КРАЙ! Партията на Слави се разцепи! Хора на ИТН направиха „Развитие”

6 5 027

КРАЙ! Трима кандидат-министри от проваления миналата година кабинет на „Има такъв народ“ (ИТН), както и бивши експерти от партията на шоумена Слави Трифонов създадоха нова партия, която ще се позиционира център-ляво и ще работи за „неутралитет“ във външната политика.

Партията се казва „Развитие“ и неин председател е Десислава Димитрова, която миналото лято беше номинирана от Трифонов за министър на икономиката, но правителството така и не бе гласувано в пленарната зала.

Другите двама бивши проектоминистри на ИТН, които сега са част от „Развитие“, са предложеният тогава за министър на културата Георги Султанов и предложената за министър на труда Теодора Пенева. Двамата са били и част от експертите на ИТН, които на сайта на партията са представени като „хората зад Слави“.

„Знаете какво се случи с партия „Има такъв народ“ – хората очакваха съвсем различно развитие и се оказа, че има много разочаровани хора. Естествено е, че тези разочаровани хора и всички граждани ще търсят да припознаят друга политическа сила.

Имаме доста симпатизанти на „Има такъв народ“, които търсят да продължим делото, което започнахме и което по някакви причини не се случи. Така че най-вероятно ще има (в „Развитие“- бел. ред) и бивши симпатизанти на „Има такъв народ“, каза пред Mediapool Десислава Димитрова в отговор на въпрос дали членове на ИТН се преливат към „Развитие“.

От новата формация подчертават, че смятат да изграждат изцяло нови структури по страната.

В момента „Развитие“ подготвя документите за регистрацията си, за да ги внесе в Софийския градски съд. Ако по тях не бъдат установени нередности, „Развитие“ ще бъде вписана в Регистъра на политическите партии.

Център-ляво и срещу оръжия за Украйна

Партията се позиционира в център-ляво и се обявява за „неутралитет“ във външната политика. Учредителите ѝ посочват, че не припознават като евентуални бъдещи партньори т.нар. „партии на статуквото“ – ГЕРБ, ДПС, БСП, но са отворени за диалог с други политически сили за търсене на пресечни точки.

Пред Mediapool Димитрова обясни, че „Развитие“ напълно се разграничава от ИТН, макар да някои от хората да са имали общо с партията на Слави Трифонов:

„Аз бях кандидат във второ неосъществено правителство на Слави Трифонов. Вие много добре знаете, че и сегашният премиер Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев, и Николай Василев също бяха канени за такива постове от „Има такъв народ“.

Аз мисля, че всяка една политическа партия търси най-добрите кадри и експерти, които да са от полза за действията на тази политическа сила. Но напълно се разграничаваме от политиката, която води „Има такъв народ“, защото те са повече в посока център-дясно, докато ние сме център-ляво. Има пълно непокриване на нашите цели“.

„Развитие“ е била учредена на 16 април. Преди това плъзнаха слухове и медийни публикации за нещо като контролирано разцепление в ИТН. Версията беше, че тъй като ИТН са наясно, че може и да не влязат в следващия парламент, да съхранят някакво влияние чрез участие в други партии, например тази, която ще прави бившият министър на отбраната Стефан Янев. Той обаче бързо отрече да има нещо общо с партия, носеща това име.

От „Развитие“ заявиха пред Mediapool, че не са водили никакви разговори с Янев, въпреки припокриването на възгледите и проруските тези, споделяни и от президента Румен Радев, и от БСП и „Възраждане“, да не се изпраща българска военна помощ на Украйна.

„Ние сме против войната. Предоставянето на военна техника за Украйна само ще удължи агонията“, каза на пресконференция в БТА Димитрова, повтаряйки заклинанията на Радев и Нинова.

Според Димитрова настоящото правителство се огъва „под външнополитически и икономически натиск, което поставя в риск икономическото благосъстояние на българина“ – отново позиции, които се чуват и от Стефан Янев, както и от проруската партия „Възраждане“.

Реклама

Димитрова има двама зам.-председатели в партията. Единият е Валери Григоров, който е бил съветник на Румен Петков (настоящ лидер на АБВ), когато той беше министър на вътрешните работи от БСП (2005-2008 г.). Григоров обяви, че „Развитие“ подкрепя закриването на спецправосъдието, но само това не е достатъчно, за да се осигури справедлива съдебна система. Освен това подчерта, че формацията настоява за оставката на Иван Гешев като главен прокурор.

Още отказали се от ИТН

Другият зам.-председател на „Развитие“ е бившият експерт от партията на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“ Йордан Бъчваров.

Изглежда Бъчваров е имал роля в създаването на ИТН и е участвал в процеса още от самото начало. През февруари 2018 година беше част от журито на телевизорите „кастинги за политици“, които Трифонов организира. Това се случва близо година и половина преди шоуменът да се раздели с бТВ и официално да обяви, че прави партия.

След това Бъчваров продължава да е част от ИТН. През януари миналата година, в участие в телевизията на Трифонов, Бъчваров е представен като „част от екипа на „Има такъв народ“.

Той не е бил кандидат за народен представител, но и няма как да е бил, защото има американско гражданство.

Въпреки това, поне до август на миналата година Бъчваров е бил част „хората зад Слави“. Справка на Mediapool показва, че на 6 август 2021 година Бъчваров все още е представен на сайта на партията като експерт в сектор „Опазване на околната среда“. На 14 ноември името му вече не фигурира на сайта на ИТН.

По повод новата партия „Развитие“ Бъчваров написа във Фейсбук: „Участвам в създаването на тази партия още от месец август миналата година и се постарахме тази партия да бъде конституирана по различен начин – с механизми за истинско демократично управление, но и с вградена имунна защита, така че отговорността за действия или бездействие, да се носи лично, да има първични избори за да не се спускат партийни листи „от горе“ и да се търгува с тях, но и с механизми за контрол и за прозрачност. Правим това, защото е крайно време да се събудим и да се вземем в ръце“.

Той сам подчертава, че е започнал да работи за създаването на нова партия през август миналата година. Точно тогава се разбра, че проктокабинетът на Трифонов с кандидат-премиер Пламен Николов няма подкрепа от останалите т.нар. „партии на протеста“ и шоуменът реши да изтегли проекторешението от парламента, въпреки че партията му вече бе върнала изпълнен мандат на президента.

Отново през август Трифонов обяви, че ИТН няма да подкрепи правителство с третия проучвателен мандат и така се стигна до третите за миналата година парламентарни избори.

По време на пресконференцията председателят на „Развитие“ Десислава Димитрова също подчерта, че това няма да бъде лидерска формация и централното ръководство нямало да се меси в решенията на местните структури кого да издигат в листите за депутати и общински съветници.

Тези техни думи могат да се приемат за индиректна критика към ИТН, защото обвинения за „спуснати листи“ в партията на Трифонов се чуха още през март миналата година от напуснали партията координатори.

Всъщност в новата партия вече има поне един бивш координатор на ИТН. Става дума за Егор Стоянов, който в момента е част от Изпълнителния съвет на „Развитие“, но до лятото на миналата година е бил координатор на партията на Слави Трифонов в САЩ. По неофициална информация на Mediapool Стоянов е помагал за създаването на структурите на ИТН.

Какви приоритети си поставя „Развитие“

Иначе Димитрова посочва, че част от причините за създаването на „Развитие“ са тези, че „живеем в дни на война, газова и енергийна криза, на икономически регрес, на посредствено управление през годините на прехода, на прогресивното обезлюдяване на регионите в страната“.

„Затова е създадена „Развитие“ – защото ще се борим за растеж на икономиката, за индивидуалния просперитет на българина, за превръщането на България в реален икономически фактор на Балканите“, каза тя.

Формацията казва още, че сред приоритетите ѝ е необлагаем минимален доход, нова методика за преизчисляване на пенсиите, гарантиране на енергийната сигурност на икономиката, същинска здравна реформа с акцент върху доболничната помощ, ефективно работещи държавни институции, условия за развитие на малкия и среден бизнес, модерно образование, запазване и развитие на българската култура, както и „единна и адекватна външна политика“.

6 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  Още ЕДНО „бсп“,до КОГА?! Не Ви ли стигат „герб“,“дпс“,……..,ами и ОЩЕ ЕДНО?!?!?!

 2. Мариана Сумистката казва

  Викаш, шизофренията взе превес над здравия разум….. Ама то това е предвидено с болни зрители като вас….. Шизофренията е взаимен обмен на мисли, отрепаняци. Няма майтап……

 3. Мариана Сумистката казва

  Именно- едната партия се казва „Има такъв народ“, а другата– “ Развитие“. Айде, разминахте се пак са развитието, БОКЛУЦИ“

 4. Мариана Сумистката казва

  Суфлират…… едни чочковци…. Ми то така де….. ШИЗОФРЕНИК ДА СЕ НАРИЧАМ ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ!

 5. Пенсиониране казва

  Хората си отидоха от тая семя в присъствието на Бог, а не в на шизофренични технологочни ДЕМОНИ.

 6. Мариана Сумистката казва

  КРАДЛИВИ КОПЕЛЕТА !!!!!!!!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.