ИЗНЕНАДА: Външният министър отказа да пътува до Украйна, ЗАЩО?

1 2 704

Поредна изненада от кабинета: външният министър на България Теодора Генчовска няма да е част от делегацията ни, която се очаква да замине в сряда за украинската столица Киев.

Новината съобщи самата тя пред медиите преди срещата с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, който е на посещение в България.

Българска делегация с представители на четирите партии в коалицията ще замине за украинската столица Киев в сряда. Това съобщи в неделя министър-председателят Кирил Петков.

Предложението на премиера беше съобщено за пръв път в петък. Ден по-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба беше на посещение в София, по време на което призова българските власти да заемат ясна позиция по отношение на руската инвазия в Украйна.

„Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицата Киев“, каза Петков.

Реклама

Основната цел по негови думи е да се видят нуждите на хората в Киев от място. По време на посещението ще бъдат доставени и обещаните каски и жилетки. „Малка или голяма – това е помощ“, допълни премиерът.

„Идеята е да пътува по 1 човек от коалиционен партньор и това пътуване да стане много скоро, за да може да подготви терена за предстоящото решение”, каза вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов пред Нова телевизия.

В събота депутатът от ИТН Станислав Балабанов каза, че той ще представлява партията. Все още не е ясно кой ще е представителят на Демократична България, а БСП не е коментирала посещението.

БСП е единствената от четирите партии в управляващата коалиция, която открито се противопоставя на изпращането на военна помощ от България за Украйна.

В четвъртък се очакваше парламентът да гласува изпращането на помощ, но гласуването беше отложено. Същия ден лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов се обяви категорично за изпращане на военна помощ и обвърза решението за това с участието на партията си в управляващата коалиция.

По-късно вечерта лидерът на ИТН Слави Трифонов написа в страницата си във Фейсбук, че е „от страната на тези, които смятат, че Украйна трябва да бъде подпомогната по всякакъв начин – включително с оръжие“. Това е първата категорична позиция на Трифонов, свързана с дебатите за изпращане на военна помощ.

1 Коментар
  1. Мариана Сумистката казва

    Sweet!!!! И да ви науча да не приемате покани за барбекю в циганската махала!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.