НА КОСЪМ: Кирил Петков побеснял, искал да нарита министър Наско

1 3 523

Министърът на културата – младият и доскоро никому непознат актьор Атанас Атанасов, успя за три дни да засенчи мнозина комици и утвърдени артисти.

Той разигра шоу, на което биха завидели и Димитър Рачков, и Камен Донев, и Шкумбата, и Любо Нейков, и Краси Радков, и Мариан Бачев. И 120 дни след като пое поста министър на културата Атанас Атанасов, който на първата си пресконференция като член на правителството, се представи като „Просто Наско“, предизвика скандал с видео, заснето от самия него.

Във вечерните часове на петъчния 8 април Атанасов сподели във фейсбук видео, в което с отнесен поглед, с разрошена коса и провлачен глас благодари за поздравите по случай рождения му ден. Министърът снима с камера кабинета си на бул. „Александър Стамболийски“ 17 , гледката от прозореца и себе си, докато говори.

Накрая намига закачливо. Видеото се разпространява мълниеносно и мнозина се питат на какво се дължи подобно меко казано странно поведение на най-младия член на правителството – дали защото е употребил повечко алкохол за празника си, или пък е на определени субстанции, водещи до забавен говор и блуждаещ поглед.

В първите часове след „изявлението“ на Просто Наско заваляха искания за неговата оставка. Поискаха я както творци, така и от опозицията и дори от управлаващата коалиция. Защитниците на Атанасов пък споделиха, че момчето просто е флегматично и така си говори.

Ден след злополучното видео в интервю по Би Ти Ви наследникът на Боил Банов, който рядко бе засичан трезвен на публични места, обяви, че не е употребявал алкохол и наркотици.

Атанас Атанасов обясни, че видеото било тест за привличане на внимание към културата, че няма да подава оставка, че бил под влияние на две неща: „чувство на благодарност, което всеки път ме кара да говоря бавно, и съвсем естествената умора в 19,30 часа в петък вечер”. Обяснението бе наистина нелепо и надали е било взето насериозно от някого.

Феновете на „Продължаваме промяната” защитиха младия министър, припомняйки провинения на предшествениците му, прегръдки с криминални босове като Иво Карамански и купони на „Мултигруп”.

Други иронично питаха как така културни дейци са мълчали за войната в Украйна, но са скочили на министъра на културата. Като аргумент посочиха младостта му – макар че младостта бе изтъквана като едно от преимуществата на лицата на „Продължаваме Промяната“, наред с доброто образование.

Режисьорът Борис Панкин призова премиера да освободи Атанасов от „непосилната лекота на битието да бъде държавник”. Друг известен режисьор – Лилия Абаджиева, която бе и в комисията по избор на нови театрални директори, също призова премиера да освободи министъра.

Столичният общински съветник от „Демократична България” – актьорът Веселин Калановски нарече Атанас Атанасов „инфантилно протеже” на вицепремиера Асен Василев.

Вместо да подаде оставка обаче младият министър и актьор обяви, че всяка седмица ще прави подобни видеосрещи за привличане на вниманието към проблемите на българското изкуство. Вместо него оставка подаде заместникът му – арх. Бойко Кадинов. Той обяви, че оттеглянето му няма нищо общо с клипа на шефа му.

В събота, вече облечен в строг тъмен костюм с тънка вишнева вратовръзка и заснет в Министерството на културата на фона герба и между знамената на България и Европейския съюз, с официален тон Атанасов обяви, че нарочно е заснел шеговитото видео, за да привлече внимание към родната култура.

И започна да изрежда какво е свършило министерството за 100-те дни управление: 100 млн. лева повече в бюджета за култура, 44 млн. за Националния филмов център и българското кино, 30 млн. за Национален фонд „Култура”,12 млн. за българските музеи, възстановяване на работата по норвежката програма, с което се осигуриха допълнителни 10 млн. извън бюджета за българските музеи, галерии, библиотеки и Народен театър.

Според източник на „Уикенд” в петък вечерта Атанас Атанасов е бил на крачка от уволнение. Изявата му истински разгневила Кирил Петков, който заявил, че Просто Наско трябва начаса да си отиде.

Реклама

Премиерът дори си насрочил извънредна среща в съботния ден с министъра на културата в служебното правителство – проф. Велислав Минеков, за да му предложи да се върне в министерството.

Петков бил разубеден в последния момент от вицето си Асен Василев, че не бива да прави резки движения, тъй като това ще се изтълкува зле от коалиционните им партньори, с които и без това са в обтегнати отношения покрай избора за шеф на БНБ.

За уволнението на Наско настоявали и Слави Трифонов и Корнелия Нинова. Тогава Кирил Петков размислил и предпочел да запази сгафилия министър.

Видеото на Просто Наско предизвика негови колеги да се впуснат да го имитират в социалните мрежи и по телевизията.

Така например актьорът Филип Аврамов реагира светкавично и пусна своя пародия на благодарствения министерски клип. В него казва: „Нямам представа какво възнамерявате да правите, но обещавам, че много ще ми втръсне, ако не увеличите средствата за култура.

По примера на министъра пожела на Министерството на културата „щастлив мандат”. „Здравейте, аз съм Просто Фильо от квотата на театралните актьори. И това не е шега, защото съм известен. Днес си направих селфи и видео, вдъхновен от Наско Атанасов, за да ме видят и чуят в Министерство на културата. Здравей, татееееее, Здравей Наскоооо“, написа тогава в допълнение Фицата.

„Да се приеме стратегия за 12 години напред, свързана с културата. Да не се търсят пари от бюджета, а да се приеме Законът за меценатството. Няма Закон за авторското право, който да ни обезпечи и да продължаваме да се занимаваме с театър.

Трябва да се промени и Законът за радиото и телевизията“, даде насоки на Наско актьорът. И се зарече да бъде „трън в петата на Наско“.  „Извинението на културния министър ще се приеме само, ако увеличи актьорската заплата, което е крайно време вече да се случи. Минимум над 1800 лева“, заяви още Филип

Аврамов и беше подкрепен от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Фицата разказа, че много негови колеги получават между 560 до 740 или 900 лева, затова неговите искания са справедливи.

Жената на министъра не иска да си идва от Лондон

Министърът на културата Атанас Атанасов, който стана най-обсъжданата политическа фигура у нас в последните дни след щурото си видеоселфи от министерския си кабинет миналия петък вечер, е семеен.

Противно на слуховете, които намекват за други предпочитания, „просто Наско”, както сам се представи той в първото си тв интервю като зае поста, си има съпруга.

Няколко месеца преди да влезе във властта, Атанасов е вдигнал сватба с приятелката си Яна. Венчавката им е била в доста тесен кръг и за нея почти не се знае. Жена му дори не дойде при клетвата на правителството на Кирил Петков, за да подкрепи мъжа си в толкова важен за него момент.

С половинката си скандално прочулия се министър на културата е заедно от около 3 години. Яна обаче живее в Лондон, където работи. Тя е отказала да дойде в България, за да е до мъжа си, тъй като живота на Албиона й харесвал.

„Просто Наско” преди това често пътувал до английската столица, за да я види, но откакто е министър на културата, само веднъж е посетил булката си в Лондон – около коледните празници. Яна е обещала да прекара лятната си ваканция у нас с него.

1 Коментар
  1. майната казва

    И какво, ако го нарита ? Всички ще паднете възнак, от кеф ? Ще бъдете доволни като до сега ? Единият ходеше кьор кютюк , другият крадеше и пиеше? Не разбирам, кое е по приемливо за вас ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.