Корнелия Нинова и БСП: Zомбираният електорат не стига

12 1 744

Възможно ли е да съществува човек, който в ролята си на вицепремиер и министър на икономиката подписва разрешения за износ на оръжие, a твърди, че не се изнася оръжие за Украйна?

Възможно ли е да има вицепремиер, който да е в опозиция на правителството, в което участва? Възможно ли е този същият вицепремиер и партията му многократно да твърдят, че ще напуснат коалицията, ако България изпрати военна помощ на Украйна, но дори и да има такава, коалицията да си остане цяла?

Парадоксът Нинова

От гледна точка на логиката, отговорът на всички тези въпроси е „не“. Защото ако отговорът е „да“, това би било парадокс. Но “да” е верният отговор, защото говорим за лидерката на БСП Корнелия Нинова. Според гореописаната логическа верига излиза, че Корнелия Нинова е парадокс. Тя не би трябвало да съществува, тъй като логически не е възможно човек да е опозиция на самия себе си.

Противно на логиката и съдейки по медийния ѝ образ, обаче, Нинова не просто съществува, но е и доста дейна. Така остава възможността тя да е материализиран парадокс, образуван от темпорален срив във времево-пространствения континуум. За тази хипотеза могат да се намерят много доказателства.

Примерно Нинова продължава да твърди, че България не изнася оръжие за Украйна. „Всякакви спекулации в момента, че реално се изнася – отново потвърждавам – нито един патрон не е изнесен за Украйна. България изнася оръжия за между 50 и 60 държави, но всичките са с краен потребител тези държави. България не може да осъществява контрол какво се случва след това.

При нас няма нито един договор нито за Украйна (…), нито с Русия, държа да отбележа“, каза за пореден път в петък Нинова. В същото време всеки ден излитат самолети от Бургас и София (и то какви, като най-големият товарен самолет в света – украинският Руслан) и кацат в полския град Жешов. Летището на намиращия се на 90 км от Украйна град е логистичен хъб за разпределяне на военни и хуманитарни помощи за Украйна.

Дори американските компании посредници разкриха схемата в материал на „Ню Йорк Таймс“, по която посредници купуват боеприпаси. Но Нинова продължава да твърди, че не се изнасят български оръжия за Украйна.

След пресконференция на „Продължаваме промяната“ (ПП) от сряда и посещението на правителствената делегация в Украйна стана ясно, че България ще дари и напълно официално оръжие и/или боеприпаси за съветските оръжия на Украйна. Нападнатата от Владимир Путин държава има спешна нужда от тях.

За разлика от страните от НАТО, Българската армия има много такива боеприпаси на склад и това количество може бързо да бъде попълнено от българската оръжейна индустрия, която очевидно се е активизирала. Една от компаниите – казанлъшкият Арсенал – обяви на сайта си почти 300 свободни работни места.

„Правителството реши ли да се изнасят оръжия и боеприпаси за Украйна, да – БСП ще напусне коалицията“, заяви за пореден път вчера лидерката на левицата и вицепремиер по икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тук, в това изказване, вероятно е скрито “ключето”, с което Нинова си мисли, че ще излезе от положението. Защото тя не казва как ще постъпи, когато парламентът гласува “за” даването на военна помощ.

Реклама

А по всяка вероятност даряването ще стане точно така, а не с решение на кабинета. Бойко Борисов вече обяви, че ГЕРБ ще подкрепи такова решение. Така гласовете стават достатъчни, номинално Министерският съвет няма да е предлагал такава помощ, а Нинова ще е “победителка”. Но дарението ще е факт.

Като с котката на Шрьодингер

От началото на този кабинет Нинова играе игра, в която хем участва в либерално и демократично правителство, хем излъчва проруски, антизападни, популистки и едновременно консервативни послания, тъй като си мисли, че това очаква да чуе отмиращият по естествен начин електорат на БСП. Така Нинова се явява в позицията на “котката на Шрьодингер” от едноименния експеримент от квантовата механика, която хем е жива, хем е умряла.

Тя и партията ѝ обаче не могат дълго да се намират в тази парадоксална позиция, в която искат – да получават благата на властта, но не и да носят негативите, за което си има и доста нецензурна народна поговорка. Всеки един ден във властта им носи политически негативи.

Съществуването на парадокса Нинова е възможно заради парадоксалното българско общество, което пространствено се намира (бива държано умишлено) между Изтока и Запада. Темпорално уж съществува днес, но всъщност в него има живи реликти от преди повече от 30 години. Идейно и политически е със Запада, но не може да се откъсне от влиянието на Изтока.

Точно такъв парадокс е и БСП, която уж е българска, европейска и социалистическа партия, но реално е проруска, консервативно-популистка формация с мирис на комунистически мавзолей и често обвинявана в корупционни практики.

Zомбираният електорат е малко, а конкурентите много

Проблемът на това поведение е, че в тази пазарна предизборна ниша – център-ляво-кафяво – стана пренаселено. Там са БСП, Възраждане, Атака, ВМРО, НФСБ, Марешки, а за терена загрява и бившият военен министър и служебен премиер Стефан Янев, с единия крак е там и партията на Слави Трифонов.

Колкото и да е шумна пропутинската пропаганда и глашатаите на Кремъл, Zомбираният електорат не е толкова голям, че да има за всички тях. А колкото повече са конкурентите в нишата, толкова по-малко партии ще влязат в парламента.

Твърде вероятно е БСП и Нинова да са политически труп, но да не го знаят. Това ще стане ясно след отварянето на кутиите с бюлетините, точно както завършва експериментът с котката.

Защото пътуване във времето и пространството е парадоксално и, според теориите на физиката и фантастиката, не води до добър край. При него краят настъпва, когато човек от миналото срещне себе си в бъдещето, или обратното. А точно това прави БСП под ръководството на Корнелия Нинова.

Георги Ангелов, „Дойче веле”, заглавието е на Narod.bg

12 Коментара
 1. Аватар на аватарите казва

  Възможно е! Всичко на този свят се връща… Зомбитата отиват при родителите си.

 2. Another part of me казва

  В смисъл„ Герб би трябвало да знаят, че щом чуваш „гласове в главата си“, значи си в настоящето. (За какво говори тая….. UTF )

 3. QZP казва

  Няма какво друго да кажа освен, много ми харесва сайта и най – вече коментиращата него.

 4. Мариана Сумистката казва

  Нека опресня паметта на „народа“: да имате спомени за счупване на безименен пръст на лявата ръка на една жена през лятото на 2018 година?? Е, и ако това не е зверска жестокост….

 5. Мариана Сумистката казва

  Е, в Слънчев бряг не правят рентгенови снимки, а нямаше как да отида до Бургас……

 6. Мариана Сумистката казва

  Тук са, тук са…. Фактически вас могат само да ви попречистят с ЯДРЕН ГРАНТОМЕТ…..

 7. Мариана Сумистката казва

  ГРАНАТОМЕТ- дърпат “ шалтера “ на интернета…..

 8. ИСТИНАТА казва

  Да, възможно е, и защо да не е?! КАК иначе ще ОТДЕЛИМ, РАЗЛИЧИМ „бсп“ от „герб“?! Пак ПИТАМЕ: КОЯ „бсп“, ТАЗИ дето нарече себе си „герб“, ТАЗИ дето ПОДМЕНИ листата за Евровота или ДРУГАТА на ИЗЛЪГАНИТЕ?!?!?! До КОГА ще ни БУДАЛКАТ, че „бсп“, „герб“, „дпс“, НЕ са ЕДНО ЦЯЛО?! До КОГА????

 9. Мариана Сумистката казва

  Даже оригиналните фашисти могат да завидят на ОТКАЧЕНИТЕ КОПЕЛЕТА за тегния метод на ТРАПАНАЦИЯ.

 10. Мариана Сумистката казва

  ФАКТИЧЕСКИ СА НАПЪЛНО ВМЕНЯЕМИ ОТКАЧЕНИТЕ КОПЕЛЕТА.

 11. Мариана Сумистката казва

  ПРОСТО СА С УВРЕДЕНИ САДИСТИЧНИ РАЗБИРАНИЯ ЗА “ ЗАКОННОСТ“….

 12. майната казва

  Така ,така, КДС = на ДПС, ГЕРБ = на Милицията, а БСП им е рожденна майка ! Въпросът е за бащата, МОРДОР хич не е далеч !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.