Промяната къде е? Заместничката на Гешев влиза в правителството на Темида

0 2 346

Няма изчегъртване на Гешев и неговите хора! Зам. главната прокурорка Красимира Филипова е сред номинираните магистрати за членове на следващия Висш съдебен съвет. Прокурорите избират пряко четирима от 25-членния ВСС. Във правителството на Темида по право влизат и „тримата големи“ – главният прокурор, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и председателят на Върховния административен съд – един от най-успешните до момента на поста Георги Чолаков.

Общото събрание на прокурорите е насрочено за два дни – на 2 и 9 юли. По списък действащите прокурори в страната са 1519. Срокът за номинации е до 1 май, като дотук са издигнати 6 кандидатури.

Освен Красимира Филипова номинирани са и апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, Николай Димитров, който завежда отдел „Съдебен“ във Върховната касационна прокуратура, районният прокурор на Сливница Пламен Петков и Добринка Калчева от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Реклама

Владимир Николов е председател на Асоциацията на прокурорите в България, която неизменно подкрепя действията и позициите на главния прокурор.

Съдиите, прокурорите и следователите избират 11 от членовете на ВСС. Главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища са членове на ВСС. А 11 членове на съвета се избират от парламента, но с квалифицирано мнозинство от 2/3, което може да се окаже проблем, тъй като четворната коалиция няма такова мнозинство.

Парламентът още не е открил процедурата по избор, с който по закон трябва да е приключил до 3 септември – месец преди края на мандата на действащия ВСС. Номинации се правят до 2 месеца преди избора. Т.е. ако приемем, че изборът ще е в последния възможен момент, кандидатурите на партиите трябва да са ясни до началото на юли.

За единственото си място във ВСС следователите издигнаха 3 кандидатури, и за съдиите номинираха 15 души за своята квота от шестима.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.