Хитрец: Хаджи Тошко уреди сина си – ще съветва чужди бизнесмени

0 4 318

Амбиция да нагази в дълбоките води на международния консултантски бизнес демонстрира синът на Тошко Йорданов. До момента за 24-годишният Сибил не е известно да има опит по темата, но това не му пречи да създаде собствена компания, а не да гради кариера като наемен работник.

Все пак татко му хаджи Тошко е един от хората, които днес реално управляват държавата и всеки кандидат инвеститор от чужбина трудно ще избегне кадрите на „Има Такъв Народ” в министерствата, показа проверка на „Уикенд”..

От години в България е задължителна практика, всеки чужд бизнесмен да си наема консултант, които да му съдейства при контактите с властите. От издаването на нужните разрешения за строеж на завод или хотели и купуване на земя без почти без пари, през решаване на проблемите с мудните чиновници или издаване на лицензи, до съдействие как гарантирано да се спечелят обществени поръчки.

Обичайно тези съветници не се рекламират открито. Собствениците са роднини или приятели на хора с високи позиции във властта, които срещу правилният стимул могат да решат всеки проблем. Така формално не се плащат подкупи, а хонорар за консултация и всички привидно е законно.

Както можем да се досетим, след изчегъртването на ГЕРБ от управлението, техните консултанти не са много актуални. За това пък кандидатите да ги заместят бързо заемат техните места. Дали сред тях ще е синът на Тошко Йорданов, предстои да видим.

Факт е, че малко след съставянето на правителството Сибил си регистрира фирма „Рейвънхил Консулт”. Нейният предмет на дейност е доста нетипичен за младежа, който освен със скъпите си коли и купони в столични заведения не е прочут с опит по темата.

Според документите, фирмата на Сибил ще се занимава с консултантски и информационни услуги, агентство в полза на местни и чужди физически и юридически лица, изготвяне на бизнеспланове и управление на чужди инвестиции.

Реклама

Грам опит по темата, поне у нас, няма и съдружникът на Сибил 21-годишният Дуйгу Тюркоглу от Джебел. Според запознати, родителите на Дуйгу са преселници в Турция и той наскоро взема наш паспорт. Твърди се, че роднини на хлапака имат връзки с известни турски бизнесмени, които планират да стъпят в България. За целта им трябват солидни контакти и подкрепа в правителството.

За 24-годишният наследник на Тошко Йорданов това е вторият опит да завърти собствен бизнес. Сибил вече е управител и съсобственик и на фирма „Ай Ес Джи медикъл”, с предмет на дейност е доставка на лекарства и медицински консумативи.

Там той е съдружник със своя връстник и приятел Иван Клисурски. Партньорът на Сибил е пример как познанството с правилните хора може да ти гарантира мигновена кариера. Клисурски, който още не е завършил медицинското си образование вече търка депутатските банки в парламента. В тон с клетвите на ИТН, че искат да дадат път на утвърдени експерти, чийто безценен опит да бъде използван при гласуването на законите.

На изборите миналата година приятелят на Сибил неизменно бе поставян на избираемо място в листите на „Има Такъв Народ”.

За беля, на последният вот гласовете за партията на Слави Трифонов се сринаха и Иван Клисурски бе на път да изпадне от Народното събрание. Твърди се, че лично Тошко Йорданов е принудил колегата си сценарист Ивайло Вълчев да се откаже от мястото си на депутат, за да го замести приятелят и съдружник на сина му Сибил.

Изминалите близо пет месеца от мандата на последния парламент не показват, че рокадата си е струвала. До момента недоучилият медик Клисурски няма нито едно изказване от трибуната, зададен въпрос към министър или внесен самостоятелно законопроект.

За сметка на това е успял да назначи свой приятел за личен сътрудник в парламента, с което му гарантира нелоша заплата. Все пак е похвално, че макар и безмълвен, Клисурски няма и нито една глоба за отсъствия от заседанията.

С влизането си в парламента младежът набързо изтри от Фейсбук всичките си общи снимки от купони със Сибил и позирането до лъскави коли за стотици хиляди левове.

Клисурски дори се фукаше със собствен самолет. В коментарите под снимките той уточняваше, че е подарък от баща му, който е бивш полицай, уволнен заради изнудване на гръцки бизнесмен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.