Комисар Тенчо Тенев с нови разкрития за престъпленията в КАТ (СНИМКИ)

4 1 464

Комисар Тенчо Тенев, шеф на столичния КАТ, направи нови разкрития за престъпните схеми, с които незаконно са анулирани фишове и са пререгистрирани автомобили, от което катаджии са печелели по 500 000 на година.

В едно от халетата на столичния КАТ са ставали незаконните регистрация и пререгистрация на автомобили, като по този начин бюджетът е бил ощетен за над половин милион лева за година. Участвали са служители на столичния КАТ. Схемата беше разкрита само преди ден.

„Проверката, която беше извършена от колегите от Главна дирекция „Национална полиция“ и продължи и от нас установи фрапиращи нарушения при регистрацията на влекачи. Те изобщо не са стигали до КАТ, а цялата процедура се е извършвала само по документи с едно заявление за пререгистрация на автомобил.

Липсвали са всички необходими документи, които трябва да има – удостоверение от изпитателна лаборатория и документи от държавната автомобилна администрация, където трябва да има промяна в конструкцията на автомобила.

Те са били регистрирани като специални автомобили, като по този начин не се плаща данък“, обясни Тенчо Тенев, заплашен от автомафията заради работата си срещу престъпниците в КАТ, пред bTV.

По думите на Радослав Начев – зам.-началник на „Пътна полиция“, има и фрапиращи разминавания в застраховката на тези автомобили. За влекачите застрахователната сума е в порядъка от 3000 до почти до 5000 лева, а като специални автомобили е в порядъка от 200 до 1800, обясни той.

Собствениците на тези превозни средства са плащали между 150 и 1600 лева за извършването на такъв вид услуга. Самите служители на КАТ, които са участвали в схемата, вече отстранени.

С повече от половин милиона лева са ощетени и държавата, и застрахователните компании, каза още Радослав Начев.

В друга схема неплатени глоби са били поставени в графата на платени, а в нея са участвали над 20 служители.

Реклама

„Това нещо е сериозен бизнес, там достъпът на външни лица е абсолютно забранен, тоест това не е ставало без участието на бившите началници в отдел пътна полиция“, посочи Тенчо Тенев.

По думите му там са се изчиствани суми от порядъка между 500 и 1000 лева, има и заличаване на фишове, и лишаване от правоуправление, така че доста по сериозни са финансовите нарушения и щетите за държавата.

„Има дори случаи, в които е било наложено наказание отнемане на книжка и тази книжка е била връщана. Това показва проверката, която тече и в момента, а Дирекция „Национална полиция“ ще продължи да работи по тези случаи доста време.

По-високите глоби несъмнено дисциплинират, но има има проблем със събираемостта, според ръководителите на „Пътна полиция“.

„Имаме случаи в София на хора с по над 10 000 лева глоби, на които пращаме покани на адресите и се оказва, че тези не живеят там“, обясни Тенчо Тенев.

Според него би било редно неплатените глоби да бъдат връчени при първоначалната регистрация на автомобилите.

„Когато някои си купува автомобил, ако има неплатени глоби от предишни автомобили, няма да му извършваме услугата регистрация, ако не плати дължимите суми към държавата“, отбеляза Тенев.

Най-често нарушение на пътя остава движението с превишена и несъобразена скорост. Сега около празниците всички камери на пътя работят, дори и през нощта, предупредиха от столичния КАТ.

Всички служители на Пътната полиция ще бъдат на пътя и ще осъществяват линеен контрол – тоест патрули в движение, забелязвайки агресивни водачи, ще ги изкарват от движението и ще налагат административно наказание на място.

4 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  Печели Кирето, който тръгна на кръстоносен поход срещи ЗЛОТО. Току- що кръстен, топ християнин, като пеленаче е.

 2. Мариана Сумистката казва

  Срещи

  В смисъл инфилтрират ми денонощно лечение със специален технологичен заряд.

 3. Мариана Сумистката казва

  А като всички на тая посипана с кости земя имат силно биполярно разстройство.

 4. Мариана Сумистката казва

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.