МЕРЗОСТ: Цеко Минев готви бетонен ад на Витоша

3 3 163

„Витоша ски“ АД, зад която стои банкерът на Бойко Цеко Минев, ще обжалва заповедта за ремонт на стария лифт до „Копитото“, защото напира да превърне планината на софиянци в бетонен ад със строежа на нова линия, вместо да оправи старата.

Според компанията тази заповед била незаконна.

„Столична община, въз основа на извършена от нея експертна оценка, стигна до нашия извод – кабинковата въжена линия „Княжево – Копитото“, не може да бъде ремонтирана, за да заработи. Тя трябва да бъде изградена отново с нови лифтови станции, нови фундаменти и нови стълбове.

Това за пореден път доказва нашата теза, че не може да върнем към живот морално остарели и амортизирани съоръжения, защото първо те няма да бъдат безопасни за хората и второ никой не иска да ползва архаична техника“, съобщават в позиция до медиите от „Витоша ски“ АД.

От дружеството напомнят за вече заявената готовност да започнат веднага подмяната на остарелите съоръжения, стига да има законовата възможност за това.

„На всички вече е ясно, че действащият Закон за горите създава тази невъзможност. Призоваваме кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет ясно и точно да формулираме законовите пречки и съвместно да апелираме към законодателната власт за спешни промени, за да можем да имаме лесен, модерен и безопасен транспортен достъп до най-обичаната от столичани планина Витоша.

Тезата, че ние можем, но не искаме да извършим подмяната на съоръженията, е несъстоятелна“, посочват от дружеството.

Това, обаче, е поредната инсинуация от фирмата на мултимилионер Цеко Минев.

Реклама

Преди петилетка аверът на Бацетата се изцепи със следната реплика: „Вие в момента можете ли да си купите трабант или вартбург – не можете. Не се произвежда. А тези лифтове са точно от тогава, откогато са се произвеждал само такива коли. В момента се произвеждат мерцедеси, аудита, други коли.

Нали разбирате – няма резервни части за тези лифтове”, се обясни цветисто банкерът. Оказа се обаче, че това твърдение е лъжа.

„Станалият печално популярен напоследък Симеоновски лифт, от чиято кабинка падна дете, е произведен от австрийската фирма „Допелмайър“. По проект „Витоша ски” иска да премахне старите съоръжения и да построи нова по-дълга линия, защото според тях лифтът е морално остарял“, разказа bTV.

Пред медията един от мениджърите на компанията „Допелмайър“ – Михаел Битерл, заявява, че все още се произвеждат резервни части. По думите му лифт, произведен през 1983 година, може да се поддържа в перфектна форма и до сега.

„Въпреки милионите си километри всяка една от тези кабинки, както и цялото съоръжение, може да бъде като ново, в перфектна форма“, увериха от фирмата-производител.

Един от най-популярните лифтове за поколения столичани е Романския. Построен през 1968 година, не работи от близо 10 години. Фирмата-производител на съоръжението е френската компания ПОМА. Фирмата продължава да съществува и да произвежда. И хваща в лъжа друг шеф от „Витоша Ски“.

„За Романския ни бе отказано да ни направят хващачи, знаете тази година за Драгалевския лифт поръчахме 20 хващача за невероятната сума от 40 хиляди лева. И срокът за доставка е 15 седмица, поради тази причина драгалевският в момента не работи”, заяви тогава Радослав Пеев, началник на сектор „Ски писти” във „Витоша ски“.

Още през 2016 г. след запитване защо отказва да поддържа лифта, от ПОМА категорично отрекоха твърдението, че са им поръчвани резервни части за романския лифт. Французите са информирани за съдбата на лифта и знаят, че той не работи от 4 години.

От фирмата производител казаха, че никой не се е свързвал с тях за резервни части за романския лифт.

3 Коментара
  1. Со керез казва

    Ако България беше Китай, този криминал Цеко отдавна щеше да бъде разстрелян.

  2. Мариана Сумистката казва

    ПРЕД ПРАГА сме на нови и вълнуващи събития………….

  3. Марѝ казва

    Тези лифтове отдавна се нуждаят от цялостна подмяна с нови и съвременни. Това, че се мисли в тази посока и обжалват решението е много хубаво. Дано спечелят! Самите настоящи съоръжения са морално остарели и амортизирани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.