ШОУ на „Дондуков” №1: Просто Наско се чекне чисто гол в министерския кабинет

0 3 689

Странностите на печално прочулия се министър на културата Атанас Атанасов, който миналия петък втрещи цяла България с неадекватното си включване от служебния си кабинет, нямат край.

Източници на „Уикенд” от ведомството разкриха потресаващи подробности за начина на работа на 32-годишния бивш учител по тенис и актьор, който изненадващо за всички, без какъвто и да било административен опит, бе назначен за министър.

„Момчето не е лошо, напротив – Наско е добър и вежлив човек, страхотно добронамерен, но просто не е за този пост. На моменти имаш чувството, че той още не може да осъзнае колко важна задача е това.

Сякаш всичко е на игра. Липсата му на опит си казва думата – той дори не може да осмисли половината от заповедите, които разписва. Голям проблем е и това, че не само не познава, но дори не е чувал за знакови дейци на културата у нас – писатели, поети, режисьори, дори актьори, нищо, че той самия е бил такъв”, разказва служител на ведомството, който има пряк достъп до министъра.

Всяка вечер Атанасов си тръгвал с огромни папки от сградата на министерството на бул. „Стамболийски”, за да чете през нощта актови и разпоредби.

Той имал няколко консултанти и сътрудници, с които общувал и се съветвал – изявени в обществото актьори, танцьори и журналисти, от чието мнение се влияел.

Най-голямата странност на Атанас Атанасов без съмнение е тази, че практикува йога в кабинета си.

Всяка сутрин точно в 9 сутринта и следобед в 16 часа, министър Наско се събличал почти чисто гол, за да се отдаде на източните практики. Той си свалял сакото, ризата, панталоните и дори чорапите и оставал само по долно бельо – най-често изрязани слипове на „Келвин Клайн”.

Мятал специално килимче в центъра на кабинета, пускал си тиха източна музика, палел някакви ароматни пръчици и свещи, купени вероятно от индийски магазин, и започвал йогата си. Медитирането траело около половин час, през което време никой не можел да го безпокои.

В началото няколко пъти в терапията се включвал и личния му инструктор по йога, но впоследствие Наско проумял, че това буди всевъзможни слухове и клюки във ведомството и започнал сам да практикува медитацията си.

„Няколко пъти се случи хора, идващи в министерството и стоящи пред кабинета му за разговор или някакъв подпис, да го заварват по гащи. За да няма издънки, секретарката му заключва вратите на кабинета, докато Наско се отдава на йогата, и самата тя отива в друго помещение”, разказва източника ни.

Сред най-близките хора до министър Наско е доскорошната пиарка и импресарио на Лили Иванова – Петя Иванова, която работи и за цигуларя Васко Василев. Тя е началник на кабинета му и в общи линии му помага да се ориентира в културната джунгла.

Реклама

Факт е, че Атанасов до неотдавна не познавал повечето изявени културни дейци у нас. Когато например неотдавна му подарили стихосбирка на Стефан Цанев, той възкликнал: „О, много хубаво! Никога не съм чел нищо от него”, а когато бил поканен на премиерата на филма за Петя Дубарова, озадачен възкликнал: „Коя е тя”?

След като му разказали накратко за трагичната история на бургаската поетеса, министъра възкликнал: „Колко тъжна история! Тя наистина ли се е самоубила, или само във филма е така?”.

Неотдавна пък министерството трябвало да прати поздравителен адрес за 90-годишнината на най-големия жив български художник Иван Вукадинов. „Кой е той? Хубави ли са му картините?”, любопитсвал некомпетентния Наско.

Като виц се разказва и случай отпреди няколко месеца, когато правителството току-що било положило клетва. Атанас Атанасов влязъл заедно с вицепремиера и негов покровител Асен Василев в популярен столичен ресторант. На една от масите имало голяма компания от артисти. Василев и Атанасов кимнали любезно на всички посетители и се настанили на една от масите.

След малко Теодора Духовникова, която била част от арт компанията в съседство, решила да поздрави новите властници и отишла при тях. Тя се представила, казала, че е актриса в Народния театър и куп български филми и сериали и че много се надява това правителство да обръща повече внимание на културата.

Всичко било мило и любезно и тя се оттеглила при колегите си. След около час Асен Василев и Атанас Атанасов станали да си ходят и министъра на културата специално се отбил при аркашките.

Последвала обаче абсурдна реплика. „Да, вярно е – не ме излъга! Ти наистина си актриса! Аз проверих в „Гугъл”. Ще се радвам да общуваме”, казал Просто Наско пред ошашавената група актьори и си оставил визитната картичка на Теодора Духовникова, която била като ударена с мокър парцал.

Как обаче Атанас Атанасов бе назначен за министър на културата? Според източник на „Уикенд”, той е сложен на поста по изричното настояване на вицепремиера и двигател на „Проължаваме промяната” Асен Василев пред коалиционните партньори.

До последно вариантите били или да бъде оставен служебния министър Велислав Минеков, за което настоявали от Президентството, или да бъде назначен доц. Тодор Мечкарски. Буквално в последния час Асен Василев успял да наложи кандидатурата на съгражданина си Атанасов.

Напук на слуховете, които им приписват лични отношения, истината била друга – майката на Наско била най-добра приятелка на майката на Асен Василев. Именно тя се обадила на сина си и настояла на момчето да се даде шанс и да го направят министър, тъй като бил читав и спасил читалището в село Татарево.

Асен Василев явно не е успял да устои на лобизма от страна на майка си, към която е изключително привързан. „Гарантирам за неговата почтеност! Той не е корумпиран”, бил най-солидния аргумент за пред коалиционните партньори.

Да, това без съмнение е така – Атанасов е далеч от всякакви схеми и гешефти. Въпросът дали обаче изобщо е подходящ за този пост, остава да виси с пълна сила.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.