Възможно ли бандата ГЕРБ отново да вземе властта? (говори ПОЛИТОЛОГ)

1 1 722

Социолозите отчитат спад в подкрепата на „Продължаваме промяната” и ръст в одобрението за ГЕРБ. Може ли мафиотската партия на Бойко Борисов отново да вземе властта и в каква конфигурация?

След изборите на 14 ноември миналата година и сформирането на кабинета „Петков” изглеждаше, че ГЕРБ ще остане задълго извън коридорите на изпълнителната власт. Днес нещата са по-различни. Според проучване на „Тренд” при предсрочни избори партията на Борисов би била първа политическа сила, подкрепена от 23,6% от гласуващите – с 3,5% повече от доскорошния лидер „Продължаваме промяната”.

За ПП тенденцията е негативна. Вместо да доминират и постепенно да задушат по-малките партньори в управлението, както правеше ГЕРБ, подкрепата за проекта на Петков и Василев започва да се топи. Само за месец поддръжниците на ГЕРБ са се увеличили с 1,7%, а тези на ПП са намалели с 2,8 на сто. Положителните оценки към Кирил Петков са свили от 35% на 23%, а отрицателните се повишават от 21% на 48% по данни на друга агенция – „Алфа Рисърч”.

Заради пушилката от скандали в коалицията  нишката на живота на правителството изглежда все по-тънка. Могат ли в такъв случай ГЕРБ да се завърнат и ако да – в каква конфигурация?

На първо място е важно да се отбележи, че дори ГЕРБ да се завърнат на бял кон (или бяла „джипка”), е почти сигурно, че начело няма да е Борисов. И то независимо дали те ще посегнат към властта при опит за сформиране на ново правителство в сегашното 47-о НС или спечелят евентуални предсрочни избори. Вариант сегашният парламент да се яви на поправителен не трябва да се изключва, защото засега преобладават тези избиратели, които не желаят нова разходка до урните – 47% срещу 37%, които искат нови избори.

За да се завърнат обаче, ГЕРБ трябва евентуално да се договорят поне с някой от сегашните партньори във властта. За избирателите на „Продължаваме промяната”, БСП, ДБ и ИТН Борисов е олицетворение на корупционната природа на ГЕРБ. Ако тръгнат да се „разбират” с Борисов, тези партии биха извършили политическо самоубийство, а и самият той едва ли би искал да работи с Кирил Петков, особено след ареста му.

Без Борисов зад кормилото на джипката обаче ГЕРБ биха станали няколко идеи по-приемливи. Може да се твърди, че ПП, ДБ и ГЕРБ, но с друг лидер като Даниел Митов или Томислав Дончев например, могат по-лесно да се споразумеят по завършването на съдебната реформа, включително смяната на Гешев, членството на Република Северна Македония в ЕС, по-стриктното съблюдаване на ангажиментите към НАТО и ЕС, в това число спрямо войната в Украйна.

Реклама

Рисковете обаче са много. От една страна, не трябва да се забравя дългогодишната симбиоза между ГЕРБ и ДПС. Те могат да вървят в пакет, нищо че партията на Доган формално няма да е във властта. По-значимият проблем е друг: на Борисов изглежда още му се шофира, а и ролята на почетен председател мъдрец хич не му подхожда.

Враговете на Корнелия Нинова на „Позитано” 20 вероятно нямат търпение кабинетът Петков да се разпадне, за да вземат главата ѝ. Дали в името на политическото си оцеляване тя не би потърсила „компромис” с ГЕРБ, дори с Борисов начело? И без това в „Столетницата” отдавна има пета колона, която търси партньорство с ГЕРБ. Защо да не сключи сделка с тях? Лупингите, които Нинова направи, за да се задържи на лидерския пост в БСП, показват, че този сценарий не е напълно невъзможен.

В настоящия парламент ГЕРБ и БСП биха имали едва 85 депутати, но пък могат да си спретнат кабинет на малцинството за чудо и приказ, като разчитат на недотам скритата ръка на ДПС. Не е изключено по някои теми да успеят да присламчат към себе си ИТН и дори „Възраждане”. Но нали ИТН са твърдо против Борисов и ДПС? А ако се окаже, че досегашните им коалиционни партньори дотам вбесят Слави и Тошко, че са готови да прекрачат публично тази разделителна линия, за да им го върнат?

По-вероятно е сегашните играчи все пак да предпочетат да играят на чисто: тоест, нови избори.

При всички положения една евентуална дружба между ГЕРБ, БСП и ДПС може да сплоти скараните ПП, ДБ, от една страна, и ИТН – от друга. И всичко това, докато Костадинов и „Възраждане” растат все по-заплашително и вече се радват на 7% подкрепа. Да не забравяме и проект на Стефан Янев, който може да обърка сметките на всички.

За ГЕРБ е най-подходящо да изчакат още, оставяйки сегашната коалиция да се пържи в собствен сос. Ако предсрочните избори са прекалено рано, плодът на недоволството от кабинета „Петков” може да се окаже суров. С малка преднина пред втория, т.е. под 10%, под прозорците на ГЕРБ в Министерски съвет отново ще се изправят десетки хиляди протестиращи – дори Борисов вече да не е там.

Политологът ПЕТЪР ЧОЛАКОВ, „Дойче Веле”, заглавието е на Narod.bg

1 Коментар
  1. ИСТИНАТА казва

    Ако ТОВА се случи, ще се ДОКАЖЕ за сетен път, че РЕЗУЛТАТЪТ от „изборите“ е НЕ ДЕЙСТВИТЕЛЕН!!! ТОЙ е НАТЪКМЕН от хората на МАФИЯТА, от които УЖ се „борим“ да се ОСВОБОДИМ!!! ВРЕМЕ е в България ИЗБОРИТЕ да са ЯВНИ, ЛИЧНО всеки един да ОТИДЕ в изборната секция и да ЗАЯВИ на ГЛАС своя ВОТ!!! Да има ВЪЗМОЖНОСТ след това да ПРОСЛЕДИ, КАК е ПРЕБРОЕН неговият ГЛАС!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.