Пускайте сигнали срещу ГЕРБ! Законът ще пази подателя

4 1 937

Министерството на правосъдието предлага проект на закон, който ще гарантира ефективна защита на лицата в публичния и частния сектор, които подават сигнали.

Така всеки, който знае за някоя от безбройните далавери на Бойко и неговата свита в ГЕРБ, ще се чувства защитен да разкрие информацията, без да се страхува, че мафията ще го вземе на мушка, разтълкува новината източник на Narod.bg.

Защитата ще обхваща и тези, които публично оповестяват информация за нарушения на българското законодателство или актове на Европейския съюз, станала им известна при или по повод извършване на тяхната работа или изпълнение на служебните им задължения.

Днес проектът бе публикуван за обществено обсъждане със срок от 30 дни.

Чрез законопроекта ще се преодолее съществуващата разпокъсаност на настоящата правна уредба и липсата на правна сигурност, която води до недостатъчното подаване на сигнали. С него за първи път в българското законодателство се създават и специални правила при публично оповестяване на информация за нарушения, казват от ведомството.

Предложеният законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения, транспонира Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза. Целта е ефективно разкриване и разследване на нарушения на правото на ЕС.

Законопроектът ще гарантира ефективна защита в редица сфери – обществени поръчки, финансови услуги, продукти и пазари, предотвратяване на изпирането на пари, опазване на околната среда, обществено здраве, защита на потребителите, безопасност на транспорта, защита на неприкосновеността на личния живот и личните данни, сигурност на мрежите и информационните системи и др.

Реклама

Предлага се Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да действа като централен орган за външно подаване на сигнали.

Обхванати са възможно най-голям кръг категории лица, които могат да получат защита. Предвижда се защита да се предоставя срещу предприети ответни действия с цел отмъщение не само директно спрямо самите сигнализиращи лица, но и срещу техни близки, колегите или роднините. Така защита ще се предоставя и на лица, които помагат на сигнализиращия в процеса.

За първи път в българското законодателство се създават специални правила при публично оповестяване на информация за нарушения – за тези, които правят тазинформация обществено достояние – оповестяване чрез онлайн платформи или социални мрежи, медиите и т. н.

Предвидени са задължения за създаване на канали за вътрешно подаване на информация за нарушения и за външно подаване и публично оповестяване на информация за нарушения. Това ограничава негативните последици за организацията от гледна точка на репутацията.

Защитата се изразява в забрана за ответни действия с цел отмъщение, които могат да бъдат под формата на уволнение, понижаване в длъжност, налагане на дисциплинарни мерки, предсрочно прекратяване или разваляне на договор и др.

Ясната юридическа забрана в закона за предприемане на ответни действия с цел отмъщение би имала важен възпиращ ефект и би била допълнително подсилена от разпоредбите за лична отговорност и санкции за извършителите на ответни действия. В случай на нарушение на забраната е предвидено право на обезщетение на лицето, подало сигнал.

С цел ограничаване на злонамереното подаване на сигнали се предвиждат няколко допълнителни особености за информацията, която се подава. Изискват се разумни основания, че информацията е вярна към момента на подаването на сигнала.

4 Коментара
 1. майната казва

  Това „шизофреня“ на какъв език е ? На БГ е шизофрения.Нерде Египет нерде Русия.“Египет“ снася глупотевини , „невинния“ Путин плаща !

 2. Плашлив казва

  А ако „сигналите“ са за други, негерберни криминали, заКоня ще опазва ли по-дателя?

 3. Lucid & Ferrous казва

  ШИЗОФРЕНЯ е българска шизофрения, която мори добитъка между 18 и 118 годишна възраст…
  Тц! Шизофренията е автоимунно заболяване, около 75 – 80% от шизофрениците са АБ-кръвен протеин, останалите Б с тих ген А, по-рядко А с тих ген Б, и при някои индивиди с отрицателен Rh като активен или тих ген. При последните се среща и садизъм, директен или такъв, който се отблокира при употреба на алкохол.
  N.B. Не всички АБ развиват шизофрения – зависи от тихите гени, т.е. алелите.
  Няма автоимунно заболяване, което да е само – обикновено се придружава от някакво друго автоимунно заболяване, което, твърде често, остава не диагностицирано.
  Сещам се за трима шизофреника – единият почина от поликистозни бъбреци, другият, жена – поликистозни яйчници, третият от инсулт.

 4. Затвор за тиквата казва

  Пускам сигнал срещу сумиската ., рецидив, египетската и т.н. трола с еднакъв аватар .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.