. Допълни още, че нито премиерът, нито Министерският съвет, могат да определят дали има нарушения в работата на НСО.

След 2018 г. генералите, начело на службата, се задържат за не повече от година. Последният, който изкарва 4 години на върха, е Ангел Антонов. Той обаче има много здрави връзки сред елита на ГЕРБ.

Преди да стане шеф на НСО е бос на Главна дирекция „Криминална полиция” в МВР. В коридорите на ведомството тогава се знае, че е виден представител на приятелско-професионалният кръг „Щангата”.

Към тази силна група се числи и Ангел Антонов, който оцелява като шеф на НСО от 2014 до 2018 г. Накрая обаче е наклеветен, че като страстен ловец превърнал царската вила в Кричим в своя „бащиния”. Ходел да ловува и пишел това „командировка”.

Столът на НСО в София пък изхранвал ловните му кучета. Веднъж едно избягало и офицери от НСО го гонили из София. За капак дивечът, застрелян от генерала при неговите излети, се стоварвал на показ в двора на НСО. След като се раздели със спецслужбата, Антонов отпраши за Санкт Петербург, като консул, където е и досега, а оплакването  срещу неговите ловни подвизи така и не получи развитие.

Историята на НСО обаче показва, че единственият шеф, който се е задържал наистина много дълго и то във ветровите времена, при различни правителства, на този пост, е ген. Димитър Владимиров. Той ръководи службата от 1992 г. до 2004 г. По негово време се изреждат трима президенти!

Мълвата разказва още, че по времето на президента Георги Първанов НСО се пълни с кадри основно от Перник и Радомир, а повечето идват не от военни училища, а от спортния институт. Това пък се отразило и на професионализма им.

През годините срещу НСО редовно се чуват и обвинения, че е служба най-вече за луксозен транспорт и пазаруване на жените на политиците, а не за охрана. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.