МАФИЯ! Вижте какво реши съдът за незаконния хотел на Вълка на язовир „Искър“ (ДОКУМЕНТ)

2 4 448

Не чакайте справедливост! Съдът за втори път запази изградения ловен хотел от фирма на олигарха от котилото на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка на брега на язовир „Искър“ в едноименното държавно ловно стопанство. ДНСК установи, че строежът е незаконен, а главният архитект на София Здравко Здравков дори издаде заповед за премахването му.

Оказва се, че в началото на април тази година Административен съд София-град е оставил без разглеждане иска на Здравков, с който той обжалва решение на съда от миналата година, отменящо заповедта му за премахване на сградата.

През декември миналата година съдът реши, че не става въпрос за незаконна сграда, а за ремонт на съществуваща стара работилница. Такава именно бе тезата на фирмата на Гайтански – „Био майнинг“, и на самото Югозападно държавно предприятие, към което е стопанство „Искър“, пише „Медиапул“.

Развръзката

За поредната развръзка по казуса се разбра от пост във фейсбук на депутата от „Демократична България“ Владислав Панев. Той посочва, че решението отново е от съдия Ева Пелова, която е съпруга на председателят на градския съд Алексей Трифонов.

„През декември тя постанови, че огромните Зимни Сараи (ловния хотел – б.а.) са ремонт на съществуваща работилница. Сега решава, че жалбоподателят на втора инстанция – главният архитект на София Здравко Здравков, е страна в производството, която не е участвала в разглеждането на делото на първа инстанция, тоест, бил ненадлежна страна. Затова и самата жалба била без основание и не се разглежда. Много странно, при положение, че самото дело е заради решение на главния архитект. Или нарочна процедурна неточност от страна на местната власт?“, пита риторично Панев във фейсбук.

Той припомня, че миналата година Здравков постанови бутане на хотела на Вълка, които той показа с дрон през фейсбук още през 2020 г.

„Мога да ви уверя, че битката продължава. Защото това не е просто битка срещу този или онзи. А за утвърждаване на принципа, че всеки в България трябва да е равен пред закона. Че никой не е третиран различно. Именно това е едно от условията за просперитет. Иначе си оставаме малка и незначителна държава“, пише още Панев.

Дяволът е в детайлите

Реклама

Решението на съда се обляга буквално на детайли в Закона за устройство на територията. Заповедта на Здравков бе издадена въз основа на чл. 225 а от ЗУТ, който казва, че „кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за премахване на строежи от четвърта до шеста категория, незаконни по смисъла на чл. 225, ал. 2, или на части от тях“, в която именно попада въпросния ловен хотел.

В конкретния случай Фандъкова прехвърли казуса на главния архитект.

Спазвайки буквата на закона, съдът смята, че жалбата е трябвало да бъде подаде от Столична община, която официално се представлява от кмета Йорданка Фандъкова, а не от главния архитект.

„Подателят на касационната жалба – Главният архитект на Столична община, не е участвал в административното производство като страна, поради което и не притежава право на касационна жалба срещу постановеното решение. Поради това, че не е бил страна по делото, постановеното съдебно решение не е неблагоприятно, а само по отношение на Столична община, като ответник. Касационната жалба обаче не е подадена от Столична община“, пише в определението на съда.

От мястото на събитието

Последно по време на първото служебно правителство на Стефан Янев, инспекция в стопанството направиха Владислав Панев и настоящия депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, който тогава бе и шеф на Изпълнителната агенция по горите. Тогава стана ясно, че незаконната триетажна хотелска сграда била готвена за дарение към ловното стопанство, вместо част от обещано парично дарение от 15 млн. лв.

„В договора има едни дарения, които трябва да се извършат след тези 15 години. Идеята е в последните години вместо пари да предадат обекта“, каза тогава Красимир Атанасов, представител на „Био майнинг“ по време на проверка през юли миналата година.

„Био майнинг“ има 15- годишен договор за съвместна ловностопанска дейност със стопанството, сключен на 23 юни 2016 г. Процедурата за провеждане на конкурс е съгласно закона за лова и за целта е издадена заповед на 14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета „Орешарски“ Димитър Греков, който никога не отрече медийни публикации, че е от квотата на ДПС.

Първите 6 години фирмата е правила инвестиции по 100 000 лв. и тези пари са преведени.

От проверките през миналото лятото стана ясно и това, че фирмата на Гайтански е спечелила конкурса за ловното стопанство край брега на язовир „Искър“ именно с обещание след 15 години да дари 15 млн. лв. Цялата ѝ инвестиция е за общо 19 млн. лв. От думите на представителя ѝ Красимир Атанасов става ясно, че идеята е била част от дарението вместо кеш да се предостави чрез сградата.

2 Коментара
  1. M.M. казва

    Кой може да докаже, че общината така са обжалвали, за да може с лекота съдията да излезе с определение, че един обжалва, ама видите ли нямал правен интерес. Някой като получи едни пари – строежа се озаконява. Никой не иска от инвеститора и строителя да докажат, че е имало строежа, а само ремонт са извършвали. Имали някой да вярва, че няма снимки на обекта преди или снимки на голата поляна върху която е изникнал строежа. На Лео Меси заради излезли балкони малко пред разрешената линия за строежа има заповед за събаряне на хотел за 30 милиона, но е в Испания, а не е при столична община

  2. майната казва

    Какъв съд бе ? Че кво, туй ? Не ли ясно – ТЕ са се разбрали ! И сега сагата продължава, халваджията за бозаджията , кинти има за всички, а съдиите БРОЯТ доказателства !!! Ако са малко ще има още !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.