Спасителят на Бойко от затвора в Чехия отнесе нова присъда – Сашо Миялков гепил €1,3 млн.

0 1 983

Македонското екс ченге и авторитет в подземния свят Сашо Миялков, който извадил Бойко Борисов от затвора „Панкрац” в чешката столица Прага в първите години на демокрацията, отнесе нова присъда.

Основният наказателен съд в Скопие осъди задочно на седем години затвор бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски, обвинен в пране на пари и незаконно придобиване и укриване на имущество. По това дело бе осъден и аверът на Баце Сашо Миялков, бивш шеф на тайните служби на РС Македония.

Груевски отнесе присъда за присвояване на 1,3 милиона евро партийни средства чрез офшорни и местни компании и е използвал парите, за да купува апартаменти и терени в Скопие. Съдът в Скопие разпореди изземане на тези имоти.

Още четирима души бяха осъдени за съучастничество по това дело, сред които неговият братовчед Сашо Миялков, бивш шеф на службата са сигурност и контраразузнаване, който получи 15 месеца затвор. Наскоро бившото ченге, един от най-богатите хора в западната ни съседка, бе наказан с 12 години зад решетките за незаконно подслушване на над 20 000 граждани на РС Македония.

Реклама

Съдебните действия срещу Груевски са на базата на незаконни подслушвания, изтичането на информацията от които бе организирано от 2015 г. от опозиционната тогава партия СДСМ.

Това не е първата присъда и за Груевски. През 2018 г. бившият македонски премиер беше осъден на 2 години затвор по обвинение, че е използвал служебния мерцедес за лични цели.

Никола Груевски беше премиер на Северна Македония от 2006 до 2016 г., след като беше свален заради огромен скандал с незаконни подслушвания. Той е близък приятел на унгарския премиер Виктор Орбан.

През 2018 г. Груевски избяга в Унгария, след като получи първа присъда от две години затвор. През 2020 г. бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ беше осъден на година и половина затвор по дело за подстрекаване към насилие. 00

Бившият македонски премиер попадна в санкционния списък на САЩ заради корупция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.