ИЗХОД: Бивш депутат спасява богатството на Черепа

2 6 023

Бившият депутат Борислав Цеков лъсва като помощник при спасяване богатството на Васил Божков-Черепа. Без много шум, представящият се за геополитически анализатор и защитник на Владимир Путин Цеков се е сдобил с една от мощните фирми на духналия в Дубай олигарх.

Така дружеството няма как да попадне в делото за конфискация, което КП КОНПИ води срещу Черепа.

За момента не е ясно как точно Божков се е отплатил за направената услуга. За Цеков отдавна е известно, че е близък до олигарха и е се облагодетелствал от това. Наблюдатели припомнят, че бившият депутат бе един от най-яростните защитници на създадената от Черепа лотария, в момента когато вицепремиера Валери Симеонов искаше да я закрие, пише „Уикенд“.

Подобни пламенни тиради в медиите едва ли са само от чисто приятелски чувства. Има вариант зад услугата на Божидар Цеков да има и руска връцка. През последните седмици той непрестанно се изявява по телевизии и русофилски сайтове като пламенен защитник на водената от Владимир Путин война срещу Украйна.

Васил Божков преди време бе осветен като един от агентите за влияние на Москва у нас. Не случайно след опита за неговата ек страдиция от Дубай за него се застъпи пред тамошните власти лично шефа на руското външно разузнаване Сергей Наришкин.

Врътката Цеков-Божков се разиграва около фирма „Нове индъстрис”, на която двамата са създатели през лятото на 2019 г. Малко след регистрацията, е задвижена и дейността й. От публикуваното обявление се разбира, че съдружието между Цеков и Черепа смята да отвори сметище за стари коли, метални отпадъци и излязло от употреба електронно оборудване, батерии и акумулатори.

Реклама

Посочено е и мястото за боклукчийската фабрика – взет под наем огромен терен от стотици декари в центъра на София, точно до централна гара.

Там в миналото се помещава Железопътен завод, който Божков успява скандално да прилапа от БДЖ чрез фирма „БДЖ транспимпекс” и след това разруши без да има право.

Според запознати, предвидените инвестиции в бъдещото сметище са за милиони левове. Те са осуетени след като се разкрива гигантската схема за данъчни измами на Черепа и той бяга в Дубай. След десетките повдигнати обвинения на Божков, с него се зае и антикорупционната комисия.

В опит да спаси богатството си, олигарха започна да прехвърля бизнеса си на подставени лица. Това вероятно е и обяснението, че акциите му в скрабаджийската фирма „Нове индъстрис” се озовават в ръцете на Борислав Цеков и довереният му политически партньор Петър Кичашки. Така предвидливо е избегнат запора от КП КОНПИ, каквато съдба имат десетки други фирми и имоти на Васил Божков. След сделката Цеков и Кичашки преименуват фирмата на „Булнове Индъстрис”.

Според запознати тя и до днес развива дейност с парите, останали от Черепа. Паралелно с преработката на отпадъци, Борислав Цеков успешно продължава изявите си и като виден политически анализатор, защитавайки каузата на Владимир Путин във войната с Украйна.

Подобна съдба, като на скрабаджийската фирма и има и „БДЖ транспимпекс”, чрез която криещият се в Дубай олигарх владее огромния имот в центъра на София. След куп финансови еквилибристики, тя се озовава в ръцете на пловдивски строителен бос. Любопитно е, че акции в „БДЖ транспимпекс” има и държавата.

Самата фирма е създадена през 2003 г. с идеята да поеме ремонта на всички вагони и локомотиви на БДЖ. Васил Божков обеща да вложи пари, а държавата вкара в капитала терена в центъра на София и действащият все още тогава жп.-завод. В крайна сметка бизнеса не потръгна, а железниците дори дължат немалка сума пари на Черепа.

2 Коментара
  1. Бешо казва

    Защо трябва да се пише, че е защитник на Путин и каква връзка има това с темата на статията.

  2. Мариана Сумистката казва

    ТО РУСКА ВРЪЦКА ИМА И ПРИ СУТЕНѝОРИТЕ„ АМА ХАЙДЕ. .. АКО БЕШЕ СИДЕРОВ ЩЕШЕ ДА ВИ ОПЕЧЕ НА ЧЕВЕРМЕ……..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.