БОГ ЛИ? Ченгето-патриарх Кирил крие $10 милиарда

13 4 954

Православни свещеници от Украйна, а също и от прибалтийските републики, които са под егидата на Московската патриаршия, издигат все по-настойчиво гласове за отделяне на местните ортодоксални църкви от нейната опека.

Нещо повече, те настояват САЩ и Европа да наложат санкции и лично върху Z-патриарх Кирил, както все по-често наричат духовника, известен със светското си име Владимир Гундяев. Да уточним, че от години той е сочен и като агент Михайлов на КГБ. Иначе според социолозите патриархът е вторият по популярност човек в Русия, след самия президент Владимир Путин.

Бунтарите срещу него са категорични: руската патриаршия не само, че не осъди нахлуването на кремълската армия в Украйна, но патриарх Кирил даде ясно да се разбере, че подкрепя Путин. Не че паството му е очаквало той специално да има друга позиция. Гундяев, разбира се, произнася дежурните думи, че уж дълбоко съчувства на всеки, който е докоснат от беда.

Призовава към пламенна молитва за бързо възстановяване на мира, но в същото време избягва и най-малкия намек за истината за войната между братските народи, както би казал нашият президент Радев.

Затова пък, когато руски свещеници издигат глас за мир и прекратяване на кръвопролитията, те са давани на съд за „дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация“.

Като глава на руската православна църква, Гундяев от години е атакуван от медиите в родината си за невероятната си алчност, лицемерие и корупция. Да видим обаче кой се крие зад маската на духовен пастир на руския народ?

Владимир Гундяев е роден на 20 ноември 1946 г. в Ленинград, има по-голям брат Николай и по-малка сестра Елена. Известно е, че обича спорта и е автор на голям брой религиозни книги.

Влиза в църквата благодарение на баща си, който е силно набожен и дори е настоятел в храм. След като завършва училище, Гундяев се записва в семинарията, а след това и в  духовната академия. Дипломира се през 1969 г. и е подстриган за монах, под името Кирил.

Кариерата му се развива успешно и той бързо става член на Московската патриаршия, а след това е изпратен за неин представител в Женева. Причината за това са тесните му връзки със страховитата КГБ, чийто агент е, скрит зад псевдонима Михайлов.

Публикациите по тази тема досега не са опровергани.  Гундяев става патриарх на 1 февруари 2009 г., а след това в архивите на КГБ, казват запознати, потъват дълбоко компрометиращи негови снимки с „магьосницата Джуна” в домашна среда, доказателства за педофилските му забежки, както и за скиорските му подвизи на младини из Швейцария.

Официалната му заплата е 480 000 рубли годишно, но по неофициална информация състоянието му е около 10 милиарда, но не рубли, а долари.

Как е успял да натрупа такова богатство, при положение, че голяма част от руските свещеници, особено в провинцията, живеят не само в бедност, но и едва свързват двата края? Отговорът дават от години независими руски медии.

Въпреки че е духовник, Кирил върти търговия с тютюневи изделия през далечната 1993 г. и благодарение на своя тарикатски нюх и подкрепата на Московската патриаршия успява да развие цигарения бизнес до завидни висоти.

За целта регистрира фирма „Ника” и тютюнът започва да се внася от чужбина под прикритието на хуманитарна помощ! При това не само че не се плащат данъци, но се получават и преференциални квоти от държавата.

Днес патриарх Кирил е загърбил вноса и продажбата на цигари. Останало му е само прозвището „цигарения митрополит”. А също и солиден запас от тютюнева стока за около 50 милиона долара, която отлежава в складове на патриаршията.

Когато се разчува за далаверата, Гундяев решава да не я отрича и измисля следното оправдание: „Наистина, сред стоките от хуманитарната помощ имаше цигари, изпратени ни от някои фирми. Не знаехме какво да правим: да изгорим тези цигари или да ги върнем обратно? Обърнахме се към правителството и то взе решение: да ги признае като хуманитарен товар и да ни даде  възможност за реализирането му!”.

Руският патриарх е и сред основателите на търговската банка „Пересвет”, а също и някои други бизнес структури в сферата на хазарта, хотелиерството, производство на алкохол. Въобще чудесен бизнес, особено подходящ за хора с претенции, че са духовни водачи!

От 1996 г. Гундяев се е наредил и сред износителите на… руски петрол. И колкото и да е странно, за това също не плаща данъци. Според официални данни, само през 1997 г. от петрол, ченгето-духовник прибира около 2 милиарда долара. Дали върти все още търговия с горива, не е известно поне официално.

През 2000 г. патриарх Кирил се насочва към друга пазарна ниша. Той регистрира акционерно дружество „Регион“, което се занимава с търговия с морски дарове. Светската власт му помага и в това начинание, като му дава различни облаги и квоти, както и разрешение за улов на 4000 тона кралски раци и скариди. От този бизнес богатството на Кирил е нараснало с 11 милиона рубли, пишат руските медии.

Състоянието на патриарха расте като лавина през годините. През 2004 г. той има 1,5 млрд. долара в банковата си сметка, през 2005 г. вече притежава 5 млрд. долара, а към 2021 г. по груби изчисления е достигнал до 10-тина млрд. долара. Разбира се, самият патриарх Кирил никога не се признава за богат.

В интервютата си той неизменно твърди, че парите не принадлежат лично на него, а на църквата. Дали е точно така, е друг въпрос, медиите се шегуват, че вероятно има предвид само огромните дарения от енориаши, които се измерват в милиони долари годишно.

 Освен това църквата ежегодно получава около 370 милиона рубли от държавната хазна под формата на помощ за реставрация на църкви, закупуване на църковна утвар и т.н.

В същото време патриарх Кирил не се ограничава в нищо и при това използва свободно парите на руската православна църква. Като имоти Гундяев притежава разнообразни собствености. Например, петстаен апартамент от 145 кв. м. в центъра на Москва, подарък от Елцин и това е всъщност единственото жилище, което се води на негово име.

Реклама

Духовникът при това винаги подчертава, че никога не е живял в него, а там само е настанил само богатата библиотека на баща си, който приживе давал цялата си заплата за редки антикварни книги.

Освен с дом, недалеч от Кремъл, Гундяев разполага и с три къщи в елитните квартали на столицата, за едната дори се знае, че е в съседство с вилата на Дмитрий Медведев; има имение в Даниловския манастир и на остров Валаам; луксозен дворец в Геленджик на стойност около 1 милиард долара.

Освен недвижими имоти в Москва, патриарх Кирил има и собствена вила в Швейцария, където казват, че много обича да кара ски. Всичкото това имане, обзаведено предимно с италиански дизайнерски мебели, се води като притежание на Руската православна църква.

Защо ли обаче всички в Русия го считат за богатство лично на патриарха! В Геленджик, когато той е на почивка, районът се отцепва и рибарите не могат да излизат с лодките си. В санаториума до резиденцията, пък не се допускат почиващи, за да не го безпокоят. Хората не могат да припарят дори до селското гробище, което е недалеч от патриаршеските покои, когато Гундяев е там.

Кирил, разбира се, не се е отказал и от по-дребни, но луксозни придобивки. През 2012 г. той е сниман на ръката си с часовник „Breguet” за около 30 000 долара. Специално пък за морските си приключения е избрал яхта „Палада” за около 6,7 млн. долара по оценка на познавачи.

Мебелите в нея са бели, произведени от скъпо дърво и кожа, луксозните легла са двойни, има още домашно кино, масата в трапезарията е за 8 човека, а подовете са застлани с бели килими.

През повечето време яхтата е край патриаршеската резиденция на остров Валаам, където за нея е построен специален кей. „Палада” е дарена на Руската православна църква от „Лукойл” през 2005 г. Построена е за 300-годишнината на Санкт Петербург, за да може Владимир Путин подобаващо да посрещне на нея гостите за честването.

Патриархът има и още една по-скромна лодка, италианско производство, само за около 600 000 долара. Той обича да плава с нея край двореца си в Геленджик.

Главата на Руската православна църква все още няма собствен въздушен флот, макар че според някои анализатори вече има частен самолет. Като цяло обаче за воаяжите си наема самолети от руските авиокомпании. Пресслужбата му подчертава, че тези полети се заплащат със средства, получени от дарители.

За важни срещи наема самолет Ил-96-300 от специалния отряд „Росия”, който обслужва само висшето ръководство на страната. Разрешението за наемането на този самолет се разписва лично от Путин.

И тъй като Ил-96-300 се счита за държавен транспорт, полетът с него се плаща от данъкоплатците. Патриархът, да не пропуснем, ползва и държавна охрана с указ на Путин. Така не плаща и за личната си безопасност, която обаче излиза солено на гърба на гражданите.

Патриархът обикновено се движи с брониран мерцедес от бизнес класа и ескорт от охранители. Автопаркът му включва още два бронирани кадилака, джип тойота и дори съветска кола „Победа”. Патриарх Кирил официално и смирено нарича личното си богатство или „собственост на църквата“, или „дар на манастира”.

При всички тези схеми, не е чудно, че Гундяев от години е сред най-горещите поддръжници на корупционния режим на диктатора Путин, а сега и на клането в Украйна. 

Далеч не всички подчинени на патриарха обаче пеят заедно с него в хора на държавната пропаганда. Сред духовенството има и смели мъже, колкото и да са малко на брой, които открито се противопоставят на войната. „Ние, християните, не можем да останем настрана, когато брат убие брата, християнин убие християнина.

Нека не повтаряме престъпленията на онези, които приветстваха действията на Хитлер на 1 септември 1939 г. Не можем срамно да си затваряме очите и да наричаме черното – бяло, злото – добро… Кръвта на жителите на Украйна ще остане по ръцете не само на управляващите на Руската федерация и войниците, които изпълняват тази заповед.

Тяхната кръв е върху ръцете на всеки от нас, който одобри тази война или просто замълча…” – това са може би най-ярките и силни думи от антивоенната проповед, прозвучала в стените на Руската православна църква. Думите са написани от свещеника Йоан Бурдин от района на Кострома и са част от негова проповед пред енориашите му.

След това са публикувани на страницата в интернет на малката му енория. Те обаче остават в мрежата само няколко дни и след това са премахната по нареждане на съда. Бурдин става жертва на донос и светкавично е пратен на съд.

Отец Йоан е глобен с 35 000 рубли за „дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация”, само защото е напомнил на енориашите си за божията заповед „Не убивай!”. Делото срещу свещеника, както подчертават опозиционни медии, е опит да се сплашат онези, които не се съобразяват с официалната линия на духовния водач Гундяев.

Дори енории извън Русия са подложени на подобен натиск. Преди време енорията „Свети Николай” в Амстердам дипломатично декларира несъгласието си с позицията на патриарх Кирил. Искат от него „да наруши мълчанието по конфликта и да се застъпи пред властите за мир”. „Дистанцираме се от описанието на събитията, изразени от патриарх Кирил.

В светлината на това прекратяваме почитта си към патриарх Кирил на богослуженията. Така ще последваме примера на православното духовенство на Украйна, което престава да почита патриарх Кирил” – заявяват от енорията в Амстердам.

Два дни по-късно при бунтарите пристига пратеник на Гундяев – архиепископ Елисей е докаран до храма с кола с дипломатически номера. Той обявява, че призивът на енорията е приет с „голямо безпокойство” не само в Патриаршията, но и в руското Министерство на външните работи, което „показва страхотен интерес към вашата църква”.

После повтаря официалните клишета, че инвазията в Украйна е за изчистване от дяволската зараза, за спасяване на „руския свят”, който е заплашен от силите, отричащи традиционните ценности и провеждащи гей паради! След това посещение на патриаршеския емисар в енорията започват да пристигат анонимни заплахи срещу свещениците. На свой ред те вече са се обърнали към градските власти в Амстердам за помощ.

Да не забравяме, че Гундяев си позволи да размаха пръст и на България. Това стана, когато президентът Румен Радев го покани за честването на 140-годишнината от Освобождението от османско иго, а Илияна Йотова чак му приклекна слугински при посрещането на аерогарата.

След това с цялото си нахалство Гундяев се скара, че в България се омаловажава ролята на Русия в нашето Освобождение. В интерес на истината Валери Симеонов тогава публично припомни, че Гундяев е само един цигарен митрополит и второразряден агент на КГБ.

13 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  КОЙ КАЗА СВОЛОЧИ…..?

 2. Мариана Сумистката казва

  ДЕЛОТО ЗА ФАШИЗЪМ И УНИЖЕНИЕ НА ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО Е ПОДГОТВЕНО И Е ТИП– ТОП !!!

 3. Мариана Сумистката казва

  КРАДЛИВИ „ САДИСТИЧНИ И УРОДЛИВИ СВОЛОЧИ !!!

 4. Мариана Сумистката казва

  “ БОГ ЛИ?“ – Бог не желае да “ живее “ в СВИНЕФЕРМА, боклуци…..

 5. Мариана Сумистката казва

  ЩО ТАКА ПЪК НЕЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХОРСКАТА “ СПРАВЕДЛИВОСТ“ НЕ МИ ВДЪХВАТ НИКАКВО ДОВЕРИЕ?

 6. Мариана Сумистката казва

  В смисъл, ако зависеше от мен, аз щях да ви запаля живи, за да предизвикам Божията справедливост. Да ви откажа от садистичните ви пирувания….. НЕКА НАПОМНЯ ЗА НЕРАЗБРАЛИТЕ– СЪД ЩЕ ИМА !!!

 7. Мариана Сумистката казва

  ЗА УТОЧНЕНИЕ– НИЕ ТУК НЯМА ДА ЖИВЕЕМ„ БОКЛУЦИ !!!

 8. Мариана Сумистката казва

  Няма и да се храним във вашите ресторанти, а в гръцките.

 9. Мариана Сумистката казва

  ПРИБЕРЕТЕ СИ НАРКОМАНИЗИРАНИТЕ САДИСТИЧНИ КОПЛЕЛЕТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Мариана Сумистката казва

  ПРИБЕРЕТЕ СИ ДОЛНАТА САДИСТИЧНА ИЗМЕТ !!!

 11. QZP казва

  Много харесвам този сайт, но още повече единствената коментираща в него.

 12. дзурли казва

  тоя смешен сайт, има няма току напише някоя тъпня

 13. Мариана Сумистката казва

  ФАШИСТИ !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.