Само в Narod.bg: „Сбогом, глупави гербаджии” – Шайката прогони в Румъния зърнен бос, разкрил корупцията на Бойко

4 6 084

Корумпираната шайка ГЕРБ, маскирана като партия, най-сетне успя да прогони един свой враг – зърнения бос Светослав Илчовски.

Бизнесменът стана едни от първите, които публично оповестиха данни за корупция на Бойко Борисов и приближените му олигарси и касички на ГЕРБ – братята роми от Панагюрище Иван и Лука Ангелови, собственици на „Градус”.

Заради натиска от страна на гербаджии Илчовски смята да инвестира парите си в съседна Румъния, обяви самият той в социалните мрежи, видя Narod.bg.

„Добър вечер, глупави гербаджии, инвестирам в Румъния, сбогом глупаци”, написа Илчовски.

Точно преди година – на 6 май 2021, премиерът в оставка тогава Бойко Борисов беше обвинен в корупция от бизнесмена Светослав Илчовски, който свидетелства във временната комисия в парламента, която се занимава с ревизията на действията на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Появата му изненада депутатите от ГЕРБ, които нахлуха със закъснение в залата и на практика попречиха изслушването да продължи. До този момент Илчевски беше успял да отправи конкретни твърдения за корупция срещу Борисов, регионалната министърка Петя Аврамова и друг бизнесмен.

Кой е Светослав Илчовски?

Светослав Илчовски е едър земеделски производител. Името му се появява в публичното пространство през 2012 г. Тогава Илчовски подава сигнал за изнудване срещу Димитър Аврамов, който към онзи момент е депутат от ГЕРБ. Аврамов е арестуван и изключен от партията, а по-късно става депутат от ДПС.

По сигнала на Илчовски специализираната прокуратура започна разследване за търговия с влияние. Според държавното обвинение през юли 2012 г. Аврамов, в съучастие с бившия общински съветник от Плевен Методи Петков и В.Ц.Ч., е поискал 220 000 лв. от бизнесмена Светослав Илчовски, от които е получил 100 000 лв., а отделно е поискал правото да ползва земеделска земя в Монтанско.

Срещу това Аврамов е поел ангажимент да упражни влияние върху директорката на Областна дирекция „Земеделие“ Зорница Александрова във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

Реклама

В началото на 2021 г. Илчовски обяви, че продава бизнеса си в България. “Изнасяме бизнеса си от България, вече не се чувстваме добре тук. Това е единствената причина”, казва Илчовски пред специализирания сайт Агри.

Още тогава Илчовски казва, че е обявил за продажба стопанството си от 100 000 дка, заедно със зърнобаза за 200 000 тона.“За тази година [2020] декларирахме 15 млн. лв. печалба от това стопанство”, допълва Илчовски пред „Агри”.

Последните публикувани финансови отчети за фирмите на Илчовски ЕТ ”Светослав Илчовски” и “Алтимир-БС” в Търговския регистър са за 2017 г., показа справка на Свободна Европа. Отчетените приходи за годината са близо 70 млн. лв.

Какво каза пред депутатите?

Светослав Илчовски каза в парламентарната комисия за ревизия, че е бил изнудван от собственик на друга фирма, когото той наричаше „Иван-Пилето“, който се е представил за говорещ от името на Борисов. Принудата е била за това да продава зърно под пазарните цени.

В писмения сигнал на Илчовски, който беше публикуван в профила във фейсбук на депутата Владислав Панев, е описано, че “през 2019 г. [данните на името са заличени], собственик на Градус АД, ме помоли от името на премиера [данните на името са заличени] и представящ се за скрития началник на Министерство на земеделието и Агенция по храните, че има нужда от фиктивен оборот от управляваното от него дружество.

Целта му беше да излезе за публично предлагане на Българска стокова борса (вероятно се има предвид Българска фондова борса – б.а.). Впоследствие разбрах, че целта му е да приберат средства от частните пенсионни фондове чрез продажбата на акциите.”

Илчовски каза пред депутатите, че е имал и три неформални срещи с премиера в оставка, на които са му показвани сцени на издевателства над други бизнесмени с цел сплашване. Пред комисията той спомена имената на Миню Стайков и Николай Банев.

Пред депутатите от комисията той каза още, че златните кюлчета, които станаха известни след публикувани снимки от спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция, са били подкуп от същия бизнесмен, който го е изнудвал.

Илчовски заяви също, че е получавал обаждания от министър Петя Аврамова, която му е наредила да спре да изкупува земя. По-късно срещу Илчовски е било повдигнато обвинение за убийство.

Изслушването на Илчовски беше прекъснато от депутати от ГЕРБ, които влязоха в залата. Петя Аврамова каза, че не го познава.

Същото заяви ден по-късно и премиерът в оставка Бойко Борисов.

По време на извънреден брифинг за новия състав на Централната избирателна комисия той беше помолен за “кратък коментар” на заседанието на временната комисия по ревизия. Борисов каза, че е платено на хора, “които да излизат и да говорят”, но не уточни кой и за какво плаща.

4 Коментара
 1. Гербави всеядни свине казва

  Борисов управляваше с рекет, кражби и простотия. Заобиколен от крадливи министри и гербави калинки опоска държаваицата ни. Дано да има възмездие, поне от европейската прокуратура.

 2. Мариана Сумистката казва

  Аха, гербаджиите са глупави, а Бойко е корумпиран. Бас държа, че е обратното, БОКЛУЦИ!!!!

 3. Мариана Сумистката казва

  Батакът зове дивото даже и у психопати като Герб !!!

 4. Мариана Сумистката казва

  Обикновено са доста уравновесени- типична характеристика от профила на психопат….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.