ПОЗОР за Слави! Губернатор от ИТН бута къщата на Петър Дънов (СНИМКИ)

2 5 126

Позор за Слави Трифонов и неговата ИТН! Областният управител на София Иван Кючуков, който е от квотата на „Има такъв народ“, ще бутне къщата на Петър Дънов! От години сградата е в тежко състояние и видимо необитаема и занемарена, без капка внимание от страна на губернатора на Слави.

Областният управител от партията на Слави не вдига телефона

Проверка на място показа, че сериозни късове от мазилката на къщата липсват, падайки директно върху тротоара. Вратите на сградата на софийската ул. „Опълченска“ са заключени и са се изметнали, пише „България днес“

В края на миналата година стана ясно, че Столичната община ще реконструира участъка от кръстовището на ул. „Опълченска“ с бул. „Тодор Александров“ до кръстовището с бул. „Сливница“, включително мостовото съоръжение.

Планирано е платната да бъдат разширени, а уличната настилка да се подсили. Именно заради този ремонт живущите в квартала смятат, че къщата ще бъде съборена, тъй като тя е в непосредствена близост да пътните платна, които предстои да бъдат разширени.

„От известно време се разпространява информация, че къщата ще бъде бутната. Честно казано, мисля, че докато я съборят, сама ще падне. Толкова трагично е състоянието й“, коментира пред вестника съсед на обекта.

Къщата на Дънов е част от двора на Националния политехнически музей. Оттам категорично обявиха, че не отговарят за стопанисването на обекта, но също заявиха, че са чули за предстоящо събаряне. С уточнението, че такава идея била разпространена още преди години, но така и не се реализирала до ден днешен.

От Столичната община казаха, че не могат да коментират нищо по въпроса, защото не те отговарят за обекта, а областният управител от партията на Слави. Опитите на вестника да се свърже с него удариха на камък.

„Къщата на Учителя Дънов не бива да се бута. Майстори сме все нещо да разрушаваме, да разваляме, да унищожаваме и да не ценим това, което имаме. Не съм запозната какво точно ще се случи с къщата на улица „Опълченска“, но ще коментираме с братята как можем да се противопоставим на подобно нещо и да я спасим“, категорична е представителката на „Бялото братство“ за столичния квартал „Младост“ г-жа Господинова.

За разлика от самата сграда, дворчето на дома на Дънов и комунистическият вожд Георги Димитров изглежда много добре поддържано. Пред входа стои огромна котка, която е с размерите на малка пума. Животното с едро тяло и лош поглед посреща всеки, който се осмели да се доближи до къщата.

Реклама

Къщата на ул. „Опълченска“ е строена през 1889-1890 г. от Димитър Михайлов, баща на Димитров. Водачът на коминтерна живее там, преди в нея да се настани Дънов.

Именно връзката с комунистическия лидер Георги Димитров вероятно е причината в момента фасадата на постройката да бъде облепена с десетки антируски лозунги, които призовават за демонтирането на Паметника на съветската армия в центъра на София.

Три години преди построяването на къщата семейството на Георги Димитров се мести в София от Радомир и живее под наем. От общината започнали да раздават парцели в Ючбунар на бежанците от останалите в Турско български земи. Така Парашкева Досева от Банско и нейната сестра се сдобиват с имота и построяват къща.

Хвърлят чоп и на семейството на Георги Димитров се пада северната половина от постройката, а на леля му – южната. След няколко години лелята продава своята част на писателя от Съдебната палата Петко Гумнеров, горещ поклонник на Учителя Дънов. Когато през септември 1904 г. Беинса Дуно започва четвъртата си обиколка на България и идва в София, отсяда в дома на Гумнеров.

През 1906 г. заживява постоянно в къщата и започва да държи своите публични беседи. През 1906 г. Димитров се жени за младата социалдемократка от Сърбия Любица Ивошевич, която от четири години е постоянно в България, и заживяват в къщата. По-късно лично Сталин кара Димитров да се разведе с Любица и да се ожени за еврейката Роза Юлиевна. С нея осиновяват Бойко Димитров, който тогава е едва на 5 годинки.

Димитров и Дънов стават добри приятели. Разказва се дори, как Учителя крие Вожда под леглото си в същата нарочена за разрушаване къща, когато полицията идва да търси Димитров, за да го арестува.

За доброто приятелство между комунистическия лидер и духовния учител говори и фактът, че когато Дънов умира, негови последователи писали телеграма до Георги Димитров с искане тялото му да бъде погребано в двора на някоя църква. Тогава само на висш църковен глава се позволявало да бъде погребан в лоното на свещен дом.

И последователите се досетили, че могат да пишат на Георги Димитров телеграма до Москва. Той върнал в отговор разрешение, че Дънов може да бъде погребан на място в столичния кв. „Изгрев“, което тогава било намерено.

В наши дни мнозина столичани подминават къщата, без да знаят кой е живял в нея. Една от причините е, че мястото изглежда забравено и неподдържано и трудно може да се предположи, че има историческа стойност.

2 Коментара
  1. Борис Славков казва

    Много време се бавите. Къщата е опасна, пред срутване, грозна на външен вид, неподдържана, неугледна, непосещаема, необитаема, а и няма никаква архитектурна стойност. Тя пречи на дългоочакваното разширение – единствено тази къща. . Отзад т.е. навътре в двора , нали има още една постройка към този имот. Нея запазете, като къща – музей само на Петър Дънов. Не може заради една схлупетия толкова години да се бави разширението на Опълченска. Нямам никакви политически подбуди. Г. Димитров е противоречива личност, с много плюс и минус.

  2. boris slavkov казва

    Много време се бавите. Къщата е опасна, пред срутване, грозна на външен вид, неподдържана, неугледна, непосещаема, необитаема, а и няма никаква архитектурна стойност. Тя пречи на дългоочакваното разширение – единствено тази къща. . Отзад т.е. навътре в двора , нали има още една постройка към този имот. Нея запазете, като къща – музей само на Петър Дънов. Не може заради една схлупетия толкова години да се бави разширението на Опълченска. Нямам никакви политически подбуди. Г. Димитров е противоречива личност, с много плюс и минус.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.