Коалиция „Марихуана“ в НС: Депутати искат да легализират индийския коноп

3 2 226

Деветима народни представители от „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“ образуваха своеобразна коалиция „Марихуана“ с предложението за промени в Закона за наркотичните вещества, с които да се легализира преработката на индустриален коноп у нас. Към момента е позволено единствено отглеждането му.

В мотивите към законопроекта пише, че „България има възможността да навлезе успешно в тенденцията и да развие своята зелена икономика, включително чрез производство на многообразни иновативни и устойчиви продукти, произведени на базата на индустриален коноп“. Това ще помогне не само за развитието на селското стопанство, но и ще увеличи експорта.

Депутатите отбелязват също, че към днешна дата България е една от малкото държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни продукти е строго ограничена. Индустриалният коноп не е наркотично растение, защото съдържа под 0,2% тетрахидроканабинол.

Реклама

Той расте и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се абсорбират 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система достига до 200 см и повишава качеството и състава на почвата. Всички негови части могат да бъдат използвани и продавани. Продуктите от индустриален коноп са природосъобразни.

Маслото от семената на индустриалния коноп се използва за биоетанол, което е гориво. Сега за това се преработва царевица. От един декар индустриален коноп може да се произведе два пъти повече биоетанол, отколкото от един декар царевица, обясняват в мотивите си депутатите. Освен това консумира с 66% по-малко вода, отколкото традиционната култура.

Освен това от един декар коноп се произвежда хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът расте за 4 седмици, а дърветата – за 20 години, посочват вносителите на законопроекта.

3 Коментара
  1. Мариана Сумистката казва

    ‘ Начи… така ше ви коригирам, че ше плюете кръв…..!!!

  2. Мариана Сумистката казва

    Дължа да ви кажа, че чата засяга простолюдието и много, ама много горещ…..

  3. Д-р Менгеле казва

    97% от ТАЗИ популация е с цигански гени, а всеки втори не е добре с главата. Само дрогирани кукувци ни липсват на фона на бг беднотията и простотията!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.