Кра(д)лев, признай! 6 млн. отчетени за ремонт на Зимния дворец, вложени едва 600 000 лева – 90% кражба при ГЕРБ

1 2 604

Министърът на спорта Радостин Василев, който от няколко дни лично се зае и започна обход на различни съоръжения у нас, заяви, че отстъпление няма да има и ще се разнищят всички документи, за да се види къде са потънали парите за ремонтите на Зимния дворец по времето на глутницата ГЕРБ.

Оказа се, че от вложените по документи 6 милиона лева, налице са около 600 000 лв., т.е., 90% от парите са откраднати!

Министърът-юрист даде ясно да се разбере, че ще трябва да се търси отговорност на авторите на грабежа – бившите управляващи и конкретно неговият предшественик на поста при Бойко – Красен Кра(д)лев.

„Търговските дружества, които управляват най-големите спортни обекти, са ръководени по престъпен начин. Министерството на младежта и спорта ще подаде сигнал за състоянието, в което се намира Зимният дворец на спорта. То е опасно за децата, които тренират там и трябва да се търси наказателна отговорност на виновниците. Ще извадим количествено-стойностната сметка на ремонта, който е извършен през 2018 и 2019 г. в Зимния дворец.

Ще бъде проверено какво е ремонтирано, как е ремонтирано и в какво състояние е в момента. Според мен не се вижда ремонт за 600 000 лв., камо ли за 6 млн. лв., но аз не съм експерт в оценка на подобни дейности. Има органи, които ще го направят. За мен, ако по този начин ремонтираш база, е най-малкото нецелесъобразно“, заяви Василев.

„За сегашното състояние на Зимния дворец на спорта бях информиран от новото ръководство на търговското дружество “Академика 2011” ЕАД, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта. За три месеца нямах нито един сигнал от ръководствата на “Национална спортна база”, “Академика 2011” и “Сердика спортни имоти”. Нямах дори комуникация с тези дружества. Те са управлявани по престъпен начин от хора, на които трябва да се търси наказателна отговорност. Това нещо е безспорно, допълни министърът.

„Обявих, че ще бъдат разгледани всички договори за наем на помещенията в Зимния дворец на спорта. Ние нямахме достъп до тях и се наложи да търсим ключар, за да ги отключи. От новото ръководство на “Академика 2011” разбрах, че са освободени на пожар от наемателите.

Тепърва ще анализираме как наемателят е напуснал, при какви условия се е стопанисвал обектът, какви ангажименти е имал по поддръжката му. По предварителна информация договорите за наем не са били източник на доходи за търговското дружество, а най-вероятно за някой определен човек, но не и за държавата.

Реклама

Категоричен съм, че София има нужда от втори център за зимни спортове.

Проблемът със Зимния дворец на спорта е, че той е единственото съоръжение от такъв мащаб, което е дом на хокей, кънки и другите зимни спортове на лед. Един ремонт тук ще отнеме години. Ако го затворим, тези спортове приключват.

Необходим е зимен център за спорт. Това е категорично. Пари се оказва, че в държавата има, когато те се харчат законосъобразно и целесъобразно. Аз ще се ангажирам за догодина в бюджета да се предвидят средства за зимните спортове, ако е възможно и трябва да е възможно. За тази година сме планирали вече два големи инфраструктурни проекта в спорта“, разкри Радостин Василев.

„Правителството ни е постапокалиптично на едно управление, което е довело България, а не само Зимния дворец, до това, което видяхме. За 4 месеца 4 различни формации, които имат коренно различни политически възгледи се сблъскват с много сериозни кризи.

Ако министрите и коалиционните партньори не осъзнаят, че общественият интерес трябва да се поставя преди личния, че това, от което обществото има най-голяма нужда, всъщност е далеч от темите, които Народното събрание обсъжда, че трябва много спешно да направим мерки, свързани със законодателни инициативи от значение за хората, губим доверието на хората“, заяви той в ефира на Нова телевизия.

„Работя много добре с абсолютно всички свои колеги, защото съм застанал зад принципни идеи. Не лансирам никакви частни, корпоративни и бизнес интереси. Нямам никакви лични интереси в спорта. Приемам това като кауза и от там имам доверието на премиера, на правителството, парламентарната ми група.

С коалиционните партньори работя добре. Дори с опозицията, защото правя всичко възможно да отделя спорта от тези проблеми, с които се сблъскват те в момента, а те са предимно личностни и проблеми от дребен характер“, каза Василев.

„От нищо не се страхувам. Това се вижда от начина, по който управлявам ММС. Притеснявам се, че ако има продължаващ негативен тренд в доверието към правителството, много по-трудно ще обясняваме на обществото какви реформи правим.

Смятам, че голям проблем на част от изпълнителната власт в момента е, че не могат правилно да изкомуникират положителните неща, които правят и остават неразбрани. За разлика от опозицията, която е много опитна в една своя част и която независимо, че е опустошила България буквално и я е довела в това състояние, в момента много умело показва недъзите, присмива се”, допълни спортният министър.

„По време на разговора споделих и личното си мнение по темата Украйна. От войната там бягат много хора, но моето лично мнение е, че българската гостоприемност не трябва да прескача границата и да става меркантилност, инфантилност.

Помощта е едно, намесата ни във военни конфликти, независимо, че сме член на едната от организациите, без някой да иска от нас подобно нещо и без да е активирана една клауза в договора с НАТО, е съвсем друго. Моята позиция е, че ние трябва да защитаваме българския национален интерес и да не ходим, където не ни е мястото“, коментира и политическата обстановка у нас и по света Радостин Василев.

1 Коментар
  1. ИСТИНАТА казва

    А, този Кралев, няма ли най-после да ПРИЗНАЕ и за ДАЛАВЕРАТА наречена „цска ТИРЕ софия“!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.