Тагарев пробутва протеже на ГЕРБ за зам.-министър на отбраната (кой е Станимир Георгиев?)

1 1 276

Нереализираният министър на отбраната Тодор Тагарев, в търсене на начини да компенсира своето лично неблагополучие и обида, прави и невъзможното да бъдат назначени в Министерството на отбраната тези, за които вече бе предвидил постове по върха, пише afera.bg. А списъкът му никак не е къс, като отчетем и кандидатите на неговия боен и идеологически другар Велизар Шаламанов, сред които има отявлени гербопитеци.

Както вече стана ясно, кадровите безумия на „Продължаваме промяната” в Министерството на отбраната след смяната на Стефан Янев се вихрят неудържимо. След като бе назначен Йордан Божилов за заместник-министър, не бе намерен още един подходящ за втория ред с ресор обществените поръчки и така бе оставен заместникът на Панайотов и Янев.

Напоследък обаче все повече набира скорост проблемът с липсата на отговорно длъжностно лице, което да поеме отговорност за подписване на договорите в министерството.

Така пак се стигна до пионката на ГЕРБ Станимир Георгиев, назначаването на когото се обмисля от министър Драгомир Заков.

Кой е той?

Полковник от резерва, бивш директор на дирекция „Инвестиции в отбраната“ по времето на Аню Ангелов, а по-късно заместник-директор на Института по отбрана, когато директор е Тодор Тагарев. Кадър на ГЕРБ в отбраната, а после на Тагарев, където успява да пробие.

През 2013 г. министър Ангел Найденов прави проверка на дирекцията, ръководена от Георгиев, и резултатите са поразяващи, за което министърът обявява в парламента, че ще сезира прокуратурата.

Найденов тогава го отстранява от заеманата длъжност, но въпреки нарушенията не го уволнява, а го  назначава на пост в Международния секретариат на НАТО в Брюксел, който пост при това е значително по-нисък от длъжностното ниво и звание на Георгиев.

Реклама

За командироването му обаче не е бил проведен конкурс, каквито са изискванията на Наредбата на Министерството на отбраната за заемане на длъжности в задгранични представителства, но министърът тогава заявява, че решението за назначаването (спасяването му) е политическо.

При управлението на земеделеца Николай Ненчев в Министерството на отбраната по времето на „Борисов 2“, потенциалът на Георгиев, въпреки доказаните тежки нарушения преди време, отново става неоценим, и той се изявява като заместник на Тагарев в Института по отбрана, въпреки, че не притежава нито необходимите знания и опит за това място, нито изискуемите научно звание или титла, нито моралното право да продължи да експериментира като компрометирал се във ведомството.

Като заместник на института той се превърнал в изпълнител на поръчките на своя шеф в угода на правилните хора във властта и извън нея. Особено сирно се изявява при подготовката на конкурсите за избор на нов боен самолет и бойна машина за пехотата, които президентът Румен Радев многократно критикува.

След големи скандали по тези проекти Станимир Георгиев и неговият патрон Тодор Тагарев са уволнени. Според експерти в Министерството на отбраната двамата са правили опити за промяна на техническите задания по двата проекта, а Институтът по отбрана е забавил или манипулирал и други проекти за превъоръжаване.

Сега, след провала на кандидатурата на Тодор Тагарев за министър, Станимир  Георгиев отново е „най-добрата“ алтернатива за управляващите, в смисъл на „готов да изпълнява указанията на който трябва в областта на обществените поръчки в отбраната“.

Според запознати това е опит за тестване на отношенията на „Продължаваме промяната“ с президентството на фона на декларациите на хората около Кирил Петков, че ще изчегъртат корупционните практики на предишните кабинети на ГЕРБ, както и за нов морал в политиката и управлението.

Въпросът е: Трябва ли да се назначават на отговорни постове в министерствата некадърни, компрометирани и зависими кадри на бивши правителства? И на каква цена?

Не се ли превръщат отново в мираж надеждите за промяна в Министерството на отбраната? Каква ще бъде реакцията на президента Румен Радев за кандидатурата на Георгиев като заместник-министър на отбраната?

Според информацията, която имаме от Министерството на отбраната, министър Драгомир Заков има висок кредит на доверие на своите служители, които застават зад него. Те обаче го призовават по-бързо да се еманципира от наложеното му и все повече нарастващо обкръжение на Тагарев и Шаламанов, ерго на Демократична България, която неистово и с цената на всичко иска да управлява министерството, както и от всички псевдо експерти, опитващи се да прокарват своето мнение в собствена изгода, не кореспондираща с националните интереси.

1 Коментар
  1. Нели Колева казва

    Те там са си близки-членуват в правилният клуб-Атлантически клуб.Там членуват и много подобни на тях,които няма да изброявам,защото имената им се знаят.Притикват „правилните хора“,а те ги управляват дистанционно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.