НЕВЕРОЯТНО! Митниците осъдиха „Лукойл“ заради руския „Турски поток“ на Бойко Борисов

0 2 325

Невероятно, но факт! Агенция „Митници“ осъди дъщерно дружество на „Лукойл България“ да плати близо 380 хиляди лева акциз и лихви за корабно гориво. Незаконно заредени с безакцизно гориво са няколко кораба, включително руски изследователски кораб, който е изпратен в България за проекта „Турски поток“ – московския проект на Бойко Борисов, платен с 3 милиарда лева от нашия джоб .

Решението на Върховния административен съд (ВАС) е окончателно и слага край на петгодишна съдебна сага за неплатените акцизи на дъщерното дружество на руската петролна компания, пише „Медиапул“.

През 2018 година е издаден първият ревизионен акт срещу фирмата „Лукойл България – Бункер“, която се занимава със зареждане на кораби с т.нар. бункерни горива (корабен газьол, мазут и др.). Митничарите установяват, че компанията дължи над 1.35 милиона лева акцизи и лихви.

Този акт обаче е обжалван и голяма част от първоначално установените задължения отпадат.

Агенция „Митници“ обаче издава нов ревизионен акт, който установява задължения за акцизи в размер на 282 хиляди лева и 97 000 лева лихви заради забавеното плащане – общо 379 000 лева.

Огромната част от тази сума е за корабно гориво, с което са заредени два драгажни кораба Orаnge и Challenger, както и руският изследователски кораб „Академик Голицин“.

Когато губи делото на първа инстанция, „Лукойл“ обжалва с аргумента, че митниците прилагат двойни стандарти. Компанията твърди, че ако корабът се използва за търговски цели, неговото зареждане се освобождава от заплащане на акциз. „Без значение е в какво се заключава „търговската цел“, твърди руската компания пред съда.

Реклама

Върховният съд обаче отхвърля тезата на „Лукойл“. В Закона за акцизите и данъчните складове не е предвидено освобождаване или възстановяване на акциз за гориво, послужило за зареждане на кораби във всяка една ситуация.

В ревизионния акт на Агенция „Митници“ се казва, че руският изследователски кораб „Академик Голицин“ не е напускал кораборемонтния завод във Варна, не е извършвал научно- изследователска дейност в континенталния шелф или изключителната икономическа зона.

Руският кораб е зареден с 25 тона гориво (над 29 000 литра) през септември 2016 година. По това време корабът се намира във варненския кораборемонтен завод „Терем КРЗ – Флотски арсенал“, където е подготвян за проучванията за строителството на „Турски поток“.

Корабът взема участие в проучване на трасето на газопровода, заобикалящ Украйна, който беше построен скоростно по време на третия мандат на ГЕРБ. Според сайта на „Газпром“ корабът е собственост на „Газпром флот“.

Проучването на митниците показва, че горивото е използвано изцяло за изпитания на руския кораб по време на ремонта, а не за търговска дейност или морски изследвания. Въпреки това „Поручик Голицин“ е зареден с маркиран корабен газьол, освободен от акциз. Така бюджетът е ощетен с 20 000 лева.

По същия начин са заредени с безакцизен газьол и драгажните кораби „Challenger“ (построен във варненската корабостроителница Делфин) и Orange. Първият е зараден с гориво за ходови изпитания, а втория – за поддръжка по време на ремонт.

В решението се споменава и за два кораба, които са използвани за поддръжка на мидени ферми в Черно море, които също незаконно са заредени с безакцизно гориво.

В техния случай общата сума за нарушението е за малко над хиляда лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.