Нито крачка назад! Гешев отива в нафталина заради рекета „Жоси”

0 4 704

Правосъдният министър Надежда Йорданова обжалва пред съда решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да игнорира близо половината случаи, за които тя искаше уволнението на главния прокурор Иван Гешев. Ключов е казусът „Жоси“, в който пряко е намесено името на бащата на Гешев – Стоимен Гешев.

Преди две седмици главният прокурор зае позата на жертва на политическа атака от страна на изпълнителната власт, докато съюзниците му във ВСС отхвърлиха близо половината аргументи на правосъдения министър за неговото уволнение.

ВСС не позволи обсъждане по същество на случая „Жоси“, защото датирал преди избора на Гешев за главен прокурор. Това изглежда е най-неудобният за него от всички казуси заради наличието на документи за прехвърлянето на 2% от капитала на фирмата на името на баща му – Стоимен.

Надежда Йорданов иска от Върховния административен съд да отмени решението на ВСС и да върне случая на вниманието на кадровия орган.

Главният прокурор и досега не е обяснил как се е стигнало до издаването на тези документи. Той явно и няма намерение да се обяснява с твърдението, че това не е негова работа, а на баща му.

На този фон бившият съсобственик в „Жоси“ Георги Цолов Георгиев твърди, че е поискал съдействие от прокурор Иван Гешев в битката срещу съдружника си Симеон Присадашки преди близо 9 години.

Реклама

След това е прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си. Към момента няма пречки за вписването в Търговския регистър на собствеността на бащата Гешев в „Жоси“, но това би го направило длъжник на НАП, тъй като фирмата се намира в процедура по несъстоятелност.

Историята с „Жоси“ се случва, когато Иван Гешев е прокурор в Софийската градска прокуратурата. Случаят бе изваден наяве при разследване на Bird.bg и гражданската организация БОЕЦ през миналата година.

„Губи ми се вече този период“, каза Гешев пред ВСС и напомни, че баща му скоро ще стане на 83 години, но все още сам отговаря за действията си. Главният прокурор каза, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство по този случай, а той се е явил да дава сведения пред прокурор. Гешев каза, че прокурорският акт ще бъде качен на сайта на ВСС.

„Нямам какво да крия, няма от какво да ме е срам“, обясни Гешев на 4 април, но все още няма никакво обяснение как така баща му изведнъж се е оказал адресат на 2% от акциите.

Надежда Йорданова пише в жалбата си до съда, че когато става дума за високите длъжности в системата, уронването на престижа на съдебната власт може да обхваща и поведението на магистратите преди избора им за ръководители. Причината е, че кандидатът трябва да отговаря на високи морални изисквания.

Йорданова казва, че от основно значение е изследването на въпроса кога в публичното пространство са станали известни обстоятелствата, с които е уронен престижът на съдебната власт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.