Кукловодът на аферата „Златните паспорти” Стамен Янев се скри при Даниел Лорер

0 2 215

Стамен Янев, който до понеделник беше шеф на Българската агенция за инвестиции и като такъв има главна роля в аферата „Златните паспорти”, се спасява от разследвания и съдебни разправии, като напуска ветровия си пост.

Това е оценката на компетентни експерти. Янев вече няма да издава сертификати на инвеститори, а минава в политическия кабинет на министър Даниел Лорер и ще бъде негов съветник по… инвестиции.

Той остава и в надзора на Българската банка за развитие, където заплатите започват от 16 000 лева нагоре.

„Хвърля се прах в очите на хората, че е направена някаква голяма промяна” – категорични са източниците ни. Според тях Янев, който е замесен в разни схеми и най-вече в аферата „златни паспорти”, спасява кожата си.

Той вече не се числи към длъжностните лица и затова от него никой няма да търси нито административна, нито наказателна отговорност. Не случайно го преместват, точно когато започват разследвания на въпросните схеми, върху които, казват, че той има компетентен поглед, подчертават анализатори на процесите. 

Да припомним, че в края на февруари Янев беше измъкнат от друга каша, свързана с ремонтите на язовирите. Той се водеше шеф на скандалното Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири, при това заемаше този пост в нарушение на закона.

Въпросното предприятие, създадено още 2018 г., има милиони левове бюджет, много голяма администрация, но не върши никаква работа. Показателни са например разправиите около язовир „Студена” преди време, оставили Перник на сухо, без вода за дълги дни. Така или иначе, Янев беше изваден от язовирите, а проблемът, че въобще е бил назначен там, се забрави.

Вероятно се очаква така да отшуми и историята със „златните” паспорти. За тази схема се заговори в парламента, след като срещу тях надигнаха много твърдо глас от Брюксел. Иначе схемата е в действие още от 2013 г. Измислена е и се държи от юристи от лоното на  Реформаторския блок на Меглена Кунева, подчертават запознати от МВР.

„Златните” паспорти бяха атакувани от ДПС и със сигнал, изпратен в прокуратурата. Според него богати руснаци, а също и китайци и араби, са си накупили български паспорти, понеже уж били инвестирали  по милион и един лева в България. Въпросните милиони обаче ги няма.

При това има и твърдения, разбира се, невъзможните за доказване, че онези от чужденците, които по никакъв начин не отговаряли на условието да са големи инвеститори, плащали за ценния сертификат по 160 хил. евро на ръка. Крайният подпис за тези документи се слага от Стамен Янев, като шеф на Българска агенция за инвестиции, стана ясно още от доклада на ДПС.

Реклама

От 2013 г. досега са издадени над 1000 „златни” паспорти, но сред тях има и на много лица, които въобще не се вписват в условията. Ясно е обаче, че те са си купили ценните документи, за да пътуват свободно из Европа, за да си имат тук резервен дом и за да не ги разследват за пране на пари.

Но пък точно заради това, че тези лица носят и огромни рискове за българската, а и за европейската сигурност, от Брюксел поискаха и нашето Народно събрание сложи точка на тази порочна практика. Въпросите около нея обаче останаха и затова е по-добре Янев да се прислони на тихо място. 

Иначе около него има и интересни роднински и приятелски връзки. Както „Уикенд” писа преди време поне 20% от кандидатите за „златните” паспорти през годините са били клиенти на адвокат Николай Вълков, който е движел процедурите. Той е бил член на Контролния съвет на Движението на Кунева, а също и юридически съветник в парламента.

Вълков е юрист от кантората на Иван Тодоров, чийто брат Веселин Тодоров, да припомним, стои зад „Сиела Норма”. Веселин Тодоров пък е кум на Стамен Янев, който е сложен през януари 2015 г. за шеф на Българска агенцията за инвестиции и започва разцветът в издаването на документите за богатите чужденци.

От ДПС обявиха, че от 2015 до 2021 г. с българско гражданство и право на пребиваване са се сдобили и над 120 души, предимно китайци, работещи за китайските специални служби, а също и много руснаци. Нещо повече, те са получили тези екстри без проверка.

Все пак да отбележим, че Стамен Янев, дори и в пика на тези разкрития, се задържа на поста си. Както обясняват очевидци, благодарение и на личните си връзки – финансовият министър Асен Василев е сред приятелите му още от езиковата гимназия в Хасково.

Затова не е странно, че той остана начело на Агенцията и след като от ДПС го атакуваха персонално. Обясниха, че е издавал инвестиционни сертификати на съмнителните лица срещу представени ксерокопия на документи, които не са били заверени. С други думи – Янев е легализирал фалшификати.

Освен това се цитираха имената на три компании, регистрирани на един адрес, които са посредници – един вид разнасяли са документите на въпросните китайци и руснаци, които уж били инвестирали по 1 000 001 лева.

Да подчертаем още веднъж – тези пари ги няма. От ДПС попитаха също дали Стамен Янев  има близки отношения със служебния министър на икономиката и днес премиер Кирил Петков. Отговор обаче не последва. Сега се твърди, че Янев бил „фирмен адвокат” на премиера, което също го съхранило дълго на поста.

Да допълним само, че схемата – инвестиции срещу паспорт е и една от причините, заради които САЩ отказват да премахнат визите за българи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.