Нова драма: Министър на Киро свързан с Доган!

2 3 769

Нова война тлее в управляващата коалиция. Напрежението между „Демократична България” и транспортния министър от „Продължаваме промяната” Николай Събев расте с всяка изминала седмица, въпреки че двете партии са с най-близки позиции по всички въпроси в управленската схема.

Причина за обтегнатите отношения са подозренията, че шефът на „Еконт”, избран лично от премиера Кирил Петков за поста, е обвързан с неформалния лидер на ДПС.

Повод за съмненията е договорът за 400 милиона лева, с който се удълбава пристанище „Варна Запад“. Там са ТЕЦ-ът и пристанището на Ахмед Доган, а според сините проектът е финансиран с държавни пари, за да могат големите кораби да стигат до тях.

Работата започва още през 2019 година, но продължава и до днес. въпреки проверките от различни институции, включително МВР, руски специализирани кораби с дълбачни машини още изгребват дъното на езерото.

В същото време на 8 април Европейският съюз наложи пети пакет санкции на Русия заради войната с Украйна. Наред с вноса на алкохол, морски дарове, дървесина и други стоки, беше забранено на руски кораби да акостират на морски и речни пристанища в страните, членки на ЕС.

Това дава повод на едно от остриетата на „Демократична България” Ивайло Мирчев официално да попита Николай Събев нарушават ли санкциите на ЕС руските кораби с дълбачките.

Според подчинени на министър Събев той е с особен характер и няма да допусне натиск от коалиционните си партньори. Сините депутати обаче все повече го подозират, че работи в интерес на Доган, твърдят, че комуникацията с него куца, особено в последния месец.

Реклама

Когато зае поста в четворната коалиция, собственикът на „Еконт” ясно се изказал в транспортната комисия против договора за удълбочаването на Варненското езеро, където е пристанището на Доган. Оттогава обаче не направил нищо, за да го развали или ревизира.

Проектът за 400-те милиона лева за удълбочаването на пристанище „Варна Запад“ е от 15 години. Реализацията му започва през 2019, след като Доган купи ТЕЦ „Варна“ от ЧЕЗ.

Още тогава се говореше, че държавата налива пара за бизнес начинанията на Сокола. От ДПС отричат и твърдят, че това се прави за всички 19 пристанищни терминали във Варненското езеро, за да се конкурира с пристанището в румънския град Констанца.

Преди три години парите са отпуснати от бюджета на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, което сключва договор по инхаус процедура с фирмата „Транспортно строителство и възстановяване”, собственост на Министерството на транспорта.

Дружеството обаче няма капацитет да извърши това и превъзлага дейностите на консорциум от две в български фирми. Те от своя страна го възлагат на руската компания „Гидрострой“, към която започват да се превеждат милионите.

С тях компанията купува още три дълбачни машини освен тези, с които разполага. Така започва работа през 2020 година, която продължава и до днес въпреки скандалите. „Демократична България“ не успя да пробие и при служебния министър на транспорта Георги Тодоров, който е бил шеф на „Пристанищна инфраструктура“, когато е сключен договорът.

Съмненията, че транспортният министър Николай Събев се е договорил с ДПС по случая, бяха засилени с уволнението на един от заместниците му през миналата седмица. Стоян Новаков изненадващо беше изгонен от поста, след като докладвал на Събев, че пристанището на ТЕЦ „Варна“ действа не¬законно по договор с държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Решението за уволнението му тъне в мистерия, защото няма мотиви. Информация липсва и след разговора на Новаков с премиера Кирил Петков.

2 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    Казах на ХАКЕРИТЕ, че са малоумни, защото присъстват/ не присъстват във ведомостта за заплащане, боклуците.

  2. Мариана Сумистката казва

    Относителни са, като поддръжниците си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.