България влезе в международен скандал! Шпионин офертира нидерландски пилот да издаде тайните на F-35?

1 2 439

България се забърка в международен скандал! Нидерландски пилот на F-35, базиран у нас, е получил предложение да сподели секретна информация за изтребителите.

Това твърди нидерландският сайт „Нов вестник Ротердам“ в репортаж за мисията на изтребителите в България, цитиран от БНР.

Материалът цитира изказване на командира на Военновъздушните сили на Нидерландия ген.-лейт. Денис Лаут, според когото още в началото на мисията нидерландските пилоти е трябвало да предадат личните си телефони, „за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудване“.

А за предаването на информация за изтребителите е било предложено заплащане, посочва изданието, без да уточнява повече подробности.

Реклама

Информацията не е потвърдена от друг източник. Няма официална информация за подобно разследване на българските служби.

В статията се разказва за политическата чувствителност, с която се отнася България към Русия, за последните дебати около руския посланик у нас, условието на БСП за напускане на коалицията при военна помощ за Украйна, дори и дебата за премахване на паметника на съветската армия.

Авторът на статията отбелязва липсата на ясно дефиниране на Русия като агресор в Украйна дори и в речта на българския началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов от миналия четвъртък, когато започна съвместна мисия с българските ВВС.

F-35 са самолети от последно пето поколение и 4 от тях остават в България до края на май, за да засилят охраната на източния фланг на НАТО.

Според решението на правителството ни – броят им може да стигне до 8.

1 Коментар
  1. Чеха казва

    Мнооого елементарно очерняне, за да е вярно! Колкото са верни и „новините“ по контролираните и платени медии!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.