ОЧАКВАНО: Бунт срещу Киро в ПП заради „заплати за Украйна”

7 4 211

Призивът на премиерът Кирил Петков българите да дарят по една заплата за оръжие и боеприпаси в Украйна, докато в правителството бъде постигнат консенсус по този въпрос, предизвика бурно недоволство не само в обществото, но и сред депутатите от управляващата партия „Продължаваме промяната“, научи „Уикенд“.

Голяма част от народните избраници и новоназначени на ключови държавни длъжности от партията на Кирил Петков и Асен Василев открито са се противопоставили на предложението на премиера да даряват заплатите си за закупуване на бомби и снаряди за украинската армия.

Според думите на депутат от „Продължаваме промяната“, началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова е опитала да окаже натиск върху парламентарната група на управляващата партия, за да ги принуди всички дружно да дарят депутатските си възнаграждения по подобие на министър-председателя. Искането на Лена Бориславова обаче е срещнало неочакван сериозен отпор.

„Поне половината от депутатите на „Продължаваме промяната“ отказват да даряват лични средства за закупуване на оръжие и намират идеята на премиера за популизъм.

Някои все пак ще дарят заплатите си, но повечето от тях са взели решение да преведат символични суми от по 100-200 лева. Ръководството на партията е наясно с брожението сред депутатите по тази тема“, признава народен представител от „Продължаваме промяната“.

Реклама

България официално отказва да предостави военна помощ на Украйна заради несъгласието на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова и нейните заплахи да разтури управляващата коалиция. Неофициално обаче страната ни е сред основните оръжейни доставчици за Украйна.

Според признанието на доскорошния директор на държавната оръжейна компания „Кинтекс“ Александър Михайлов, който наскоро бе отстранен от длъжност заради конфликт на интереси, след 24 февруари български оръжейни фирми са сключили договори на стойност 2 милиарда лева.

„Чрез тези оръжейни договори България доставя оръжие на Украйна и губи стотици милиони, които отиват в джобовете на посредници“, обяви Александър Михайлов в тв интервю.

Според думите му официално „Кинтекс“ никогаа не е изнасял оръжие за Украйна или Полша и Чехия, за които се предполага че са транзитни точки към Украйна. „Да, но оръжията, които виждаме да се използват в боевете в Украйна са същите, които се изнасят от България”, заяви Михайлов.

Още в края на месец февруари „Уикенд“ писа, че България изнася тайно оръжия за Украйна чрез няколко фирми, които продават продукцията си в държави от Европейския съюз, а впоследствие фирмите-купувачи на оръжията ги насочват към Украйна.

Лидерите на ЕС и партньорите от НАТО обаче настояват България официално да се обяви като държава, която захранва с оръжия нападнатата от Русия Украйна.

7 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  Може ли само веднъж : АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХ

 2. Мариана Сумистката казва

  NO PROBLEM! САМО„ ЧЕ НИЕ ЩЕ МИНЕМ ПЪРВО ПРЕЗ ПСИХИАТРИЯТА!

 3. Египетска пирамида казва

  Всякаква деструктивност ме увенчава с успех казва:

  През всички етапи на историята на човечеството, хората плащат твърде висока цена за своя ИНТЕЛЕКТ.

 4. Египетска пирамида казва

  ЗМИИ И ГУЩЕРИ

 5. Мариана Сумистката казва

  ПРИБЕРЕТЕ СИ НАРКОМАНСКИТЕ ДОЛНИ САДИСТИЧНИ КОПЕЛЕТА !!! МИНАХА ВСЯКАКВА ГРАНИЦА!

 6. Бай Ландо казва

  Много ми е интересно колко лева дарения се събраха до днес в независимата и почтена нигерийската банкова сметка за дарения ?

 7. Мариана Сумистката казва

  ИМА ДОСТА “ ЕКСТРАВАГАНТНИ “ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ЕКСТРЕМИСТИТЕ„ КАКТО ВИНАГИ ……………….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.